74'te başladı Karadeniz'in fırtınası
Kıbrıs'a barışı götüren Türkiye, sonrasında futbol turnuvasıyla Ada'daki savaşın izlerini silmek ister. Kıbrıs Barış Kupası adı altında Kıbrıs Karması ile Fenerbahçe, Beşiktaş ve Gatasaray'ın katılacağı bir futbol turnuva düzenlenmek ister. Fenerbahçe son anda turnuvadan çekilir, yerine Trabzonspor katılır. O zamana kadar Kıbrıs'da adı bilinmeyen Trabzonspor, Beşiktaş'ı mağlup ederek finale yükseliyor. Finalde Galatasaray'ı mağlup ederek tarihte ilk ve son kez düzenlenen kupayı müzesine götürüyo
Araştırma&Yazı: Ali Eroğul
Kıbrıs’a barışı götüren Türkiye, sonrasında futbol turnuvasıyla Ada’daki savaşın izlerini silmek ister. Kıbrıs Barış Kupası adı altında Kıbrıs Karması ile Fenerbahçe, Beşiktaş ve Gatasaray’ın katılacağı bir futbol turnuva düzenlenmek ister. Fenerbahçe son anda turnuvadan çekilir, yerine Trabzonspor katılır. O zamana kadar Kıbrıs’da adı bilinmeyen Trabzonspor, Beşiktaş’ı mağlup ederek finale yükseliyor. Finalde Galatasaray’ı mağlup ederek tarihte ilk ve son kez düzenlenen kupayı müzesine götürüyor. Sonrasında ligde, kupada ve Avrupa’da şampiyonluklar, kupalar ve başarılar kazanacak Trabzonspor’un ilk büyük başarısı Kıbrıs Barış Kupası olarak kayıtlara geçer. O dönemin Kıbrıs gazetelerinden Bozkurt, Trabzonspor’un bu süpriz şampiyonluk öyküsünü yazar. Trabzonspor yazıları ve araştırmalarıyla yakından tanıdığımız bir isim Ali Eroğul, 1975 Kıbrıs Barış Turnuvası ve Kuzey Kıbrıs Bozkurt Gazetesi’ne Yansımaları’nı sizin için kaleme aldı.
74'te başladı Karadeniz'in fırtınası
Ne büyük onurdu bize Kıbrıs'ın Barış Kupası
Kıbrıs Barış Kupası olarakbilinen Kıbrıs Barış Turnuvası’nın 1975 yılının Ocak ayında Kıbrıs’ta düzenleneceği açıklanmıştı. Başlangıçta Kıbrıs Karmasının yanı sıra Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe’nin katılacağının açıklandığı turnuvaya son dakikada Fenerbahçe gelmekten vazgeçti, onun yerine Trabzonspor davet edildi. Fenerbahçe teknik direktörü Didi, turnuvaya katılmama gerekçesi olarak yorgunluğu göstermişti. 1974-1975 sezonunun ilk devresinin sonunda Galatasaray birinci, Fenerbahçe ikinci, Beşiktaş da üçüncü sıradaydı. Trabzonspor daha o sezon 1. lige çıkmıştı, henüz bir başarısı yoktu devre arasına gelen turnuva öncesinde bordo mavili takım ligde yedinci sıradaydı. Fenerbahçe’nin katılmaması Kıbrıs Federe Devleti Federasyon yetkililerinin planlarını altüst etmişti. Çekilen fikstür iptal edildi, Trabzonspor’un katılımıyla yeniden fikstür çekimi yapılacağı açıklandı. Kıbrıs sorunun en hareketli olduğu günlerde Türkiye tarafı da turnuvaya özel bir önem veriyordu. Tüm takımların tam kadroyla katılacağı açıklandı, Doğan Babacan ve Ertuğrul Dilek gibi üst düzey hakemler sırf bu turnuva için özel olarak görevlendirilmişti. Kıbrıs tarafı kendi karmasını oluştururken en iyi futbolcularını seçmek için 20 Ocak’da Girne’de bir hazırlık maçı yapmış, Futbol Federasyonu Başkanı Ahmet Sami ile birlikte üst düzey futbol adamları karşılaşmayı izlemişlerdi. Kıbrıs Karması destek olarak Bursaspor’un kalecisi Osman’ı da kadrosuna katmıştı.
Bordo mavi yerine, kırmızı lacivert
Kura çekimi 20 Ocak tarihinde tekrarlandı. TrabzonsporGalatasaray’la, Beşiktaş da Kıbrıs Karması’yla eşleşti. Trabzonspor’la Galatasaray’ın Girne stadında oynaması, diğer karşılaşmanın da Magusa stadında yapılması kararlaştırıldı, finale çıkan takımlar Gönyeli stadında kozlarını paylaşacaklardı.Trabzonspor Galatasaray maçının ilk devresi 0-0 tamamlanırken, ikinci devre Galatasaray 1-0 öne geçmiş, ardından B.Cemil ve Hüseyin’in golleriyle Trabzonspor karşılaşmayı 2-1 kazanmıştı. Bu sonuç Kıbrıslılarda ufak çaplı bir şok etkisi yarattı. Nasıl olur da Türkiye liginin lideri, daha önce adı Kıbrıs’ta pek duyulmayan Trabzonspor’a kaybetmişti. Gerçi Kuzey Kıbrıs basını Trabzonspor’u o kadar az tanıyordu ki haberi yazan muhabir takımın renkleri olarak bordo mavi yazacağına “kırmızı-lacivertli takım sürekli Galatasaray kalesine tehlikeli ataklar yapmıştır” yazacaktı. Trabzonspor özellikle ikinci yarıda Galatasaray’ı sahadan silmişti. Bozkurtgazetesi Trabzonspor’un attığı gollerin fotoğraflarını da yayınlamıştı. Karşılaşmaya ilişkin bir ilginç not da orta hakem Doğan Babacan’ın son bölümde sakatlanarak yerini yardımcısına bırakması olmuştu.
Sınır dışından ilk kupa
Diğer karşılaşmayı kazanan Beşiktaş’la Trabzonspor arasındaki final maçı 23 Ocak tarihinde oynandı. Milli hakem Ertuğrul Dilek’in yönettiği karşılaşmayı Tuncay’ın ayağından 55.dakikada kazandığı golle Trabzonspor 1-0 kazandı. Bozkurt gazetesi yorumcusu Camisap Danış’a göre aslında Trabzonspor, o tarihe kadar Kıbrıs sporseverleri için bilinmeyen bir takımdı. Bunun sebebi Karadeniz’in bu dişli ekibinin Türkiye Birinci Liginde ilk kez o yıl oynamasıydı ama Trabzonspor’un maçlarını takip edenler; ligdeki derecesini bilenler bu takımın başarılı futbolculara sahip olduğunu ve iyi futbol oynadığı görüşünde birleşmişlerdi. Trabzonspor Kıbrıslıların sevgilisi olmuştu. Gerçi Trabzonspor’un Beşiktaş ve Galatasaray’ın sahip olduğu gibi milyonluk futbolcuları yoktu lakin Trabzonspor’un amatör ruh taşıyan,her maça aynı ciddiyetle çıkan, renklerinin galibiyeti için oynayan futbolcuları bulunmaktaydı.Kıbrıs Barış TurnuvasıkupasıBarış Kuvvetleri komutanı Bedreddin Demirel ve Büyükelçi Asaf İnhan tarafından verilirken kupayı kaldıran Ahmet Suat Özyazıcı ve öğrencileri gururluydu.Trabzonspor efsanesi başlıyordu.
Kaynak: Trabzon Kültür Sanat Yaşam Dergisi Sayı 19