Sınır ticaretinin attırılması,İşsizliğe ,Ekonomik kalkınmaya ve Göçü engellemeye çözüm olacak

Eskiden bir il ve şu an ilçe olan Doğubayazıt, ülke ekonomisinin can damalarından biri olduğunu belirten Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir, '' Doğunun ticaret merkezi Doğubayazıt'ın ekonomik büyümesine destek verilmesinin ve gelişimi önündeki engellerin kaldırılması zor zamanlar geçiren bölge ekonomisinin düzelmesi için hızlı ve etkili bir çözüm olacaktır'' dedi.

Doğubayazıt, bölgeye ve ülkenin ekonomisine büyük katkı sağlayabilecek ender bir ticaret merkezi potansiyeli taşıdığını belirten Demir, Doğubayazıt'tın ekonomiye sağlayabileceği katkı potansiyeli hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. 

Sınır ticaretinin geliştirilmesi ,bölgenin kalkınmasına büyük katkılar sunacaktır. 

Korona virüs salgınının olumsuz etkilediği, ekonominin eskisinden daha iyi hale gelebilmesinin en hızlı ve kolay yolunun ülkenin mevcut potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilmesiyle olabileceğini belirten Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir , ‘’Türkiye'nin ilk sınır ticaretinin yapıldığı Gürbulak sınır kapısı, sınır ticareti hacminin geliştirilmesiyle başta  Doğubayazıt olmak üzere tüm bölgenin kalkınmasına büyük katkısı anlamına gelmektedir. Demir, Doğubayazıt’ın statüsünün bir ilçe olması  her ne kadar gelişimine engel olsa da mevcut ekonomik potansiyelinin bir ilden daha fazla oluşu sayesinde, gelişmeye devam eden bir ticaret merkezi konumundadır. Doğubayazıt ilçesinin ekonomik potansiyelinin artıracak girişimler bırakın bölgeyi Türkiye’nin her bölgesine  büyük fayda sağlayacak bir girişim olacaktır’’ dedi. 

Sınır ticaretinin geliştirilmesi ,istihdama büyük katkılar sağlar 

Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir, Sınır ticareti ile sınır illerinde yaşayan insanımızın ihtiyaçları daha ucuz ve kolay yoldan karşılanmakta ayrıca mal kaçakçılığının her türlüsü asgariye indirilebilmektedir. Sınır ticaretinin ekonomiye katkılarından en önemlisi istihdama yaptığı katkıdır. Bu şekilde sınır ticareti yapılan bölgelerde halkın refah düzeyi artmakta, normal halkta müteşebbis ruhunun gelişmesine katkıda bulunulmaktadır. Ayrıca bürokratik işlemlerinin az olması dolayısıyla ülkenin dış ticaret hacminin gelişmesine de katkıda bulunulmaktadır 

Sınır ticareti Göç’ü engeller 

Demir, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde göç olayını geriye döndürebilecek en önemli araçlardan birisi sınır ticaretidir. Sınır ticareti yapılan bölgeler, Doğu ve Güneydoğu’daki az gelişmiş bölgelerimizdir. Özellikle bölgelerarası gelişmişlik uçurumunun ortadan kalkması açısından sınır ticareti son derece önem taşımaktadır. Onun için de, bu bölgedeki esnaf, sanatkâr ve ticaret erbabının sınır ticaretinden yararlanması  o bölgenin ticarî hacminin gelişmesi, işsizliğinin önlenmesi, o bölgede yapılan sınır ticaretinin büyük etkisi vardır. 

Doğubayazıt hayvancılığın merkezi olma potansiyeline sahip 

Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir, İlçenin ekonomisi, hayvancılığa, sınır ticaretine, ticarete ve tarıma bağlı olmasının yanında turizm potansiyeli olarak  çok zengin kültürel varlıklara sahip olması, sürdürülebilir  ekonomik büyümenin tam anlamı ile gerçekleştirilebileceği bir potansiyeli bulunulmaktadır. Sınır ticaretinin geliştirilmeye başlanmasıyla kısa zamanda turizm potansiyelinin de ekonomiye kazandırılması adımlarının art arda geleceğini düşünüyorum. Demir, bölgenin iklim şartlarının hayvancılık için çok uygun olduğunu, bölgeye  verilecek hayvancılık desteklerinin ve yapılacak yatırımların başka bölgelere nazarla  daha verimli ve ekonomik getirisi daha yüksek olacaktır. Hayvancılığın merkezi konumuna oturabilecek potansiyele sahip Doğubayazıt’ın bu potansiyelinin ekonomiye kazandırılması için seferber olunması gerektiğini söyledi.  

%Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir%