ÇAMOLUK KURU FASUYLESİ'NE COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ BELGESİ VERİLDİ.
Doğu Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünlerde Kooperatifçilik Stratejisi Bilgilendirme ve Tanıtım Toplantısı Sayın Valimiz Harun Sarıfakıoğulları'nın da katılımıyla yapıldı.
Amazon Otelde 30 Kasım Cuma günü saat 10.00’da gerçekleştirilen toplantıda yapılan bilgilendirmede; yerelde coğrafi işaretli ürünlerin o bölgenin ticari kümelenmesine vesile olduğu belirtilerek, turizmde yerel ürünlerin önemli olduğu, ilin sosyo ekonomik gelişmesine de çok büyük katkılar sağladığı ifade edilerek, Çamoluk Kuru Fasulyesi Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ile ilgili bilgilendirme yapıldı.
Toplantıda yaptığı konuşmasında, coğrafi işaretlemeyle ürünlerin tescillenmesinin yöre halkının ekonomik anlamda feraha kavuşması, hayat standardının ve yaşam kalitesinin artırılması anlamında çok önemli olduğuna vurgu yapan Vali Sarıfakıoğulları, “Bu anlamda bizim markamız olan ürünleri ‘Coğrafi Tescil Belgesi’ almak suretiyle bütün yurda hediye ettikleri için başta mahalli idarelerimiz olmak üzere, Sanayi ve Ticaret Odamıza, kamu kurum ve kurumuşlarımıza, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze, FİSKOBİRLİK’e teşekkür etmek istiyorum. Bugün burada, Çamoluk Kuru Fasulyesi ile ilgili coğrafi işaret tevdii törenini gerçekleştireceğiz. Çamoluk deyince akla ilk olarak gelen ürün kuru fasulyedir. Farkındalık oluşturan bir ürün. Bunu eğer yeteri kadar tanıtabilirsek sadece yurt içinde değil yurt dışında da pazar payı bulabilecek bir ürün. Böylelikle ilimize önemli katma değerler sağlayacaktır. Bu nedenle ben coğrafi işaret tescilinin ilimize ve Çamoluk ilçemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Bu konuda emeği geçen bütün arkadaşlarımızı da tebrik ediyorum. Bundan sonra daha fazla çalışmak gerekiyor.
Büyük marketler coğrafi işaret tescil üyesi olan ürünlere daha fazla rağbet gösteriyor. Bizim coğrafi ticaret tescili belgeli olan ürünlerimizin yaklaşık 10 milyar Euro’nun üzerinde bir pazar payının olacağı düşünülüyor. Bizde Ticaret ve Sanayi Odası ve Kırsal Kalkınmadaki arkadaşlarımız ile beraber güneş enerjisi ile ilgili tespit edilen havzadan bunu nasıl değerlendirebilir konusunu masaya yatırdık.
Yine Kırsal Kalkınmamız ile beraber kooperatifçiliği de bu çerçevede yayacağız. Çiftçimizin, üreticimizin, vatandaşımızın yaşam standardını çok daha ileri noktalara taşıyacağız. Katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Bugün katılımcılarımız Çamoluk Kuru Fasulyesinin tadına bakacak ve eminim ki yakın zamanda tüm Türkiye kendine has lezzeti olan Çamoluk Kuru Fasulyesinin tadına bakacak ve beğenecektir. Tescil sürecinde olan ürünlere de değinirsek; Görele de 2 ürün için tescil sürecimizi devam ediyor. Yine Görele dondurması ve Çavuşlu ekmeği için coğrafi işaret tescil süreci devam ediyor. Bunlarda diğer ürünlerimiz gibi örneği olmayan ürünler ve tez zamanda onların töreninde de beraber oluruz. Tirebolu’nun Tirebolu Pidesi, Şebinkarahisar Belediyesinin Tamzara Dokuması için ve yine Fiskobirlik’in Giresun Sivri Fındığı, Giresun Kalınkara Fındığı ve Giresun Fındık Ezmesi ile ilgili başvurularının sürecin devam ediyor” dedi.
Toplantıda; Giresun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, İlimizin meşhur pidesinin “Giresun Pidesi” olarak coğrafi işaret başvurusunun yapıldığı ve ilimizde farklı ürünlerin coğrafi işaretlenmesi konusunda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Ticaret ve Sanayi Odası arasındaki istişarelerin devam ettiği bilgisi de verildi.
Konuşmaların ardından Çamoluk Kuru Fasulyesi Coğrafi İşaret Tescili Belgesi Sayın Valimiz Harun Sarıfakıoğulları, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Hasan Kızıltepe tarafından Çamoluk Kaymakamı Efecan Şahin ve Çamoluk Belediye Başkanı Musa Varıcı’ya veridi.
Toplantıya verilen arada Vali Sarıfakıoğulları ve katılımcılar güvençte pişirilen Coğrafi işaret Tescil Belgeli Çamoluk Kuru Fasulyesinin tadına baktılar.
Program öğleden sonra yapılan Coğrafi İşaret ve Kooperatifçilik paneli ile devam etti.