İKLİM EYLEMİ EKİBİ TRABZON'DA

Gençler İklim Eyleminde (Youth in Climate Action) adlı Erasmus Projesi kapsamında, dünyanın farklı ülkelerinden öğretmen ve öğreciler, Erasmus Projesiyle Samsun'dan başlayan İklim Hareketi etkinliği gerçekleştirdiler.

 İklim değişikliği konusunda farkındalık oluşturmak amacı ile, Samsun Çarşamba Fen Lisesi İngilizce Öğretmeni Eylül Gonca Keskin koordinatörlüğünde  İspanya, Portekiz ve Polonya’dan 7 öğretmen ve 13 öğrenci Samsun ve Doğu Karadeniz’de ağırlandı. Öğretmen ve öğrenciler, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize’yi ziyaret ederek, tarihi ve doğal güzelliklerini keşfettiler.

Projenin ilk gününde, yurtdışından gelen misafirler Samsun Çarşamba Fen Lisesi’nde geleneksel Türk müziği eserleriyle karşılandı. Ardından, Hacı Yılmaz Yılmaz İlkokulu ziyaret edilerek, öğrencilere bu projenin amacı ve farklı milletlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan çalışmalar anlatıldı.

Etkinliklerin ikinci gününde Samsun Sosyal Dayanışma Merkezi’nde sıfır atık bilinci kapsamında atık malzemelerden el sanatları ve sanat eserleri yapıldı. Daha sonra grup, Bandırma Vapuru ve Kurtuluş İskelesi’ni ziyaret ederek, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk ve Dünya tarihindeki önemi vurgulandı, milli ve manevi değerlerimiz anlatıldı.

İklim değişikliği konusunda farkındalık oluşturma amacını taşıyan etkinliğin üçüncü ve dördüncü günlerinde ise; Ordu, Boztepe, Bulancak Sarayburnu Camii, Trabzon Ayasofya Müzesi, Trabzon Atatürk Köşkü, Trabzon Sümela Manastırı, Uzungöl, Rize Çay Çarşısı ve Ayder Yaylası ziyaret edildi. Erasmus Projesi kapsamında ülkemize gelen öğretmen ve öğrenciler Trabzon ziyaretinde, Sürmene Yeniay’da bulunan Haunedy Doğal ve Yöresel Ürünler Mağazasını gezdiler. Misafirlere burada Doğu Karadenize özgü yöresel ikramdarda bulunuldu.

Etkinliğin son gününde ise, Samsun Çarşamba Fen Lisesi bahçesindeki duvara iklim değişikliğine farkındalık oluşturmak amacıyla bir mural çalışması gerçekleştirildi. Bu etkinlikte öğrenciler hem sanatla ilgilendi hem de mutlu anlar yaşadı. Etkinlik son gün akşamında düzenlenen sertifika töreni ile proje sona erdi. Törenin ardından, misafirlere Türk mutfağına ait yemekler ikram edildi. Öğrenciler yemek sonrası kendi ülkelerine özgü dans ederek, eğlenceli bir kapanış yaptı. Ayrıca, Portekiz’den gelen bir çifte geleneksel kına gecesi düzenlendi ve Türk gelenekleri tanıtıldı, bu sayede kültürel paylaşımlar zenginleştirildi. 45 kişinin katılımıyla gerçekleşen bisiklet turu da projenin önemli etkinliklerinden biriydi. 8 kilometrelik yol, trafik polisi eşliğinde trafiğe kapatıldı ve hem öğrenci hem de öğretmenler bu etkinliğe katıldı.

Dünyanın çeşitli devletlerinden ülkemize gelen öğretmen ve öğrencilere, Türk misafirperverliği en güzel şekilde örneklerde sergilendi. Misafir öğretmen ve öğrenciler, ülkemizden güzel anılarla ayrıldı. Misafir öğretmen ve öğrenciler, ziyaret süresince kendilerinin her anı ile ilgilenen Samsun Çarşamba Fen Lisesi İngilizce Öğretmeni Eylül Gonca Keskin’e şükranlarını sundular. Ayrıca proje kapsamında kendilerine destek veren herkese, yine kendilerine eşlik eden Karadenizli meşhur Kokartlı Profesyonel Tur Rehberi Şaban Avcı’ya da teşekkür ettiler.