İYİ Parti Fatih Belediye Başkan Adayı İlay Aksoy; Fatih'de yaşlılar sokağa çıkamıyor!
İYİ Parti Fatih Belediye Başkan Adayı İlay Aksoy, ilçenin en büyük sorununun deprem ve Suriyeli göçmenler olduğunu belirterek, 'Eğitimde sorun ortaya çıkıyor. Dil problemi oluyor. Çocuklar sağlıklı eğitimi alamıyor. Türk çocukları eğitim alamıyor' dedi. Aksoy, ayrıca güvenlik tehdidi nedeniyle Fatih'te yaşlıların evlerinden çıkamadığını savundu.
Mehmet Mert/İstanbul
İYİ Parti Fatih Belediye Başkan Adayı İlay Aksoy, ilçenin en büyük sorununun deprem ve Suriyeli göçmenler olduğunu belirterek, “Eğitimde sorun ortaya çıkıyor. Dil problemi oluyor. Çocuklar sağlıklı eğitimi alamıyor. Türk çocukları eğitim alamıyor” dedi. Aksoy, ayrıca güvenlik tehdidi nedeniyle Fatih’te yaşlıların evlerinden çıkamadığını savundu.
CHP'de siyasete başlayan ve İYİ Parti ile devam eden İlay Aksoy, Damga'ya konuştu. Bütün eğitim hayatının Avustralya'da geçtiğini, mezuniyet sonrasında Türkiye'ye döndüğünü ifade eden Aksoy, siyasete 2009 yılında girdiğini belirtti. “Meral Hanım ile çok farklı bir tanışıklığım var” diyerek İYİ Parti'ye geçişini anlatan Aksoy, “Türk milliyetçilerinin yanında olmak ve onlara destek vermek, aktif görev almak benim adıma çok önemliydi. CHP'de katkı veremem diye düşündüm” açıklamasını yaptı.
Eğitim hayatım Avustralya'da geçti
Üİlay Aksoy kimdir?
1969 Lefkoşa doğumluyum. Savaştan sonra ailecek Avustralya'ya yerleştik. 17 yıl Avustralya'da yaşadım. Bütün eğitim hayatım Avustralya'da geçti. Moda ve tasarım okudum orada. Mezuniyet sonrası Türkiye'ye geldim ve 30 senedir buradayım. Siyasi hayatım CHP'de başladı. İl Başkan Yardımcılığı ve sonrasında parti meclis üyeliği yaptım. İYİ Parti'nin kurucularından oldum. Genel İdare Kurulu Üyeliği yaptım. Parti programımızda da kadın ve çocuk parti programı bölümlerini yazdım. Ağırlıklı olarak sosyal politikalar ile yakından ilgileniyorum. Partimizin kuruluşundan itibaren de ağırlıklı olarak kadınlar üzerinde çalışıyorum. Türkiye'nin birçok yerinde çalışmalar yaptık. Partimiz adına da hukukçu arkadaşlarımızla bir sürü kadın şiddet ve çocuk istismarı davalarını yakından takip ediyoruz. Parti politiklarımızı geliştiriyoruz.İYİ Parti öncesinde siyasi deneyiminiz ne kadar?2009 yılından bu yana siyasetin içerisindeyim. Siyaste CHP ile başladım. Üç kez İl Başkan Yardımcılığı yaptım. Parti Meclis Üyeliği yaptım. Sonradan da kurucu üye oldum İYİ Parti'de. Genel İdare Kurulu Üyeliği de yaptım. 2014 seçimlerinde 4. sıradan milletvekili adayıydım 2. Bölgede. Şimdi de partimin belediye başkanı adayıyım.
Meral Hanım'a çok destek vermek istedim
Sizin için CHP'den İYİ Parti'ye geçen bir üye diyebilir miyiz?
Diyemeyiz. Çünkü farklı bir tanışıklığım var Meral Hanım ile. Ona çok destek vermek istedim. Daha önce farklı bir çalışma vardı. MHP kendi içinde bölünmüştü. Başkanlığı ve parlamenter sistemi destekleyen Atatürkçü çizgi ve Türk milliyetçiliğinden çok farklı bir noktaya gelmişti. Ben de CHP'de ulusal kanatta siyaset yapan bir insandım. Türk milliyetçilerinin yanında olmak ve onlara destek vermek, aktif görev almak benim adıma çok önemliydi. CHP'de katkı vermem diye düşündüm. Süreç içinde başkanımızla görüştük, konuştuk ve ciddi bir katkı sağladık. Referandumda 'şehit aileleri vatan için hayır diyor' diye platform kurduk ve Meral Hanım'ın birçok çalışmasına katkı sağladık. Aileler de güzel bir tavır ortaya koydular.
