Trabzon'un fethinin 555. yılı törenle kutlandı
Trabzon'un fethinin 555. yıldönümü kutlamalarında katılımcılara hitap eden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 'Trabzon, 10 ve 11. yüzyıllarda Kafkaslardan gelen Turanî kavimlerin, bizim atalarımızın ilk defa kurduğu bir şehirdir. Gençlerimizin bu tarihi bilmesi memleketimiz için büyük öneme haizdir' dedi.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon’un Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethinin 555. yıldönümü kutlamaları bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun Fatih Parkı’ndaki Fatih Sultan Mehmet Anıtına çelenk sunumu ile başlayan etkinlikler Atapark Zağnos Burcu önünde düzenlenen resmi törenle devam etti.
Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Garnizon Komutanı Albay Okçin Akşit, İl Emniyet Müdürü Murat Köksal, 2. Abdülhanid Han’ın torunu Harun Abdulkerim Osmanoğlu, Sultan Reşat Han’ın torunu Osman Osmanoğlu ve aileleri, kamu kurumları ve STK’ların temsilcileri ile öğrenciler ve çok sayıda vatandaşın hazır bulunduğu tören Büyükşehir Belediyesi Kanuni Mehteran Takımının konseri ile başladı.
Törende katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon’un fethi ve Trabzon tarihi üzerine önemli açıklamalarda bulunurken genç nesillerin bu tarihi en iyi şekilde bilmesinin önemine dikkat çekti. Başkan Gümrükçüoğlu konuşmasında özetle şunları kaydetti: “Bugün Trabzon’un büyük cihan padişahı Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethinin 555, yıldönümü. Dedelerimizle, atalarımızla, Osmanlı ile, geçmişimizle Cumhuriyetimizi kuran Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarıyla, şanlı ordumuzla, emniyet güçlerimizle iftihar ederek bu şanlı günü hep beraber kutluyoruz. 1453’te İstanbul’u fethedip çağ kapatıp çağ açan Fatih Sultan Mehmet Han, ataları, dedeleri ve ondan sonra gelenlerde aynı şekilde olmak üzere hayatlarını İlahi Kelimetullah gayesini bütün dünyaya yaymak için serhat boylarında geçirmişlerdir. Fatih Sultan Mehmet Han 1453’te İstanbul’u fetih ettikten sonra 1461’de Otlukbeli’nde Uzun Hasan ile yaptığı meydan muharebesini galibiyetle tamamladıktan sonra Bayburt istikametinden gelerek Trabzon’u fetih etmek için kuşatmıştır. Emir verdiği Osmanlı donanması da denizden gelerek bu kuşatmaya katılmıştır. Bu kuşatmaların neticesinde tarihte Kommenus olarak bilinen Pontus Devleti teslim olmuştur. Fatih Sultan Mehmet Han tarihi vecih cümlesini burada ifade etmiştir. ‘Trabzon’un fethi tamamlanmadan İstanbul’un fethi tamamlanmış olmazdı’ demiştir. Fatih Sultan Mehmet Han fethin ardından birkaç gün burada kaldıktan sonra Kazım Beyi Vali olarak tayin edip Trabzon’dan ayrılmıştır. Törenden önce liseli genç kardeşlerimle sohbet ettim. Tarihin bilinmesi, tarih şuurunun gelişmesi geleceğimiz için büyük öneme haizdir.
TRABZON KAFKASLARDAN GELEN
ATALARIMIZIN KURDUĞU ŞEHİRDİR
Bu kadim şehir Trabzon, Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethedilmeden öncede büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. 10 ve 11. yüzyıllarda Kafkaslardan gelen Turanî kavimlerin ilk defa kurduğu Trabzon şehri, belgeleriyle birlikte tarihini yaşamaya başlamıştır. Gençlerimizin özellikle unutmamalarını rica ederek söylemek istediğim o ki, Trabzon Kafkaslardan gelen bizim atalarımızın kurduğu bir şehirdir. Daha sonra 1250 yıllarında Bizans’tan ayrılan ve bir kısmı Batum’a bir kısmı Trabzon’a gelenler tarafından Kommenus Krallığı Trabzon’da kurulmuştur. 1461’de de Fatih Sultan Mehmet Han burayı fetih ederek İstanbul’un fethini tamamlamıştır. Gençlerimizin bu tarihi en iyi şekilde bilmesi memleketimiz için büyük öneme haizdir.”
Trabzon’un fethinin 555. yıldönümü resmi kutlama töreni Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu’nun konuşmamsının ardından düzenlenen yarışmalarda dereye giren öğrencilere ödüllerinin takdim edilmesiyle son buldu.