Siyaset Akademisi Devam Ediyor
MTTB Sakarya İl Başkanlığı tarafından düzenlenen ve 6 konferanstan oluşan Siyaset Akademisi 3. Hafta programında SAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Al'ı ağırladı. Akademinin katılımcılarıyla bir araya gelen Al, 'Türk ve İslam Devletleri'nin Yönetim Biçimleri'konulu konferans verdi.
Milli Türk Talebe Birliği Sakarya İl Başkanlığı tarafından düzenlenen Siyaset Akademisi Programının üçüncü konferansı gerçekleşti. SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen konferansa, Siyasal Bilgiler Fakültesi DekanıProf. Dr. Hamza Al ve MTTB yöneticilerinin yanı sıra Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri ve öğrenciler katıldı. KonferanstaTürk ve İslam Devletleri’nin Yönetim Biçimleri konusu ele alındı.
“Yarın ki planlarımıza geçmişin tecrübelerine bakarak göz atmalıyız”
Programın açılış konuşmasını yapan MTTB İl Başkan Yardımcısı Berkan Çiftçi, “Milli bilinç her geçen gün deneyimlerine anı yaşayarak eklemeler yapmaktadır. Yaşamamızdaki her müessesede geçmişin tecrübelerini kullanarak yarın ki planlarımızı geçmişe göz atmadandüşünmek ve uygulamak söz konusu olamaz. Başarı da sağlayamaz. Bu bağlamda Türk toplumu, insanlığı etkileyen bir kurumun, geçmişin tecrübelerinden, ışığından mahrum bırakılmamalı, o ışıktan feyz alarak şekillenmelidir” dedi.
İslami Davet- İslami Devlet İlişkisi
Prof. Dr. Hamza Al, “İslamiyet’in kabulü ile birlikte Hz. Peygamberimizin İslami Daveti aslında İslami Devlete bir işareti midir? Bu konuyu iki şekilde ele alabiliriz. İslam, başlangıç itibari ile İslam Devleti ön görmüştür. Farklı yönden ele aldığımızda ise İslami davet tarihi şartlardan dolayı İslami devlete dönüşmüştür. Hangi yönden ele alınırsa konu ona göre şekillenir. İslam kabileli bir otorite içinde doğup, bürokratik bir imparatorluk alanında yayıldı.Bu anlayış sonra Emeviler, Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlı ile devam ediyor” ifadelerini kullandı.
“Ticareti anlamadan İslam devletini anlamamız mümkün değil”
Konuşmasına devam eden Al, “İslam devletinin kurucuları tüccarlardır. Dolayısı ile ticareti anlamadan İslam Dinini anlamamız mümkün değildir. İslam dini, istişare ve biata önem verirdi. Konu ne olursa olsun öncelikle istişare edilir. Ardından biat (onay alma) edilirdi. Bunun yanı sıra, İslam’ın temel prensipleri olan, ahlâk, erdem, adalet, liyakat, şeffaflık, gibi mekanizmalar kurmuştur. Yani İslam dini, devlet işleyişinin nasıl olacağını belirlememiş, yön vermiştir. Bu yüzden iyi okumalı, iyi görmeli ve iyi anlamalıyız” diyerek sözlerini noktaladı.
Önümüzdeki hafta Toçoğlukatılacak
Üçüncü haftası geride kalan Siyaset Akademisi önümüzdeki hafta SAÜ Ortadoğu Enstitüsü Öğretim Elemanı ve KADEM Sakarya İl Temsilcisi Fatma Zehra Toçoğlu’nu konuk edecek. Toçoğlu’ndan sonra AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, son hafta ise Milli Türk Talebe Birliği Genel Başkanı, AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel SAÜ’lü öğrencilerle bir araya gelecek.