KİMSE KİMSEYİ ZORLA BAŞKAN SEÇMİYOR!
İstanbul dernek cennetidir, illerin, ilçelerin hatta ve hatta köylerin bile dernekleri vardır bu mega kentte.
Zeki Gökçe/istanbul
Hemşeri dernekleri siyasi partiler için bulunmaz nimettir.
Maalesef istismara açık, oy deposunun merkezi olarak görülür siyasi cenahlarda hemşeri dernekleri. Politikacılar hemşeri derneklerini nasıl değerlendiriyor nasıl görüyor bilmiyorum fakat bu devirde bir baba evladına bile söz geçiremiyorken iken, hemşeri derneği başkanları ve yöneticileri ile yürütülen kirli pazarlıklardan nasıl medet beklerler anlam veremem. Siyasetçiler, hemşeri derneklerinin desteğini arkalarına alarak tüm camiayı arkalarına aldıkların mı düşünüyorlar acaba? Bu hadisenin bir de siyasetin dışında dernekler boyutu var. Örneğin aile sülale dernekleri gibi.
Açık söyleyeyim hemşeri derneği başkanları ve yöneticileri iyi bir sınavdan geçmiyor, hizmet ettikleri camiayı rant uğruna belirli siyasi partilerle anılır hale getiriyorlar.Kendi şahsi egolarını ön planda tutarak şov yaptıklarını sanıyorlar. Bu yanlıştan dönmeliler, hemşeri derneklerinin amacı, hedefi, yapabilecekleri bellidir, amaçlarında ‘A’ partiye veya ‘ B’ partiye derneklerini peşkeş çekmek değildir. Ne yazık ki günümüzde hemşeri dernekleri güçlü siyasetin arka bahçesi gibi görülmektedir.
Oysa ki hemşeri dernekleri denilen sivil toplum kurumlarının asıl amacı hemşerilerini ayrıştırmadan birlik beraberlik için de bir çatı altında derneklerinde toplamaktır.
Günümüzde önemli bir yeri olan bu derneklere başkanlar seçilirken dikkat edilmesi gereken “ O “ başkan adayının önce çevresinde ki saygınlığına bakılmalı. İşinin gücünün o koltuğa oturduğun da BAŞKAN sıfatını aldığın da TEMSİL kabiliyetinin olmasına dikkat edilmelidir. Gerçek yaşamda Başkanlık koltuğuna oturanların yönetimleriyle tek ses tek nefes olarak özellikle gurbette ki hemşerilerine önce zeytin dalı uzatarak güç birliği oluşturmalı ve yararlı projelerle çıtayı yukarılara taşıyarak bulunduğu koltuğun hakkını vererek Başkanlık yaptığı camiada sevilen sayılan itibarlı kişi olmalıdır.
Günümüzde bu gibi sivil toplum derneklerine baktığımızda tabela derneklerinin bolca olduğunu görüyoruz!
Özellikle temsil ettikleri kurumları şahsi egoları için dolduran içi boş dernekler maalesef insanların ihtiyaç hissettikleri kurumlar olarak değil de birkaç kişinin zevkine göre işletildikleri görülmektedir. Bu da derneklerin çok kolay bazı siyasiler başta olmak üzere kullandıkları yerler olarak popilist duygularını öne çıkardıkları yerler olduğu için halk tarafında prim yapmazlar.
Dernekler plan projeleriyle halkın yararına çalışırlarsa sadece oyun amaçlı değil de birlik beraberlik amacıyla çalışırlarsa sohbet muhabbet ve kaynaşma tanışma düşüncesinde olurlarsa asıl amaçları doğrultusunda yararlı ve de etkili ses getiren olurlar.
Kimse kimseyi zorla başkan seçmiyor..