Ruhsar Ayaz' Kadın Patronların İş Dünyasındaki Zorlukları Anlattı

TSGİAD üyesi Ruhsar Ayaz ticareti ve iş dünyasında kadın olmanın zorluklarını anlattı……

Trabzon merkezde doğdum. İlkokulu Milli Egemenlik İlköğretim Okulunda okudum. Daha sonra Kız Meslek Orta Okulunda okudum… Ardından 4 yıl da Olgunlaşma Enstitüsünde Çocuk Gelişimi üzerine eğitim aldım…

Eğitim hayatımın ardından çocuk gelişimi mesleğiyle hiç ilgilenmedim. Diş Protezine merak saldım. Bir Diş Hekiminin protez atölyesinde küçük bir çalışma hayatım oldu ama sonrasında sevemedim. Oradan ayrıldıktan sonra 2 yıl muhasebe bölümünde ön muhasebe eğitimi gördüm. Daha sonra ticaret hayatına atıldım. 1997 yılında kardeşimle Ekol İnşaat Yapı’yı kurduk. O tarihten itibaren faaliyet göstermekteyiz.

İnşaat ve Yapı alanında

İLKLERDENİM

1997 yılında İnşaat ve Yapı alanında ilk  kadın ticareti yapan isim bendim. Ekol Yapı şirketimizde ilk olarak Vitra ve Çamsan ile çalışmaya başladık. Daha sonra Kabinet firmasıyla çalıştık. Şu anda bir çok firma ile çalışmaktayız. Hayatım iş yerimde geçiyor. İşimi çok seviyorum. Burada 7 kişi istihdam ediyoruz.

TTSO’NUN ASİL ÜYELERİNDE TEK KADIN BİLE YOK!

İş kadını olmak çok zor. Erkekler sizi kabul edemiyor. Mesela Ticaret ve Sanayi Odası’nın bazı konularda eksik olduğunu düşünüyorum. Neden derseniz, asil üyeler içersinde hiç kadın üye yok. TTSO’da bir dönem bizim için kadın girişimcilerin olduğu bir platform gerçekleştirdiler. Ama bu platformun başına da bir erkek isim koydular. Kadın girişimciler, “Kadınlar kendi platformlarını yönetemez mi? Başımızda neden bir erkek yönlendirici olsun” düşüncesiyle beraber burada şevkleri kırıldı. Bu uygulamanın dan dolayı yanlış olduğunu düşünüyorum.

KADIN PATRONLARA ALIŞMALIYIZ!

Kadın girişimci olarak ilk zamanlar zorlandım. Kadınlığın getirdiği alıngan ve kırılgan bir yapım vardı. İlk zamanlarda çok alınırdım. Bunu bıraktım ve işime odaklandım. Eğer kadınlarımız başarılı olmak istiyorsa ilk olarak alınmayı bırakacak.

Ben iş yerimde satış yapardım, pazarlıkları yapardım daha sonra müşterilerimiz bir de patronla görüşelim derdi ve ben çok alınırdım, yaralanırdım. Hatta ‘aaa pardon’ tepkisini alırdım. Sonra bunu bıraktım. Dedim ki işimi en iyi şekilde yaptıktan sonra hiçbir şeye takılmaya gerek yok. Buranın patronu da benim, işçisi de benim derdim. Ama bizim insanımız her zaman patronu erkek bekliyorlar, kadın patron olamaz gözüyle bakıyorlar.

KADIN GİRİŞİMCİLERE DAHA FAZLA DESTEK OLUNMALI

Kadınlarımızın cesaretleri var ama paraları yok. Eski kadınlar öldü. Artık cesaretsiz kadınlar yok. İş kurmak istiyorlar ama ekonomileri yok. Mesela Nejla hanım örneği. Nerelerden geldi. Çekiniyor mu hayır. Maddiyatı da kurumlar destek vermelidir. Kadın girişimcilere destek olunmalıdır. O zaman göreceksiniz ki çok sayıda kadın girişimci olacak.

TSGİAD’LA YOLUM 1,5 YIL ÖNCE KESİŞTİ

Trabzon Sanayici ve Girişimci İş adamları Derneği ile yollarımız Filiz Yumuk isimli arkadaşım sayesinde 1,5 yıl önce yollarımız kesişti. Üye oldum. Dernek faaliyetlerine katılmaya özen gösteriyorum. Bilgilendirici, verici ve akıcı projeler gerçekleştiğinde kaçırmıyorum. Güzel bir ortam var. Derneklerde olmak iyidir. Bunun bilincindeyiz. Orada hiç tanımadığınız isimlerle tanışıyorsunuz, iletişim kuruyorsunuz. Aslında daha çok STK ile iletişim kurmalıyız.

RIDVAN OLGUN BİR DEĞERDİR

TSGİAD’da mevcut başkanımız Rıdvan Olgun gerçekten değerli ve muhteşem bir isim. İşini biliyor ve dernek için her ortamda hayret ediyor ve küçük ayrıntılara dahil dikkat ediyor. Bu konuda kendisini beğendiğimi iletmek istiyorum ve kendisini tebrik ediyorum.