İSKEP Yerel Medya Semineri gerçekleştirildi
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Trabzon'da uygulanmakta olan İstihdam İçin Eğitim ve Koordinasyon Projesi (İSKEP) kapsamında Yerel Medya Semineri gerçekleştirildi
. Trabzon’da bir otelde düzenlenen ve TBB Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Akkaya, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Dr. Kadir Er, İŞKUR İl Müdürü Mustafa Sezgin, Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Genç ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fatma Zehra Aydın’ın hazır bulunduğu seminerde Toplumda Dezavantajlılığa Yönelik Algı Araştırması-Trabzon İli Sonuçları kamuoyuna açıklandı.
9 DEZAVANTAJLI BİREY İŞYERİ SAHİBİ OLDU
Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Akkaya, Ağustos 2014 itibariyle başlayan İSKEP’in sonlanmak üzere ve kalıcı bir ofis haline gelmekte olduğunu kaydetti. Proje kapsamında Trabzon’da gerçekleştirilen tüm çalışmaları sıralayan Akkaya, “Proje tarafından yazılmış ve sürdürülebilir hale gelen Nedis Yazılım Sistemi’ne 900 dezavantajlı birey kaydedilmiştir. Bu bireyler, projenin amacına uygun, çalışabilir durumda şiddet gören kadınlar yoksul ve engelli bireylerdir. Kayıtların oluşması esnasında 2 bin 735 kişiyle görüşme sağlanmış, kayıt altına alınmış olan bireylerin tamamının İŞKUR kayıtları yapılmıştır. 116 dezavantajlı birey çalışma hayatına kazandırılmıştır. 100 dezavantajlı birey oryantasyon eğitimlerimizden geçirilmiştir. 28 dezavantajlı birey girişimcilik eğitimlerimizden yararlanmış olup 16 girişimcimiz işyeri açma başvurularını İSKEP uzmanlarının kontrolünde yapmış bulunmaktadır. Bu 16 girişimcimizden 6’sı işyerinin açılışını yapmıştır, 7. işyerinin hazırlıkları tamamlanmış olup en kısa sürede bu açılışı gerçekleştirilecektir. Bu işyerinden bir tanesi Trabzon’un yöresel özelliğini taşıyan gümüş kazaziye ve hasır üzerinedir. ‘Trabzone’ markasını alıp dünyaya açılması da sağlanmıştır. Trabzone markasını 3 girişimci kadın ortak olarak kurmuşlardır. Bu vesile ile 9 girişimcimiz işyeri açmıştır” dedi.
TÜM KURUMLARLA İŞBİRLİĞİNİ SAĞLAMIŞ DURUMDAYIZ
Genel Sekreter Yardımcısı Akkaya, ayrıca dezavantajlı bireylere meslek kazandırmak amacıyla 30 bireye meslek edindirme kursu verilmesi için tespitlerin tamamlandığını kaydederken, “200 dezavantajlı bireye temel bilgisayar eğitimleri verilmeye başlanmıştır. 100 dezavantajlı bireyle ayrı ayrı zamanlarda grup rehberlik ve oryantasyon faaliyetleri yapılmıştır… Biz Trabzon’umuzda bütün kurumlarla oryantasyonu ve işbirliğini sağlamış durumdayız” diyerek sözlerini tamamladı.
TBB Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin ise konuşmasında ilk olarak Belediyeler Birliği’nin yapısı ve çalışma alanları üzerine katılımcıları bilgilendirdi, ardından İSKEP üzerine açıklamalarda bulundu.
ANKET SONUÇLARI
Gerçekleştirilen konuşmaların ardından İSKEP Halkla İlişkiler ve Medya Uzmanı Nihal Togo tarafından Toplumda Dezavantajlılığa Yönelik Algı Araştırması-Trabzon İli Sonuçları kamuoyuna açıklandı.
Buna göre; ‘işyerinizde engelli bireyle çalışma sizi rahatsız eder mi’ sorusuna katılımcıların yüzde 96.2’si, ’toplu taşıma araçlarında yanınıza engelli birinin oturması sizi rahatsız eder mi’ sorusuna yüzde 93,2’si, ‘işyerinizde eski hükümlü biriyle çalışmak sizi rahatsız eder mi’ sorusuna yüzde 57.6’sı, ‘hayır’ diyerek yanıt verdi.
Yapılan çalışmada Trabzon’un istihdamda toplumsal cinsiyet eşitliği algısı da ölçüldü. Buna göre ankete katılanların yüzde 79.5’i ‘kadınlar çalışmalıdır’ tezini destekledi. Ayrıca ankete katılanların yüzde 79.9’u ‘evi geçindirmek hem erkeğin hem de kadının görevidir’ tezinde birleşti.
Öte yandan Trabzon’da ‘kadın çalışmalıdır’ tezine destek veren erkeklerin oranının kadınların oranından daha fazla olduğu görüldü. Buna göre ankete katılan erkeklerin yüzde 84.2’si bu tezi desteklerken, aynı teze destek veren kadınların oranı 78.7’de kaldı.
Yapılan araştırmada ‘kadın çalışmalıdır’ tezine destek verenler yaş gruplarına göre sınıflandırıldığında en ciddi desteğin yüzde 88.0 oranı ile 70 yaş ve üzeri insanlar tarafından veriliği görüldü. 70 ve üzeri yaş grubunu 40-49 yaş grubu yüzde 85.2 ile takip etti.
‘Kadın çalışmalıdır’ tezine destek verenler eğitim durumlarına göre sıralandığında ise ilginç verilere ulaşıldı. Buna göre Trabzon’da kadınların çalışmasını en çok yüzde 86.8’lik oranla lise ve dengi okul mezunları destekledi. Kadınların çalışmasına ne az destek ise yüzde 66.7 ile yüksek lisans ve doktora mezunları ile okuryazar olmayanlardan geldi.
‘Evi geçindirmek hem erkeğin hem kadının görevidir’ tezine ise yaşa göre en ciddi desteği yüzde 96’lık oranla 70 yaş ve üzeri grup verirken, eğitim durumuna göre ise en ciddi destek yüzde 88.2 ile ortaokul ve dengi okul mezunlarından geldi. Bu teze en az destek ise yüzde 66.7 ile yüksek lisans ve doktora mezunları ile okuryazar olmayanlar tarafından verildi.
Ankete katılanların yüzde 83.3’ü ‘kadınların istihdamı devlet tarafından desteklenmeli midir’ sorusuna ‘evet’ diyerek yanıt verdi.
MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE MERKEZİ YAPILIYOR
Öte yandan araştırma sonuçlarının ardından gerçekleştirilen soru-cevap bölümünde Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Akkaya, Büyükşehir Belediyesi’nin Trabzon’a çok önemli bir madde bağımlılığı ile mücadele ve rehabilitasyon merkezi kazandırmakta olduğunu dile getirdi. Akkaya, bu merkez için Düzköy yolu üzerinde tahsis edilen binada tadilat çalışmalarının 31 Ağustos itibariyle tamamlanacağını ifade etti.