ÇAY ÜRETİCİLERİNDEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA!

Trabzon Of Cumapazarlı cay üreticileri çay'a verilen zammı az bularak pretesto ederek tepki gösterdiler.

ÇAY ÜRETİCİLERİNDEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA!

Trabzon Of Cumapazarlı cay üreticileri çay'a verilen zammı az bularak pretesto ederek tepki gösterdiler.

ÇAY ÜRETİCİLERİNDEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA!
Editor: admin
18 Mayıs 2024 - 00:51

Trabzon’un Of İlçesi Cumapazarı Mahallesi çay üreticileri bir araya gelerek yaş çay fiyatına yaptıkları basın açıklaması ile tepki gösterdi.
Çay mahsullüsü Semra Saral tarafından okunan basın metninde dikkat çeken açıklamalar yapılırken, katılım sağlayan vatandaşlara ve basın mensuplarına teşekkür edildi.
Geçimini büyük oranda yaş çay mahsulünden sağlayan üreticiler tarafından yapılan basın açıklamasında dikkat çeken şu ifadeler yer aldı:
BU ÜLKENİN KATMA DEĞERİNİ ARTIRIYORUZ!
Görevini en iyi yapan vatanını en çok sevendir, sözünden hareketle bugün burada toplanma gereği duyduk. Yaş çay üreticileri olarak bu ülkenin katma değerini artırmak, dışa bağımlılığı azaltmak, ayrıca kendi yağımızla kavrulmak için hep çalıştık, çok çalıştık ve böylece üreticilik görevini atadan, babadan beri devam ettirerek aslında çok iyi birer vatan sever olduğumuzu ortaya koymuş olduk.
YETKİLİLERİ UYARIYORUZ; BİZ ÜRETİCİLERE O KÖTÜLÜĞÜ YAPMAYIN!
Bu ülkede çay tarımı yeni başlamadı, çay bitkisi de yeni keşfedilmedi ama özellikle son yıllarda ortaya konan tarım ürünlerine karşı yetersiz fiyat politikaları yüzünden üreticilerimizin morallerinin bozuk olduğu gözlerden kaçmamaktadır. Gücünü üretimden alan biz üreticilerin belirlenen düşük fiyat politikalarından ötürü maalesef gücümüzü kaybetme endişesine kapılıyor olmamız zaman içerisinde toprağımıza ve çayımıza sırt döneceğimizin bir işareti olarak algılanmalıdır. Buna en güzel örnek komşumuz olan Gürcistan'dır. Yetkilileri uyarmak istiyoruz lütfen biz üreticilere o kötülüğü yapmayın. Üretici ister çay üretsin ister buğday, ister pamuk ve İsterse fındık üretsin bilin ki en büyük vatanseverdir, vatanını koruyan, yüceltendir. Çiftçi ve üretici bile isteye ülkesini zora sokmak istemez, elbette her vatan sever gibi ülkesinin ekonomisini, gelirini, giderini çok iyi bilir, hesap eder.
HAKKIMIZ OLANI TALEP EDİYORUZ!
Bizim derdimiz hakkımız olanı talep etmektir, diğer türlüsü bizi üzer. 2024 yılı açıklanan yaş çay fiyatları bürüt olarak 19 liraya tekabül etmektedir. Üreticinin eline net olarak geçecek olan miktar ise 18 lira 60 kuruş olacaktır.Onun da 2.00.TL'si destekleme olduğu içinde 2025 yılı Nisan ayında verilecektir. Yani çaya verilen ücret aslında 16TL 60 kuruştur.Bir ekmeğin 20 lira olduğu yerde eğer 1 kilo yaş çayla bir ekmek alamıyorsa üretici burada ki mağduriyetin ayıbı, siz de takdir edersiniz ki üreticinin değildir. Geçen yıl bir kilogram çay ile 2 ekmek alıyorduk ve bir TL 30 kuruş da paramız artıyordu,fırın orada, fırıncı orada inanmayan gitsin sorsun. Yıllar içerisinde yaş çay fiyatlarıyla değerli maden fiyatlarında ki orantısal artışa baktığınızda fiyat uçurumu olduğunu sizlerde göreceksiniz. 