CLPA'dan geleceğin pil endüstrisini harekete geçiren teknoloji

Yüksek enerji yoğunluğuna sahip ve şarj edilebilir piller ailesi olan LiB (lityum-iyon pil), ileri teknoloji ürünü olan elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanılıyor. Ağ bütünleştirmenin yanı sıra yüksek performans sunan açık endüstriyel Ethernet teknolojisi, üretimin karmaşıklığını azaltırken üreticilere rekabet avantajı da sağlıyor.

 Japonya merkezli CLPA (CC-Link Partner Association), geliştirdiği CC-Link IE TSN ağ teknolojisi ile LiB üreticilerinin oldukça katı ürün spesifikasyonlarına uyum sağlamalarına ve üretim sistemlerini basitleştirmelerine olanak tanıyor. Üreticiler bu yüksek teknoloji ile maliyet avantajı elde ederek ölçeklenebilir bir yapı kazanırken verimliliğini artırabiliyor.

 

LiB (lityum-iyon pil)üretimi; akıllı telefonlar, tabletler ve kulaklıklar gibi kullanımı her geçen gün artan elektronik cihazlar ve gelişen uygulamalar sayesinde katlanarak büyümesini sürdürüyor. LiB üreticilerinin giderek artan küresel talepleri karşılayabilmek için yüksek kaliteden ödün vermeden kapasitelerini hızlı bir şekilde artırması gerekiyor. Bunun için de yüksek hassasiyetli, verimli ve hacimli üretim sistemlerine ihtiyaç duyuluyor.

 

LiB üreticileri ölçeklenebilir bir yapı kazanıyor

Japonya merkezli CLPA (CC-Link Partner Association), gigabit bant genişliğini Zamana Duyarlı Ağ Oluşturma (TSN) ile birleştirdiği ilk açık endüstriyel Ethernet teknolojisi ile makine imalatçılarına çeşitli avantajlar sunuyor. Gigabit bant genişliği ile büyük hacimli üretim verilerinin makine performansı veya tesis üretkenliğini etkilemeden kolayca işlenebilmesini sağlıyor. Üstelik veriler gigabit hızlarında paylaşıldığı için LiB üreticileri giderek daha zorlu olan ihtiyaçlarını karşılarken ölçeklenebilir bir yapı kazanabiliyor. Yüksek hızlarda çalışma, birden fazla hareket ekseninin mikrosaniyelik aralıklarla senkronize edilebilmesi ve daha önce olmayan düzeyde işlem kalitesi elde edilmesi anlamına geliyor.

 

“LiB endüstrisi ve çok sayıda sektöre katma değer sağlamayı sürdüreceğiz”

Dünyanın lider LiB üreticilerinin CC-Link IE TSN’nin yüksek teknolojisinden güç aldığını belirten CLPA Türkiye Müdürü Önder Şenol, “Üreticiler rekabette bir adım öne geçmek, müşterilerini bugün ve gelecekte sektör liderliğine ulaştırmak, ölçeklenebilir bir platform sağlamak için teknolojimizden faydalanıyor. Bu noktada CLPA olarak, CC-Link IE TSN'ye yönelik geliştirme çalışmalarımız sürüyor. Gelişim yönünde attığımız her adımda başta LiB endüstrisi olmak üzere çok sayıda sektöre katma değer sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

 

Yüksek maliyetleri ortadan kaldırıyor

TSN'nin ağa entegrasyonu ile birkaç farklı süreç tek bir ağ mimarisinde gerçekleştirilebiliyor. Böylece makinelerin büyük ve karmaşık çok eksenli hareket kontrol sisteminin, hareket kontrolünü görsel inceleme, güvenlik ve genel makine gibi diğer makine işlevlerinden ayrı olarak yönetilmesi için birden fazla ağ kullanmak zorunda kalınmasının getirdiği yüksek maliyetler ortadan kaldırılıyor. CC-Link IE TSN'nin yetenekleri sayesinde, tüm bu farklı iletişim ihtiyaçları artık ortak bir ağ mimarisini paylaşabiliyor. Böylece üretim basitleşirken maliyetler de azalıyor. Kurulumu ve bakımı oldukça kolay olan CC-Link IE TSN, kullanıcılara rekabet avantajı da sağlıyor.

 

Yapay zekâya kapı aralıyor

CC-Link IE TSN, farklı süreçlerin aynı ağı paylaşmasına izin verme yeteneğiyle OT/IT bütünleşmesinin de temelini oluşturuyor. Böylece üretim alanında oluşan makine işletim verileri, daha yüksek seviyedeki IT sistemleriyle daha kolay paylaşılabiliyor. Bu da gelecekte işletim iyileştirmeleri sağlamak amacıyla makine operasyon analizlerinde yapay zekâ sistemlerinden yararlanılmasına kapı aralıyor.

 

CLPA (CC-Link Partner Association) Hakkında

CLPA (CC-Link Partner Association), CC-Link’in kapsamlı kullanımının desteklenmesi amacıyla 2000 yılında kurulmuş bir açık ağ destekleme kuruluşudur. CLPA’nın temel teknolojisi olan CC-Link IE, otomasyon alanında dünyanın ilk ve tek açık gigabit etherneti olarak, rakipsiz bant genişliği sayesinde Sanayi 4.0 uygulamaları için ideal bir çözüm sunuyor. CLPA’nın temel faaliyet alanları arasında; CC-Link IE ve CC-Link teknik spesifikasyonlarının oluşturulması ve uyum testlerinin gerçekleştirilmesi, CC-Link kullanılan cihaz ve ekipmanlar için geliştirme desteği, cihaz seçimi için kullanıcı desteği ve CC-Link’in daha geniş kapsamlı bir şekilde benimsenmesine yönelik tanıtım çalışmaları yer alıyor. Kurulduğunda 163 kurumsal üyesi olan CLPA, 3 bin 900'ü aşkın üye şirkete ve 300'ü aşkın üreticiden 1.900'ü aşkın uyumlu ürüne sahip. Tüm dünyada ise hâlihazırda 30 milyonu aşkın cihaz CLPA teknolojisini kullanıyor. Asya’nın önde gelen açık endüstriyel otomasyon ağı teknolojisi CC-Link, Avrupa ile Kuzey ve Güney Amerika’da da giderek popülerlik kazanıyor.