Dr. Mustafa Küçükali Covid-19 aşısının sırrını tarif etti
Organ Doku ve Hücre Nakli Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Küçükali Dünya üzerinde Covid-19 aşısının çalışmalarını tek tek anlattı
Organ Doku ve Hücre Nakli Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Küçükali yaptığı açıklamada "Üst solunum yolumuzun aşıyı hedeflemek için zor bir alan olmasının nedenleri şunlardır;
Üst solunum yollarımız vücudun içinde olmasına rağmen bağışıklık kazanması için dış yüzey olarak kabul edilir. Yani cildinizin yüzeyindeki bir virüsü öldürmek için aşı olmaya çalışmak gibi..
Cildimiz ve üst solunum yolundaki hücrelerin dış tabakası virüslere karşı bir bariyer görevi görür ve vücuda girmesini engeller. Bunun nedeni dış hücreleri (epitel hücreleri) tabakasının enfekte olmasıdır. Buda iç organların şiddetli bir enfeksiyonla karşı bağışıklık tepkisini üretmez.
Virüs güçlü bir bağışıklık sistemini aktive etmezse başarılı bir aşı üretmek zordur.
Prof. Frazer tedavinin ana yönteminin vücut içerisine antikor vermek ve virüsün ACE reseptörlerine bağlanmasını engelleyen ilaçların üretilmesinin daha doğru yol olduğunu söylüyor.
Antikorlar virüsü naturalize etmek için bağışıklık sistemi tarafından salınan proteinlerdir.
Şimdiye kadar Corona virüsle enfekte olanların bazıları zayıf, bazılarında güçlü antikor tepkilerine sahip olduklarını bulduk. Prof. Frazer’a göre soğuk algınlığında oluşan Corona Virüs salgınından sonra ele aldığımız doğal bağışıklığının etkili bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi.
Şuanda dünyanın dört bir yanında ekipler farklı teknolojiler kullanmaktadır.
Prof. Frazer’ın görüşüne göre en muhtemel aday bağışıklık tepkisi ve alt ünite aşısı oluşturmak için virüsün bir kısmını kullanan bir aşı olacağıdır.
Bir başka aşı türü ise enfeksiyondan kurtulmuş birinden aktarılan antikorlardan üretilen çalışmalardır.
İmmucil flakon ilaç faz çalışmaları devam etmekte olup ana mekanizma virüsün ACE reseptörlerine bağlamasını önlemek ve virüsle savaşmak için vücuda IgG, IgM antikorlarını ilave etmek üzerine tasarlanmıştır. "dedi.