Türk çocukları eğitim alamıyor
Fatih'in en büyük sorununun deprem ve Türkiye'nin izlediği yanlış Suriye politikası olduğunu dile getiren İYİ Parti Adayı,“Şu an depreme hazırlıklı değiliz. Bölgede lokal ulaşım yok. Acil bir durumda yardım gitmesi çok zor. Sokaklar çok dar. Ambulanslar ve itfaiyeler giremiyor” ifadelerini kullandı. Fatih'te resmi rakamlara göre 30 bin Suriyeli'nin yaşadığını fakat gayri resmi olarak bu rakamın çok yüksek olduğunu belirten Aksoy, “Okullarda çok Suriyeli var. Eğitimde sorun ortaya çıkıyor. Dil problemi oluyor. Çocuklar sağlıklı eğitimi alamıyor. Türk çocukları eğitim alamıyor. Çocukların geleceği yoksa bir mahallenin ya da ülkenin de geleceği olamaz. Onlara yatırım yapmak istiyoruz” dedi.
Neden Fatih?
2. Bölge'den milletvekili adayıydım. CHP'deyken de önemli çalışmalar yaptım. Çok özel bir bölge. Sonuçta Osmanlı'nın başkenti. Türkiye'nin başladığı yer. Çok önemli. Stratejik olarak da çok önemli. Tarihi Yarımada'nın da önemi büyük. Demografik yapı da pilot bölge. En fazla göç alan yerlerden biri. Esenler, Bağcılar, Zeytinburnu ve Fatih gibi ilçelere baktığınızda ciddi bir demografik yapı projeleri gerçekleşiyor. Tarihi dokusuyla ve geleceği ile önemli bir yer. Çok ciddi anlamda oynanmaya çalışıyor dokusuyla. Korumak ve izin vermemek adına o yolda ilerledik. Genel Merkez ve CHP'nin anlaşmasıyla birlikte ittifakı destekleyecektik. Ancak bazı anlaşmazlıklar sonucunda orada mağdur edildik. 24 Haziran seçimlerinde 20 bin oy aldık. Oy aldığımız insanlara temsiliyet hakkını vermek zorundaydık. 4 meclis üyesi anlaşması yapıldı, sıraları belirlendi. Ardından 4 kurucu üyemiz istifa etti partiden. CHP tüzüğü gereğince yazılamadıkları için oraya geçtiler. Üye olunca da istediğimiz yerlere yerleştireceklerdi. Listeyi teyit için aldığımızda çıkarıldıklarını gördük. Neden sorusunu sorunca da 'Siz teyit etmediniz' cevabı aldık. Fatih vizyonumuz var. Ve bir sloganımız var. Betona değil, insana yatırım yapmak istiyoruz Fatih'te. Fatih'in yaşam kalitesini düzeltmek istiyoruz. Ve bunu da hak ediyoruz. Çünkü İstanbul'a en fazla katma değeri biz verebiliyoruz. İmaj olarak da görüntü ve kültür olarak da turizm olarak da... Kapalıçarşı'da da Sultanahmet tarafında da yabancılarla konuşmaya çalışıyorum. Merak içerisinde geliyorlar ama eksik kalıyorlar. Nereye gidecekleri konusunda hakim değiller. Bizi tanıyamıyorlar. Tarihi dokuların haricinde bizi tanıyamıyorlar. Türk nedir, kimdir, nasıl yaşar, ne yer, ne içer... Biz bunu tanıtmak istiyoruz.
Bu tanıtımı yalnız mı yapacaksınız?
Kadınlarımızla birlikte yapmak istiyorum. Bu işi en iyi kadınların başarabileceğine inanıyorum. Fatih'te vizyon olarak da ilçenin potansiyelini ortaya çıkarmak istiyorum. Sağlık, ekonomi ve tarihin yanısıra kadın, eğitim düzeyi olarak yükseltmek amacındayım. 8 üniversitemiz var. Süleymaniye'nin arkasına öğrenci mahallesi yapmak istiyorum. Ortaköy gibi. Öğrencilerin çok rahat bir şekilde kültür alanlarının, pazarlarının olmasını istiyorum. Harçlıklarını da çıkarsınlar, kendilerini ifade edecekleri bir yer de bulsunlar. Kültülerini yaşasınlar. Resim mi müzik mi yapmak istiyorlar, boncuk mu satacaklar... Ne yapmak istiyorlarsa yapsınlar. Üniversilerle kooperatif kurmak istiyorum. Orayı orijinal bir hale getirip yurt dışından insanlar gelince muhakkak uğrasın ki değişik şeyler görsün. Turist geldiğinde beton görmek istemiyor. Fatih'i markalaştırmak ve güvenli bir hale getirmek istiyorum.
İlk 10'da 3 kadın var
Meclis üyesi yapılanmanız nasıl? Size yardımcı olan gençler veya kadınlar var mı?
Tabi tabi var. Meclis üyesi listemizin ilk 10'unda 3 kadın aday var. Kadınlardan da çok destek görüyoruz. Listedeki ismlerin hepsi o bölgenin o ismi. Diyarbakırlı var Mardinli var Kastamonulu var. Dokuyu sağlamaya çalıştık. Şu an geriden geldiğimiz için hızlı bir şekilde ileriye gitmeye çalışıyoruz. Süre var ama CHP ve AK Parti 1.5 aydır çalışıyor. Biz 28 gün içerisinde hazırlık yapıp çalışmaya başlıyoruz. Gündüz 10.00 gibi başlıyoruz, gece 02.00-03.00'e kadar çalışıyoruz.
