NOBEL BARIŞ ÖDÜLLÜ EKONOMİST PROF. MUHAMMED YUNUS: "GEZEGENİMİZ YANGIN YERİNE DÖNDÜ''
PROF. MUHAMMED YUNUS: 'DÜNYADA İKLİM MÜLTECİLİĞİ ARTACAK' DÜNYANIN EN BÜYÜK ŞEHİRCİLİK BULUŞMASI KARTEPE ZİRVESİ İKİNCİ GÜNÜNDE DE ÖNEMLİ KONUKLARI AĞIRLADI
‘’Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’’ temasıyla 24-27 Mart’ta toplanan Kartepe Zirvesi, ikinci gününde Kocaeli Kongre Merkezi’nde devam etti. Zirvenin ikinci gününde afet yönetiminden Türkiye’nin kırsal kalkınma stratejisine, Türkiye’nin iklim değişikliği stratejisinden dirençli gelecek için açlık ve yoksulluğun nasıl önlenebileceğine kadar birçok önemli konu ele alındı.
‘’Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’’ temasıyla 24-27 Mart’ta toplanan Kartepe Zirvesi, ikinci gününde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin eski bir metal fabrikasından örnek bir endüstriyel dönüşümle hayata geçirdiği Kocaeli Kongre Merkezi’nde devam etti. Zirve ikinci gününde de önemli konukları ağırladı.
NOBEL BARIŞ ÖDÜLLÜ EKONOMİST PROF. MUHAMMED YUNUS: “MUTLU VE GÜZEL BİR GEZEGEN İÇİN YENİ BİR YOL İNŞA ETMELİYİZ”
1976 yılında yoksulları girişimci yapmak amacıyla Bangladeş’te ‘Köy Bankası’ anlamına gelen Grameen Bankası’nı kuran ve 2006 yılında bankasına sosyal ve ekonomik bir gelişme yaratmadaki çabalarından ötürü Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Muhammed Yunus, Akçakoca Oditoryumu Salonu’nda düzenlenen özel oturumda “Dirençli bir gelecek için açlık ve yoksulluğu nasıl önleyebiliriz?” konusunu ele aldı.. Prof. Muhammed Yunus, konuşmasında “Başka bir dünya yok” diyerek mutlu ve güvenli bir dünya dizayn edilmesi için yapılması gerekenlerden bahsetti. “Dünyamız bir yangın yeri. Somut adımlar atmalıyız. Yoksa bu yanan ev kül olup gidecek” diyen Yunus, sözlerine “Düşünce biçimimiz yanlış. Huzurla yaşayabileceğimiz bir gezegenimiz olabilir ama başlangıç noktamızı yanlış seçtik. Mutlu ve güzel bir gezegen için yeni bir yol inşa etmeliyiz” şeklinde devam etti.
“İKLİM MÜLTECİLİĞİ ARTACAK”
İklim mülteciliğinin artacağını ifade eden Yunus, “Yaşanabilir bir dünya küçülecek. İnsanların yaşaması gerekiyor. Dünya yaşanamaz bir hale gelebiliyorsa biz kedimize nasıl bir dünya inşa edeceğiz. Böyle bir gezegen olacak. Düşünün ki koca bir gezegenin ırkı sağ kalım savaşında. İmkanı olmayan ülkeler git gide zorlanacak. Bu gerilim de bir saatli bombaya dönüşecek. Dünya yoksullukla mücadele etmekte. Ve biz son 10 yıllarda pek çok ülkenin yoksulluğunu gördük. Pandemi dünyamızı vurdu. Milyonlarca kişi işinden oldu, evlerini kaybetti. Çünkü ekonomiler durma noktasına geldi. Yoksulluktan kurtulan insanlar pandemi ile tekrar yoksulluğa itildi. Süper zenginler ise ekstra gelir elde etti. Bu da 11 trilyon dolar civarında. Ancak milyarlarca insan ise yoksulluğa ve pek çok soruna itildi. Bu sistem bize faydalı olamaz” şeklinde konuştu.
Konuşmasının devamında gençlere önerilerde bulunan Muhammed Yunus, şunları kaydetti: “Gençler için 3-0 kuralını hatırlatıyorum. Yaratıcılık, problem çözme becerisi ve analitik düşünme. 3-0’ı elde etmek için yapmamız gereken en önemli şey kendimizi değiştirmek. Nasıl 3-0’lı bir kişi olunur. Kendinize şu sözü verebilirsiniz, ben hiçbir şekilde küresel ısınmayı körükleyen bir kişi olmayacağım. Ben artık fosil yakıt tüketmeyeceğim. Bunu bir ağ gibi başlatabilirsiniz. Mikro finansı ben yarattım. Daha fazla para kazanmak için değil, işletmelerin insanı sorunlarını çözmesi için geliştirdim bunu. Elde ettiğiniz parayı sosyal amaçlarla kullanın. Yeni medeniyetlere ihtiyacımız var çünkü mevcut sistem bizi öldürüyor. Hala vaktimiz var.”
