ECDADIN YÜZYILLIK ESERLERİ GSA'YA EMANET

Küçükçekmece Belediyesi Geleneksel Sanatlar Akademisi 'Kağıt Konservasyonu' dersi ile ecdattan kalan yıpranmış eserleri günümüze kazandırıyor.

Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nin bitişiğinde bulunan Geleneksel Sanatlar Akademisi binasında, geçmişten günümüze kalan belgeler ve tüm dökümanlar kağıt konservasyonu ile tamir ediliyor. ‘Kağıt Konservasyonu’ dersi üniversitelerden sonra ilk defa Küçükçekmece Belediyesi Geleneksel Sanatlar Akademisi’nde veriliyor. Bu dersin haricinde yine ilk defa "Kitap Sanatları Tarihi" dersi de akademi öğrencileriyle buluşacak.

“GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN GELECEĞİNİ DE BİLEMEZ”

Yeni içeriğiyle geleneksel sanatlar merkezi halini alan akademi hakkında konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, “Küçükçekmece Belediyesi olarak milli değerlerimize hep sahip çıktık ve milli değerlerimizi günümüzde de yaşatmaya, gençlerimize kazandırmaya çalıştık. Yaptığımız bu çalışmalara hız kesmeden devam ediyoruz. Gençlerimizin milli ve manevi değerleri alması bizim için çok önemli. Geçmişini bilmeyen bir nesil geleceğini de bilemez” dedi.

“BU DERSİ ALAN BİRİ ÖĞRENCİ BELGESİYLE İŞ BULDU”

Geleneksel Sanatlar Akademisi’nde kağıt konservasyonu dersini veren Mimar Sinan Üniversitesi öğretim görevlisi Saadet Gazi ise “Tahrip edici unsurlar sonucu kâğıdın sararması, hava kirliliği, asit ve diğer safsızlıkların kâğıda olan etkisi ile böcek ve mantar tahribatı, iklim, nem ve diğer çevre şartlarıyla kâğıda etki etmektedir. Dersimizde farklı nedenler ile yıpranmış ve hasar görmüş elyazması eserleri bilimsel teknik ve yöntemler ile restorasyonu yapılmaktadır. Bu derse katılan bir öğrenci sadece öğrenci belgesi ile Ankara’da bir işe başladı. Türkiye’de yeni ve iş bulunabilir bir alan” diye konuştu.

Kağıt Konservasyonu dersi, sanat eserlerine yönelik, yeni gelişmekte olan restorasyon bilincini bilimsel araştırma ve uygulamayla desteklemek amacıyla yapılıyor. Toplam 18 branşta ders verilen akademide, Türkiye'nin en usta 7 ismi öğrencilere danışmanlık yapıyor. Haftada bir kez Küçükçekmeceli gençlere atölye hizmeti de veren Akademide, böylelikle yetenekli öğrenciler de keşfediliyor. Geleneksel Sanatlar Akademisi’nde, ‘Ebru, Hat, Tezhip, Minyatür, Katı, Çini, Kaligrafi, Bilimsel Bitki Çizimi, Osmanlıca, Temel Sanat Eğitimi, Arapça, Cilt, Desen Tasarımı’ dersleri de veriliyor.