ÇAYKURA EZİLDİ!

Bu yıl yaş çay alım fiyatı Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan tarafından sezon başında 3 lira 87 kuruş artı destekleme ile 4 lira olarak açıklanmıştı

Açıklanan fiyatın üretici tarafından memnuniyetle karşılanması ilk sürgünde son buldu. ÇAYKUR tarafından dönüm başı uygulanan kota üreticiyi özel sektörün eline itti. Maalesef özel sektör de, neredeyse yarı fiyatı olan 2,4 ile 2,5 lira arasında yaş çayı alıyor.
Bu sorun ile ilgili yazılı basın açıklaması yapan Saadet Partisi Of İlçe Başkanı Ahmet Muratoğlu, üreticinin sesine yetkililerin kulak kapattığını ve mağduriyetleri çözmemekte ısrarcı olduklarını belirtti.
SÖYLEMLER ÜRETİCİYİ MEMNUN ETMİYOR!
Çaykur’un göz boyama adına yaptığı açıklamaların üretici üzerinde etkisi olmadığını dile getiren İlçe Başkanı Ahmet Muratoğlu, “Bu yıl ilk sürgüde başlayan kota sorununa karşı sesini yükselten üreticinin gözünü boyama adına ÇAYKUR tarafından yapılan açıklamalar, ülke ekonomisinin kâğıt üzerinde şişirilmesi olayına benziyor. Vatandaşın ekonomisi zor durumda iken, rakamlarla ülkemizin dünya sıralamalarında üst seviyelerde olduğunu gösterenlerin zihniyeti ile ÇAYKUR’un zihniyeti aynı.  Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da yaklaşık 204 bin ailenin yaş çay tarımı yaptığını söyleyen ÇAYKUR Genel Müdürü, aynı şekilde tarihinin en yüksek yaş çay alımını bu yıl yapacaklarını ifade etti. Sözlere bakıldığında herhangi bir sorun göremiyoruz. Fakat üreticiye baktığımızda çayını istediği gibi veremediğini, dönüm başına 400 kg çay verebildiğini, bunun bazen günlük oranda düşürüldüğünü görüyoruz. “ dedi.
ÜRETİCİYE SAHİP ÇIKIN
Bölgemizde ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’ne bağlı 47, özel firmalara ait 194 fabrika ile çay alım yerinin bulunduğunu ifade eden İlçe Başkanı Muratoğlu, “Bölgemizde 204 binin üzerinde çay üreticimiz var. Toplam tarım alanı ise 835 bin dekarı dolayında. Bu sektörden geçimini sağlayan yaklaşık 1 milyon vatandaş bulunuyor.  Bu kadar büyük bir kitleyi ilgilendiren çay üretiminde ÇAYKUR maalesef giderek ağırlığını kaybediyor. Bu durum özel sektörün işine yarıyor ve düşük çay alım fiyatı ile üretici mağdur ediliyor.” diyerek kota ve kontenjan uygulamalarının kaldırılmasını ve üreticiye sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.
ÇAYKUR’UN ETKİSİ AZALIYOR!
 ‘Çay üretiminde özel şirketlerin payı giderek artıyor’ diyen Muratoğlu, “1985 yılında sektördeki toplam yaş çay alımının yüzde 95’i ÇAYKUR, yüzde 5’i özel sektör tarafından yapılırken, 2020 yılında toplam yaş çayın yüzde 53,2’si ÇAYKUR, yüzde 46,8’i ise özel sektör tarafından alındı. Bu da bize gösteriyor ki, üretici bile bile özel sektörün insafına bırakılıyor. Mevcut iktidarın ülkemizin stratejik kurumlarını nasıl özelleştirme ile heba ettiğini ve vatandaşın üzerine yük haline getirdiğini hep birlikte gördük. “ diyerek ÇAYKUR’un üretici ile birlikte korunması gerektiğini söyledi.