“DİRENÇLİ ŞEHİRLER İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANSMAN ARAÇLARI” OTURUMUNDA TEŞVİKLER VE YURT DIŞI FİNANSMAN MODELLERİ KONUŞULDU
İller Bankası Genel Müdür Yardımcısı Emrah Baydemir’in moderatörlüğünde gerçekleşen “Dirençli Şehirler için Sürdürülebilir Finansman Araçları” konulu oturum, Dünya Bankası Türkiye Sürdürülebilir Kalkınma Lideri Lourent Debroux, Fransa Kalkınma Ajansı Türkiye Direktörü Tanguy Denieul, JICA Türkiye Başkanı Yuko Tanaka, İslam Kalkınma Bankası Türkiye Operasyon Müdürü Dr. Mohammed Ishtiaq Akbar, Avrupa Yatırım Bankası Ülke Direktörü Umberto del Panta ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Türkiye Direktörü Sonay Kanber’in katılımıyla gerçekleşti.. Dirençli şehirler için finansal sürdürülebilirliği, sosyal sürdürülebilirliği ve çevresel sürdürülebilirliği sağlamanın yollarının ele alındığı oturumda iklim ve şehir dostu plan örneklerine, teşviklere ve yurt dışı finansman modelleri örneklerine değinildi.
İSLAM KALKINMA BANKASI TÜRKİYE OPERASYON MÜDÜRÜ DR. MOHAMMED ISHTİAQ AKBAR: “TÜRKİYE İLE PROJELERİMİZİN TOPLAM MALİYETİ ŞU ANA KADAR 12 MİLYAR DOLAR”
Oturumda çalışmaları hakkında bilgi veren İslam Kalkınma Bankası Türkiye Operasyon Müdürü Dr. Mohammed Ishtiaq Akbar, şunları kaydetti: “Türkiye hali hazırda İslami Kalkınma Bankası kurucu üyelerinden ve aynı zamanda en büyük ürün, hizmet alıcılarımızdan biri.. Türkiye ile projelerimizin toplam maliyeti şu ana kadar 12 Milyar Dolar. Kentsel gelişim, kent ulaşım araçlarının yenilenmesi gibi başlıklarda belediyeler ile projelerimiz mevcut. Kamu çözüm ortaklığıyla da örneğin hastanelerin yenilenmesi üzerine de çalışıyoruz. Türkiye’de çok büyük bir varlığımız söz konusu. İklim değişikliği politikamız çerçevesinde 3 taraflı destek sunuyoruz. Finansmanımızın yüzde 35’i iklim dirençliliği, iklim adaptasyonu ve ilgili konulara gitsin istiyoruz.”
DÜNYA BANKASI TÜRKİYE SÜRÜDÜRÜLEBİLİR KALKINMA LİDERİ LOURENT DEBROUX: “GÜNEY KORE’DEN SONRA EN HIZLI KENTLEŞME YAŞAYAN ÜLKE TÜRKİYE”
Oturumda söz alan Dünya Bankası Türkiye Sürdürülebilir Kalkınma Lideri Lourent Debroux, “1950’lerde nüfusun yüzde 25’i şehirde yaşıyordu bu sayı şu an yüzde 75’lere ulaştı. Güney Kore’den sonra en hızlı kentleşme yaşayan ülke Türkiye. Türkiye doğal afetlere çok açık bir ülke. Hükumet mevcut olanı iyileştirme hedefinde. Buradaki kentsel kalkınma girişimlerimiz özellikle 1999 depremden sonra başladı. Dünya Bankası hükümet talimatlıyla acil durum planlarını hayata geçirdi. O zamandan beri Türkiye ile ortaklığımız sürüyor” şeklinde konuştu.
Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Türkiye Direktörü Sonay Kanber, konuşmasında doğal afetlere karşı şehirleri güçlendirmenin önemine değinerek şöyle konuştu: “Orman yangınları iklim değişikliğine karşı geliştirdiğimiz projeler bir tehdit oluşturuyor. Orman yangınları, siyah karbondan daha tehlikeli. ”
Avrupa Yatırım Bankası Ülke Direktörü Umberto Del Panta ise, alınan yanlış kararların bizden sonraki nesilleri de etkilediğine değinerek “İklim konusunda da sorumluluğumuzun bilincindeyiz, faaliyetlerimizi diğer AB kurumlarıyla paralel geliştirmeye çalışıyoruz. Türkiye ve AB arasında kısa süreli bir gerginlik yaşanmıştı. Geçmiş yıllara biz de borç verme konusunda duruşa geçtik. Bunun çok kısıtlayıcı ve sınırlandırıcı olduğu kanaatine vardık. Biz de Avrupa Yatırım bankası ile özellikle iklim, çevrenin korunması projelerine önem veriyoruz. Böylesi girişimler oldukça olumlu” dedi.
JICA TÜRKİYE BAŞKANI YUKO TANAKA: “TÜRKİYE DE JAPONYA GİBİ DOĞAL AFET RİSKİ YÜKSEK BİR ÜLKE”
Konuşmasında “Japonya depreme çok yatkın. Çok sık sel yaşayan bir ülkeyiz. Bu kadar fazla felaket söz konusuyken biz de bunlara hazır olmaya çalışıyoruz. Felaket risklerine ve bunların yönetiminin planlanmasına nem veriyoruz” diyen Yuko Tanaka, Türkiye’nin de benzer bir durumda olduğunu söyledi ve İller Bankası ile pek çok projeleri olduğunu belirtti.