Fatih'in en büyük sorunu nedir?
Fatih'in Suriyeli politikasıyla birlikte deprem en büyük sorunlardan biri. Şu an depreme hazırlıklı değiliz. Lokal ulaşım bölgede de yok. Acil bir durumda yardım gitmesi çok zor. Sokaklar çok dar. Ambulanslar ve itfaiyeler giremiyor. Park sorunu mevcut. Dolayısıyla olası bir depremde Fatih'te ciddi bir sıkıntı olur. İlk 72 saat çok önemli. Biz de şöyle bir proje hazırladık. Muhtarlar farklı bir statüde olacak bizde. Belediye başkan yardımcısı gibi çalışacaklar. Onlardan mahallelerine hakim olmalarını talep edeceğiz. Tüm mahallelerin taranması ve kayıt altına alınması gerekiyor. Göç İdaresi ile birlikte de yapacağımız çalışmalar.
Suriye sorunu Fatih'e nasıl bir zarar verdi?
Suriye politikası Fatih’i birkaç yönden olumsuz etkiliyor. İlk başta mahalle ve Türk kültürünü değiştirdi. Doku değişti. 30 bin civarında Suriyeli görünüyor. Gayriresmi kayıtlarda durum çok farklı. Okullarda çok Suriyeli var. Eğitimde sorun ortaya çıkıyor. Dil problemi oluyor. Çocuklar sağlıklı eğitimi alamıyor. Türk çocukları eğitim alamıyor. Altyapılar da belediyeyi aldığımız aldığımız andan itibaren bizim tarafımızdan yapılacak. Fatih'te eğitime önem vereceğiz. Çocukların geleceği yoksa bir mahallenin ya da ülkenin de geleceği olamaz. Onlara yatırım yapmak istiyoruz. Çocuk konusunda biraz daha farklı çalışmalar yapıyorum. Güvenli Eller isimli platformum var. Ağırlıklı istismar konusu. Kadınlara esasında şunu öğretmek istiyoruz. İstismar da engellenebilir eğitimle birlikte ama yeterki onu isteyebilesiniz. Bu eğitimleri okulda sağlayacağı.z Kütüphaneleri yenileyeceğiz. Spor konusunda da yatırım yapıp alanlar açacağız. Madde bağımlılığı çok büyük sorun Fatih'te. Bunu da çocuklara alternatif bir yaşam sunabilirsek yapmak istiyoruz. İmkan sağlamak istiyoruz.
Nasıl bir Fatih hayal ediyorsunuz?
Şunu yapmak istemiyorum. Fatih'e şunu yapmayı, şu binayı dikmeyi söylemiyorum. Gerçekçi değil. Sosyal belediyeciliği benimsiyorum. Burada insan kazanmamız gerekiyor. Yaşlılarımız Suriyeli politikasıyla birlikte evlere kapandılar. Dışarı çıkamıyorlar. Güvenlik sorunları var. Belediye hiçbir şekilde eve gelip de 'Nasılsınız?' demiyor. Dolayısıyla yaşlılar giderek yalnızlaştı. Ya tanzim kuyruğunda ya da tek başına başının çaresine bakmaya çalışıyor. Hizmet ulaşmıyoır. Vatandaşa hizmet götürmek istiyoruz. Vatandaş hizmet almak için sürekli belediyeye geliyor. Bu durum çok ters.
Yaşlılara yardım yapılmıyor mu?
Belediye de veriyor, Deniz Feneri de siyasi partiler de. AK Parti de veriyor. Farklı şeyler de vereceğiz. Eğer bu vizyonla sektörlerin önünü açarsak insanlara kendi iş imkanını yaratmak istiyoruz. Geçen gün belediye ve kaymakama gittiğimizde uzun uzun kuyruklarda küçük bir yardım almak için bekliyor. Evlere girmeniz, durumları tespit etmeniz ve hizmet götürmeniz lazım. Biz de bunu sağlayacağız. Sosyal yardımlar kesilmeyecek, güçlendirilecek.
Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Fatih'in anahtarı Fatihlilerde kalmalı. Göç politikasına müdahale edebiliriz. Nasıl edebiliriz? Göç İdaresi ve İçişleri Bakanlığı ile yakın çalışıp burada nüfus taraması yapmalıyız. Bizim belediyecilik anlayışımızda bu var. Bunu yapabiliriz. Fatih'e yeniden o kültür dokusunu, o mahalle kültürünü yeniden kazandırmak istiyoruz. Bozulmamış olan yerlerde de muhafaza etmek arzusundayız. Hiçbir mağduriyet yaşatmak istemiyoruz. Kentsel dönüşüme değil rantsal dönüşüme karşıyız. Güçlendirilmiş dönüşüme açığız. Kültürel dokuyu korumak istiyoruz. Onun üzerine potansiyeli artırmaya çalışacağız. Hem gençlerimze hem de büyüklerimize Fatih'in yaşanabilecek bir yer olmasını istiyoruz. Anılarının birikmesini istiyoruz. Kadınlarımızın da geliştireceğimiz turizm projeleriyle birlikte kalkınmalarını sağlayacağız.