Çay ve Ligarba Ormanüstü'ne Geliyor
Maçka Ormanüsü Turizm ve Sosyal Yardımlaşma Derneği yeni yönetim kurulunu seçti. Erkan Ataç başkanlığındaki yeni yönetim, Maçka Ormanüstü köyündeki tarım arazilerini çay ve ligarba ile buluşturma hedefi koydu. Ekonomik değeri olacak bu iki ürün dışında köy okulunun müzeye dönüştürülmesi planlanıyor.
Maçka Ormanüstü Köyü Sosyal Dayanışma ve Turizm Derneği Başkanı Erkan Ataç
Aytekin Akay / İstanbul
Çay ve ligarba Maçka Ormanüstü’ne geliyor
Trabzon Maçka Ormanüstü Köyü Sosyal Dayanışma ve Turizm Derneği Başkanı Erkan Ataç, dernek üyelerinin de yönetim süreçlerine katılması durumunda etkin bir sivil toplum kuruluşu olacaklarını söyledi. Maçka Ormanüstü Köyü Derneği olağan genel kurulunda konuşan başkan Ataç sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sadece yönetim kurulu üyeleri ile değil, Ormanüstü köylülerimiz, dernek üyelerimizi bu oluşuma katkı vermeye davet ediyoruz. 1997’den bu yana Ormanüstü köy derneğimiz İstanbul’da faaliyetlerine devam ediyor. Bugüne kadar Kalandar şenlikleri dahil olmak üzere, yayla yürüyüşleri ve eğitim bursları olmak üzere pek çok etkinliğe imza attı. Köy yolunun genişletilmesi, köy caminin yenilenmesi, İstanbul’daki dernek lokalinin modernleştirilmesi dahil onlarca faaliyete imza attık. Yeni dönemde Beykoz Cumhuriyet köyünde ve Maçka’da herkesi bir şenlik ortamında buluşturmak istiyoruz. Daha önce Boğaz turlarımız oldu. Bu tür etkinliklerimize devam etmek istiyoruz. Daha da önemlisi, Ormanüstü köyümüzü çay ve ligarba tarımıyla buluşturmak istiyoruz. Bununla ilgili deneme amaçlı çay tohumu dikimi yapıldı. Of’un yüksek köylerinde olan çay, neden Maçka’da olmasın. Ormanüstü ve Maçka için turizmle birlikte çay ve ligarbayı bu bölgeye getireceğiz. ÇAYKUR ve Ziraat odalarından da tam destek aldık. Çok yakın bir zamanda köylülerimize bu müjdeyi vermek istiyoruz.”
Derneğin önceki dönem başkanlarından, mevcut yönetimin başkan vekili Hilmi Akbulut ise, köy okulunun müze haline getirilmesi için bir öneri geldiğini belirterek, “Hepimizin anıları, geçmişi, çocukluğu o okulda geçti. Genç üyelerimizden öneri de geldi. Değerlendirmek istiyoruz. Okulumuz müze olsun. Gelecek kuşaklara bu okulu müze olarak teslim edelim. Burada ben, sen yok, biz varız. Değişimden yana olanlara, “Buyurun gelin, siz yönetin, biz destek olalım diyoruz. Herkesi elini taşın altına sokmaya davet ediyorum” açıklamasında bulundu.
Trabzon Dernekleri Federasyonu (TDF)Başkan vekili İdris Türk ve Başkan Yardımcısı, aynı zamanda Zeytinburnu Trabzonlular Derneği Başkanı Metin Hayırlıoğlu, kongreye katılarak, yeni seçilen dernek yönetimini tebrik etti. Maçka Dernekleri Federasyonu Başkanı Osman Aydemir, Maçkalı olmaktan dolayı büyük gurur duyduğunu belirterek, “Maçka Kültür Evi projemiz var. Bu projeyi iç dinamiklerimizle halledip, tüm Maçkalıların hizmetine sunmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.
Eski adı Kusera olan Maçka Ormanüstü köyü, Büyükşehir yasasından sonra mahalle haline geldi. 150 haneden oluşan köyün toplam nüfusu 2 bin 500 civarı. İstanbul’da yaklaşık 700 Ormanüstü köyü mensubu yaşarken, Ormanüstülüler, inşaat, tekstil ve kamu sektöründe faaliyet gösteriyor.
Maçka Ormanüstü Köyü, Sosyal Dayanışma ve Turizm Derneği’nin yeni oluşan yönetim kurulu şu isimlerden oluştu. Başkan Erkan Ataç, yönetim kurulu üyeleri, Hilmi Akbulut, Ozan Kaya, Mustafa Aydın, Süleyman Balcı, İsmail Hakkı Aydın, Alper Özgür Akbulut. Denetim kurulunun asıl üyeleri de Süleyman Ataç, Arif Aydın ve Feyzullah Durmuş oldu.