TEMİZ TOPLUM DERNEĞİ'NDEN UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE 14 ÖNERİ

Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, uyuşturucu ile mücadelede yeni bir paradigmaya ihtiyaç olduğunu belirterek derneğinin 14 maddelik önerilerini kamuoyuna açıkladı.

“DÜN HAYAL EDEMEYECEĞİMİZ RAKAMLARI BUGÜN TELAFFUZ EDİYORUZ”
Temiz Toplum Derneği, uyuşturucu ile mücadelede 14 maddelik plan açıkladı. Derneğin Genel Başkanı Bilal Ay uyuşturucu tehdidinin her geçen gün büyüdüğünü belirterek, “Dün hayal bile edilemeyecek rakamları bugün telaffuz etmeye başladık. Ülkemizde uyuşturucuya bulaşanların sayısı hızla 2 milyona doğru ilerliyor. Daha birkaç sene önce uyuşturucuya başlama yaşı için 13-14 rakamlarını ifade ederken bugün 8 yaşında vakıalar ile karşılaşıyoruz. Dün sadece büyükşehirlerimizde gördüğümüz bir olguydu uyuşturucu, bugün maalesef her yerde görebiliyoruz. Dün pahalı bir zehir olan uyuşturucu bugün maalesef bozuk para ile temin edilebiliyor ve herkesi tehdit ediyor” şeklinde konuştu.
 
“SADECE NARKOTİK TEDBİRLERLE OLMAZ”
Türkiye’de uyuşturucu ile mücadelenin istenilen başarıya ulaşamadığımı söyleyen Ay, “Evet atılan adımlar var. Devletin, STK’ların attığı adımlar var. Ailelerin mücadeleleri var. Çok ciddi narkotik tedbirler var. Ancak sonuç olarak, bir koordinasyonsuzluk da var. Her geçen gün giderek büyüyen bir sorun da var. Sorun büyüyor iken, ülke olarak biz bu işte başarılıyız diyemeyiz. Uyuşturucu ve bağlı suçlardan cezaevinde bulunanların sayısı hızla artıyor. Birkaç sene içerisinde 50 binli rakamlardan 60 binli rakamları telaffuz eder olduk. Emniyet teşkilatımız mücadele ediyor. Geçtiğimiz hafta yaklaşık 2 bin yeni şüpheli yakalandı. Ancak sadece narkotik tedbirlerle sonuca ulaşamadığımız yıllardır tecrübe ediyoruz” diye konuştu.
 
“MEVCUT SİSTEM GEÇİCİ ÇÖZÜM BİLE ÜRETEMİYOR”
Tedavi imkanlarının ve şeklinin de yetersiz olduğuna değinen Başkan Bilal Ay, “Tedavi ile ilgili yatak kapasitemiz son derece az. Özel kuruluşları saymazsak, devletin AMATEM ve ÇEMATEM’lerinde toplam yatak kapasitesi sadece bin 162. Peki bu sayıda tedavi görenlerin ıslahını sağlayabiliyor muyuz? Maalesef ki hayır. Tedavide başarı oranımız çok düşük. Bu konuda da ciddi paradigma değişikliğine gidilmesi gerekiyor. Uygulanagelen sistem, geçici bir çözüm bile üretemiyor. Hal böyle olunca fırsat kollayan umut tacirlerine de gün doğuyor. Torbacılar çocuklarının hayatlarını, sözde özel merkezler ise ailelerin hayallerini çalıyor. Öte yandan, bağımlılıktan kurtulmuş bir evladımızın iş bulması neredeyse imkansız. Oysaki bu kardeşlerimize ikinci bir fırsat tanımamız gerekiyor” diye konuştu.
 
“DEVLETTEN ŞEFFAFLIK, VATANDAŞTAN TAKİP BEKLİYORUZ”
Herkesin atılan adımların takipçisi olması gerektiğinin de altını çizen Bilal Ay, “Bağımlılıkla mücadele hususunda zaman zaman farklı adımların atıldığına şahit oluyoruz. Ancak bu adımların sonuçlarını bir türlü gözlemleyemiyoruz. Sonuca olan etkisini test edemiyoruz. Örneğin dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın başkanlığında bakanlıkları bir araya getiren Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu kurulmuştu. Akıbetini bilemiyoruz. Yine mahalli idarelerinde bu konuda zaman zaman çalışmaları oluyor. Fakat sonuçları net bir şekilde gözlemlenemiyor. Devletimizden şeffaflık, vatandaşlarımızdan takip bekliyoruz” şeklinde konuştu.
 