2006 yılında 1 ton çay sattığımızda 20 gram altın alabiliyorduk.Hadi altını, gümüşü geçtik diyelim, çaya verilen fiyat bir yıllık, şimdi 10 lira olan simit 2024 yılı sonu itibarıyla 20 lira olursa işte o an üreticiler olarak bittiğimiz andır. Çünkü çay-simit hesabı yaparak ülkemizde iktidara gelen sayın yöneticilerimizin bu durum karşısında vicdanları hiç mi sızlamayacak, üreticilere karşı hiç mi kendilerini mahcup görmeyeceklerdir?
ÜRETİCİYİ YOK SAYMAYA TEPKİSİZ KALAMAYIZ
Tarım ve Orman bakanlığımızın yaş çay bedeli bilmesini isteriz ki, biz üreticileri ziyadesiyle mutsuz ve umutsuz etmiştir. Yetkilileri uyarıyoruz ve tekrar ediyoruz; Biz hakkımız olanı istiyoruz, çayı 30 lira,40 lira yapın demiyoruz. Ülkemizin geçtiği ekonomik sıkıntıları gayet iyi biliyoruz, ülkemizin bu dar boğazdan kurtulması için elbette gerektiği kadar bizlerde elimizi taşın altına koymaya gönüllüyüz ama hükümetimizin üreticiyi yok sayan bu fiyat politikası karşısında sessiz kalmamızı da kimse beklemesin. Ülke kaynaklarının dolar kuru üzerinden sabit fiyatlar ve geçiş garantileri verilerek yapılan köprüler, havaalanları, hastaneler vb. gibi yapılan hizmetler kadar eğer üreticinin malının bir kıymeti yoksa, Çaykur nakliyecilere %70 yine Çaykur’da ambarlardan yükleme yapan İşçilere %100 zam yaptı, hükümet şapkayı önüne koymalıdır diye düşünüyoruz. Ürettiğimiz çayın, buğdayın, fındığın, pamuğun, ay çiçeğinin eğer bir arpa yolu kadar kıymeti yoksa kapatalım tarlayı, bahçeyi olsun bitsin.
HÜKÜMETİMİZİN AMACI BİZ ÜRETİCİLERLE DALGA GEÇMEK MİDİR?
Gübrenin tonu 17 bin lira, nakliye ve yevmiyeci fiyatları geçen yıla nazaran yüzde yetmiş ile yüzde yüz aralığında artış göstermişken, yaş çay fiyatlarında ki artış yüzde 54 seviyelerinde. Sormak istiyoruz...! Resmi enflasyon rakamları yüzde yetmişlere dayanmışken; Allah aşkına hükümetimizin amacı biz üreticilerle dalga geçmek midir? Koskoca Türkiye Cumhuriyeti hükümetine bu tutum ve davranış yakışık alır mı? 2023 mayıs ayından Çaykur'un kuru çay fiyatları ortalama 76 lirayken, şimdi 190 liralara yükselmiş. Bir yıl içerisinde kuru çayda ortalama artış yüzde % 150'ye yakınken maalesef yaş çay fiyatlarında ki artış bunun üçte biri kadar olmuş yani yüzde elliler seviyesinde kalmış.
AYAĞIMIZA GİYDİĞİMİZ KARA LASTİĞİN TAHRİBATI 30 KG ÇAYLA TEDAVİ EDİLEBİLİYOR!
Son sözümüz olarak! Biz yaş çay üreticileri olarak hükümetimizden huzur hakkı adı altında üç beş yerden gelir istemiyoruz, sırça köşklerde, villalarda, saraylarda yaşamak aklımızın ucundan dahi geçmez. Bizler hakkımız olana razıyız ve bu da günümüz koşullarında yaş çay fiyatlarının 25 lira olması gerekliliğinden söz ediyoruz. Çay bahçesine girdiğimiz de ayağımızda ki kara lastiğin ve çizmenin verdiği tahribatı doktora gittiğimizde 30 kilo yaş çay parasına tedavi ettirmek ağrımıza gidiyor artık. Lütfen üreticinin yanında olun ve destek olun.”

YORUMLAR