Türk Doktorlarının Pandemideki Büyük Başarısı !
Covid-19'un tüm dünyada yayılmaya devam ettiği şu günlerde araştırmalarda son hızla devam ediyor.
Şu ana kada Dünyada 46 milyon yeni vaka ve bir milyon 200 bin ölüm bildirildi. Covid-19’un kendisinin yol açtığı ölümler yanında hastaların hastaneye covid olurum korkusu ile gidememesi sonucunda hastalıkların tanı ve tedavisinde gecikmelere yol açarak toplum sağlığı için çok ciddi bir diğer tehdit unsuru olmaya devam ediyor.
Toplum sağlığını tehdit eden önemli bir konuda kanserdir. Salgın sürecinde tüm dünyada kanser hastalarının tanı ve tedavileri gecikmeye ve aksamaya başladı. Hollanda’dan yapılan bir epidemiyolojik araştırmada ülkede önceki yıllara göre çok daha az sayıda kişiye kanser tanısı konulduğu ortaya çıktı ki bu durum hasta insanların hastaneye korkudan gitmemesi veya gitmek istese bile hastanelerin yeniden yapılanması nedeniyle gerekli uzmanlara ulaşamaması ve gerekli testleri yaptıramaması ile açıklanmaktadır.
Kanser tanı konulduğu anda tedavisinin en kısa sürede başlanılması gereken bir hastalıktır aksi takdirde tanı ve tedavideki gecikmeler hastaların yaşam süresinde kısalmalara ve tedavide başarısızlıklara yol açmaktadır. Jinekolojik kanserlerin temel tedavisi cerrahidir ama Covid-19 pandemisini yaşadığımız şu günlerde dünyada onkoloji dernekleri ve bazı politika belirleyen hükümet kuruluşları tarafından yayınlanan ilk yönergelerde kanserli hastaların ameliyatları ve takip eden tedavilerini erteleme veya cerrahi olmayan tedavilerin seçilmesi önerilmişti. Tabi ki buradaki asıl amaç hastaları covid-19 enfeksiyonundan korumaktır ama kanserli hastalarda tedavinin gecikmesinin geri dönülmez sonuçları olacağı da aşikardır.
Ülkemizde yapılan 200 jinekolojik kanser ameliyatının değerlendirildiği çok merkezli bu araştırma dünyadaki kanser tedavilerinin Covid-19 salgınına rağmen devam etmesi yönünde bir umut ışığı doğurdu. Covid-19 pandemisi döneminde ameliyat edilen 200 jinekolojik kanser hastasının gerekli önlemler alınarak yapılan cerrahi tedavilerin hastaların ölüm oranlarını arttırmadığı ve ameliyatların yapılmaya devam edilmesi önerilmiştir. Dünya kadın kanserleri federasyonu FİGO online olarak yayınladığı makale ve attığı tweet ile tamamı Türk olan araştırmacıların yaptığı makaleyi kaynak göstererek covid-19 pandemisi sırasında jinekolojik kanser cerrahisinin gerekli önlemler alınarak yapılmaya devam edilmesini önermiştir.
Araştırmayı koordine eden Kadın hastalıkları ve Doğum uzmanı -Jinekolog Onkolog Prof Dr Polat Dursun ülkemizdeki 12 ayrı merkezden toplanan verilerin analiz edildiği araştırmada ameliyat sonrası covid-19 benzeri semptomların gelişme riskinin %1 olarak çıktığını ve bunun tahmin edilenden çok düşük olduğunu ve jinekolojik kanser ameliyatlarının gerekli önlemler alınarak devam etmesinin gerektiğini vurguladı. Çalışmanın pandemi başından beri yayınlanan en büyük çalışma olduğunu ve dünyadaki diğer merkezlere de ışık tutacağını belirten doktor Dursun “Türk doktorlar olarak hastalarımızın tanı ve tedavisinin covid-19 enfeksiyonu korkusu ile gecikmesine gönlümüz razı olmadı ve salgına rağmen hemen tüm merkezlerimiz kanser tedavisine önlemleri alarak devam etti ve sonuçta hastalarımıza bir zarar gelmeden bu ameliyat sürecinin atlatılabileceğini bilimsel bir yayınla gösterdik. FIGO’nun bizim yayınımızı kaynak göstererek jinekolojik kanser ameliyatlarını devam etmesini önermesi de bizim için ve ülkemiz için ayrı bir gurur kaynağı oldu “ dedi.
Türkiye olarak jinekolojik kanser ameliyatları konusunda da dünyada birçok saygın dernekten önce bu konuda da birçok riski ve eleştiriyi göze alarak dünyaya öncülük etmekten ötürü mutlu ve gururluyuz.
Ülkemizde jinekolog onkologlar olarak Covid pandemisi başladığı dönemde kanser hastalarımızın ameliyatlarını ertelemedik ve ameliyat edilmesi gereken tüm hastalarımızın ameliyatlarını özenle gerçekleştirdik. Covid pandemisi nedeniyle sosyal hayatta olduğu gibi sağlık alanında da birçok ülkede kısıtlamalar yapıldığını ve bazı ameliyatların ertelendiğini veya yapılmadığını biliyoruz. Biz jinekolog onkologlar olarak pandemi döneminde üreme organı kanseri nedeniyle ameliyat gerekliliği olan ve ameliyatlarını özenle gerçekleştirdiğimiz 200 hastamızın verilerini ortak bir çalışma ile değerlendirdik. Elde ettiğimiz verilere göre ameliyatını gerçekleştirdiğimiz hastalarımızda Covid oranı %1 olduğunu tespit ettik ve bu hastamızın da iyileştiğini belirtmek isterim. Dünyada birçok ülkede bu hastalar pandemi döneminde ameliyat olamazken ve bu nedenle yaşam süre ve kaliteleri olumsuz etkilenmekteyken biz ülkemizde hastalarımızın ameliyatlarını büyük bir başarı ile yapmış olmaktan gurur duyuyoruz.