Anneler Doğuma Doğum Okulu'nda Hazırlanıyor

Samsun Doğum Okulu uzmanları tarafından anne adaylarına doğum esnası, öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler konusuna yönelik seminer verildi.

Samsun Doğum Okulu uzmanları tarafından verilen seminerde öncelikle anne adaylarına gebelik sürecinde yaşanan psikolojik değişiklikler hakkında bilgiler veren Uzm. Psk. Selin Pekşen; “Gebelik süresince kadının vücudunda bir dizi yapısal, işlevsel ve psikolojik değişiklik meydana geliyor. Özellikle ilk gebeliğini yaşayan anne adayları kendini bir bilinmezin içinde hissediyor. Belirsizlik ve bilgisizlik anne adayında sürece ve sonuca yönelik korku oluşturuyor” dedi.

ANNE ADAYLARINA DOĞUM ANI İLE İLGİLİ YETERİNCE BİLGİ VERİLMİYOR

Anne adaylarının doğum anı ile ilgili doğru bilgiler verilmediğini söyleyen Pekşen; “En önemlisi anne adayları doğum anı ile ilgili yeterince aydınlatılmıyor, etrafta duyduğu gerçek dışı doğum hikayeleriyle doğuma hazırlanıyor. Tüm bu sebeplerden dolayı anne doğum tercihini de özgürce yapamıyor, korkularına yenik düşüyor ve olumsuz bir doğum hikayesi ile gebeliğini tamamlıyor. Doğuma Hazırlık Eğitimlerinin ve Destek Programlarının amacı ; anneyi gebelik ve doğum anına ilişkin gerçekçi bilgilerle eğitip, korkuları ve kaygıları konusunda destekleyip, doğum tercihlerini özgürce yapmalarını sağlamak ve bilinçli anneler, sağlıklı nesillere öncülük etmektir” dedi.

HAMİLELİKTE İDEAL KİLO ALIMI NASIL OLMALIDIR?

Anne adaylarına beslenme uyarısında bulunan Diyetisyen Sevinç Sevinçer;”Bir anne adayının gebelikte alması gereken ideal toplam kilo, hamilelik öncesi kilosuna göre değişkenlik gösterir. Bunu da belirlemek için Beden Kitle İndeksini (BKİ) kullanıyoruz. (BKİ = Gebelik öncesi ağırlık (kg) / boy2 (m2) şeklinde hesaplanır.) Gebeliğe normal kilo ile başladıysanız ilk üç ayda çoğunlukla kilo alımı önerilmez, ancak bazı kaynaklar 0,5-1 kg alımının normal ve sağlıklı olduğunu gösteriyor. II. Trimester’dan itibaren haftada 300-500 gram, ayda 1,5-2 kg almak bebeğin büyüme ve gelişimi için yeterli olacaktır. Kilo alımınız artmaya devam eder. Bu dönemde ilk 6 aya göre daha fazla kilo alınır. Çünkü bu dönem bebeğinizin en hızlı büyüdüğü ve geliştiği dönemdir. İkiz gebeliklerde eğer hamilelik öncesi Beden Kitle İndeksi (BKİ) normal kilo sınırları içerisinde olan bir anne adayıysanız kilo alımı 16-24 kg’dır. Üçüz bebek bekleyen anne adayları içinse gebelik süresince kilo alımı 20-30 kg ‘dır.” ifade etti.

HAMİLELİKTE EGZERSİZ İÇİN ÖNERİLER

Son olarak hamilelikte eğzersizin önemine vurgu yapan Spor Eğitmeni Deniz Kocaman’da;  “Gebelik süresince yapılan düzenli egzersizlerin anne adayının fiziksel olarak daha iyi hissetmesini sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Ancak hamilelikte egzersiz yapmadan önce bilinmesi gereken bazı gerçekler vardır. Hamilelikte egzersizlere doktorunuz izin verdiği takdirde gebeliğin 12. ve 16. Haftası arasında başlanabilir. Egzersizlere haftada ortalama 2 veya 3 defa doğuma kadar güvenle devam edebilirsiniz.

Hamilelikte yapılan egzersizler kilo verme amaçlı değildir. Bu egzersizlerin amacı kas direnç ve esnekliğini arttırmak, solunum sistemini dengelemek ve normal doğumu kolaylaştırmaktır. Bu dönemde yapılacak egzersizler hafif tempolu bir yürüyüş, aerobik, yoga , stretching veya plates olabilir” diyerek sözlerine son verdi.

Seminer sonunda Doğum Okulu eğitmenleri anne adaylarının sorularına cevap verdi.