"Dünyada her 20 dakikada 1 insan göç etmek zorunda kalıyor"
'Göçle Gelenler Paneli', Dünya Göçmenler Günü kapsamında Üsküdar Üniversitesi'nde düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü yürüten Prof. Dr. Abulfaz Süleymanov, yapılan çalışmalarda en çok üzerinde durulan konuların 'uyum', 'eğitim' ve 'istismar' olduğunu belirterek, 'Her 20 dakikada 1 insan özellikle karşılaştıkları savaş, çatışma ve ayrımcılık nedeniyle göç etmek zorunda kalıyor' dedi.
18 Aralık Dünya Göçmenler Günü kapsamında, Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü ve Sosyoloji Kulübü tarafından “Göçle Gelenler Paneli” düzenlendi.
Moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abulfaz Süleymanov’un gerçekleştirdiği panelde, Siraç Derneği Koordinatörü Hatice Şehirli, Türk Kızılay Sultanbeyli Toplum Merkezi Koruma Programı Sorumlusu Arif Muştu ve Maltepe Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Cemile Erkan konuşmacı olarak yer aldı.
“Üniversite olarak göçle ilgili gelenekselleşen programlarımız var”
Programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Abulfaz Süleymanov, “18 Aralık 2000 yılı tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Göçmenler Günü olarak kutlanmaya başlandı. Bütün dünyada artık 18 Aralık Dünya Göçmenler Günü’nde göçmenlerin karşılaştığı sorunlar farklı alanlarda ele alınmaya ve bir anlamda farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor. Üsküdar Üniversitesi olarak artık geleneksel olarak yaptığımız göçle ilgili konferans ve toplantılar var. Bundan yaklaşık 2 sene önce Türkiye’de ilk defa uluslararası boyutta ‘Göç ve Çocuk’ konferansını düzenledik ve bu konfernas dünyanın 14 ülkesinden yaklaşık 36 akademisyenin katıldığı, yoğun katılımın gerçekleştiği bir konferanstı. Ondan sonra yine uluslararası katılımın gerçekleştiği ‘Göç, Çocuk ve Sağlık Sempozyumu’nu düzenledik. Göçle ilgili yaptığımız farklı çalışmalar var ve burada yaptığımız çalışmalarda en çok üzerinde durduğumuz konu özellikle göçmenlerin uyum sorunu, eğitim sorunu, göçmen çocukların karşı karşıya bulunduğu risk bağlamında değerlendirdiğimiz sorunlar, çalışan kaçak işçi ve özellikle çocuk sorunu ve istismar konusu. Bunları farklı şekillerde ele almaya çalıştık çünkü göç sadece ekonomik sorunları beraberinde getirmiyor” şeklinde konuştu.
Her 20 dakikada 1 insan göç etmek zorunda kalıyor
“Yapılan son hesaplamalara göre, her 20 dakikada 1 insan özellikle karşılaştıkları savaşlar, çatışmalar ve ayrımcılık nedeniyle göç etmek zorunda kalıyor” diyen Süleymanov, “Bu konuyla ilgili çok fazla akademik çalışma yapılıyor; fakat bunların hiçbiri sivil toplum örgütlerinin, özellikle alanda çalışan kişilerin ve öğretmenlerin yaptığı çalışmalar kadar etkili değil” şeklinde konuştu.
Panelin ilk konuşmasını, zorunlu göç nedeni ile Türkiye’de bulunan Siraç Derneği Koordinatörü Hatice Şehirli gerçekleştirdi. “18 Aralık Dünya Göçmenler Günü. Keşke Göçmenler Günü olmasaydı, biz de göçmen olmasaydık. Hiç bu konudan da bahsetmeseydik; ama maalesef ortaya konulan bir şey ve mecburen yaşıyoruz” diyerek, hislerini şöyle ifade etti:
“Suriye’den toplam 13 milyon kişi göç etti”
“‘Siz neden göç ettiniz, vatanınızda kalsaydınız sizin için daha iyi değil miydi?’Bu soruyla çok karşılaşıyorum. Suriye’den 2011’den 2018’in başına kadar 13 milyon Suriyeli göç etti. Onlardan 6 milyon 300 bini ise iç göç ettiler. 2018’in ilk 6 ayında BM’ye göre mevcut savaşlar nedeni ile 950 bin Suriyeli iç göç etti. Suriye’nin içinde de aslında çok büyük bir hareketlilik var.
“İçinizde bir fırtına kopuyor”
Göç kararının nasıl alındığına dair şunu söyleyebilirim: İçinizde aslında bir fırtına kopuyor. ‘Acaba ülkemde kalarak buradaki savaşı mı vereyim, dışarı çıkarak dışarıdaki savaşa mı mahkûm olayım’ diyorsunuz. Aslında dışarıda da bir savaş veriyorsunuz. Ülkenizde bir vazifeniz, unvanınız, adresiniz oluyor; fakat dışarı çıktığınız zaman bütün bunlara sahip olamıyorsunuz. Hatta adınız bile değişiyor. En basiti, adınızdan oluyorsunuz.”
“Hiçbir mülteci göç kararını kolay almadı”
“Dışarı çıkma kararını aldığınız zaman, hayata sıfırdan başlamak zorunda kalıyorsunuz” diyen Şehirli, “Mecbur kalmadığımız sürece ülkemizi bırakmıyoruz; ama bazı şeyler size ‘Gitmek zorundasın, burayı bırakacaksın’ diyor. Hiçbir mülteci göç kararını kolay almadı. İçimizde bir hüzün var, içimizde buraya ait olmadığımıza dair bir his var. İnsan doğduğu, yaşadığı toprakları kolay kolay unutamıyor. Onun için göç kararı, hiç kolay bir karar değil” diye konuştu.
Hatice Şehirli’nin konuşmasının ardından, Türk Kızılay Sultanbeyli Toplum Merkezi Koruma Programı Sorumlusu Arif Muştu, Kızılay Toplum Merkezi’nin çalışmalarını anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Muştu, çalışmalarını 4 başlık altında yürüttüklerini belirterek, şunları söyledi:
“Bu çalışmalarımız: Koruma Programı, Sağlık ve Psikososyal Destek Programı, Geçim Kaynağını Geliştirme Programı ve Sosyal Uyum Programı. Bazen sahadaki uygulamalar ve akademideki teorik bakış maalesef birbirinden çok uzak kalabiliyor. Dolayısı ile bizler sahada yaşadıklarımızı ve yaptığımız çalışmaları akademi ile ne kadar doğru şekilde buluşturabilirsek, akademi de yapacağı araştırma ve çalışmalarla birçok alanda toplumdaki dinamiklerin orantısını sağlayabilir.”
Son olarak, Maltepe Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Cemile Erkan, göçmen öğrencilerin okula uyum süreci için eğitim alanında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
“Göçle Gelenler Paneli”, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.