İFTAR YEMEĞİ VE BALIK

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahittin KAHVECİ, Ramazan ayında iftar yemeği ve iftarda balık yenilmesinin önemi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Bahittin KAHVECİ, “İnsanların sağlıklı olmasında dengeli beslenme son derece önemlidir. Bu kapsamda Ramazanda iftar yemeğinin önemi daha bir önem taşımaktadır. Çünkü uzun süre bir açlıktan sonra yemek durumu söz konusudur. Bu amaçla ideal bir iftar yemeği şöyle olmalıdır. İlk önce oruç su veya hurma ile açılır. Hemen arkasından çorba içilir ve 3-5 dakika ara verilir. Daha sonra kan şekerini ani yükseltmeyecek bir yemek ile devam edilir. Bu yemek renkli bir salata ile desteklenir. İşte bu amaç için balık çok uygun bir besindir.

Balık hem protein içeriği ve hem de omega-3 yağ içermesi nedeniyle önemlidir. Bunun için, İbn-i Sina’ya göre balık sağlık için çok faydalı bir besindir.

Balıkta bulunan omega-3 yağı, damar sertliği, tansiyon, kalp-damar ve felç gibi hastalıkları önlediği araştırmalarla gösterilmiştir. Bu nedenle bu yağlara iyileştiren yağlar diyoruz. İşte bu nedenlerden dolayı iftarda balık içerikli bir yemek dengeli beslenme kapsamında uygun olur. Böyle bir iftar yemeğinde aşırı yemek durumu da olmayıp uzun süre tokluk hissi oluşacağından sık sık yeme isteği de oluşmaz.

Sonuç olarak, iftarda soframızın renkli ve ana yemeğimizin balık olması dengeli beslenmemiz için çok uygun bir durum ifade eder. Yemeğiniz balık sağlığınız iyi olsun. Hayırlı Ramazanlar dilerim.” dedi.