“UYUŞTURUCU KORONAVİRÜSTEN DAHA TEHLİKELİ”
Uyuşturucu ile mücadelede, koronavirüs ile mücadele ciddiyetinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Bilal Ay, “Koronavirüs salgınına karşı milletçe mücadele veriyoruz. Evde kalıyoruz. Tedbirler alıyoruz. Öyle de yapmalıyız. Ancak unutmayalım ki uyuşturucu da koronadan daha küçük bir problem değil. Yayılma hızı olsun, sağlığımıza verdiği zararlar olsun daha az değil. Üstelik bu illet ile 83 milyon koordineli bir şekilde mücadele etmezsek, alacağımız tedbirler de yeterli gelmeyebiliyor. Çünkü zehir tacirleri akıl almaz yöntemler kullanıyor” dedi.
 
YENİ BİR PARADİGMAYA İHTİYAÇ VAR
Uyuşturucu ile mücadele yepyeni bir başlangıca ve paradigmaya ihtiyaç olduğunu belirten Bilal Ay, “Koronavirüs salgını sürecinde bu başlangıç için gerekli ortam oluştu diyebilirim. Evlerimizde kaldık. Kendimize yöneldik. Buradan göreceksiniz umut ve güzellikler çıkacak. Uyuşturucu ile mücadele alanında da bunu bir milat olarak belirleyelim. Yepyeni bir başlangıç ve yepyeni bir paradigma ile bu topraklardan, gençlerimizin bedenlerinden uyuşturucuyu silip atalım” ifadelerini kullandı.
 
14 MADDELİK ÖNERİ PAKETİ
 
Genel Başkan Bilal Ay, Temiz Toplum Derneği’nin önerilerini ise şöyle sıraladı:
 
1.            Uyuşturucu ile mücadele, Koronavirüsle mücadele ciddiyetiyle yapılmalı.
2.            Sağlık Bakanlığı’nın başkanlığında bir Uyuşturucuyla Mücadele Kurulu (UMK) kurulmalı.
3.            Yeni tedavi metotlarıyla ilgili bir ÇARE ARGE Merkezi kurulmalı.
4.            Tedavide yeni yaklaşımların önü açılmalı.
5.            Cezaevlerinde ki uyuşturucu suçlularına yönelik Islah ve Rehabilitasyon Merkezleri açılmalı.
6.            Gerek devlet kurumlarının gerekse bağımlılıklarla mücadele eden STK’ların koordinasyonunu sağlayacak, mücadelede etkinliği arttıracak koordinasyon merkezi oluşturulmalı.
7.            Bağımlı ailelerine kendilerini koruyabilmeleri ve çocuklarına doğru şekilde yaklaşabilmeleri adına rehabilitasyon hizmeti verilmeli.
8.            Uyuşturucu bağımlılığını ortaya çıkartan ailevi problemler başta olmak üzere, birçok konuda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bu toprakların değerlerini esas alarak, bir çalışma planı hazırlamalı.
9.            Sadece devlet ve STK’ların mücadelesi yeterli değil. 83 milyonu aktif bir şekilde bu mücadeleye katabilecek çalışmalar yapılmalı.
10.          Milli Eğitim Bakanlığı’nın öncülüğünde öğretmen, veli, öğrenci arasında iletişim kanallarının sürekli açık olacağını bir organizasyona gidilmeli.
11.          Devlette ve özel şirketlerde madde bağımlılığından kurtulan bireylerin çalışabileceği kadrolar açılmalı.
12.          RTÜK, olumsuz rol modellerle ilgili daha aktif bir denetleme mekanizması geliştirmeli. Örnek rol modeller teşvik edilmeli.
13.          Gençlerin sosyal, sportif ve kültürel faaliyetlere katılabilecekleri alanların sayısı hızla arttırılmalı.
14.          Mahalle kültürünün yeniden ortaya çıkartılmasını sağlayacak adımlar atılmalı. İmar planları bu gözle yeniden incelenmeli.