İstanbul cağlayan florence nightingale hastanesinde ciddi operasyon geciren ve yoğun bakım ünitesinde tedavisi süren Dr. Kolenoğlunun sağlık durumu ciddiyetini koruyor.
Ülkemize ve bölgemizde sağlık konusundaki calışmaları ile bilinen Dr.kolenoğlu Daha öncede kalp operasyonu gecirmişti.
Sağlık Bakanlığı’ndaki görevleri süresince gerçekleşmesinde ya da başlatılmasında katkıda bulunduğu hizmet ve projelerden bazıları;
Türkiye’de Acil Sağlık Hizmetlerinin kuruluşu ve geliştirilmesi (Hızır 077, sonra 112 Acil) (1986), İlçe hastanelerinin geliştirilmesi projeleri (1986), Keroner Yoğun Bakım Üniteleri’nin ülke geneline yaygınlaştırma projeleri(1986), Büyükşehirlerdeki poliklinik hizmetlerinin geliştirilmesi projeleri (Kamu sağlığı merkezleri, semt polikliniklerinin ihdas edilmesi) (1986), Tedavi kurumlarında temizlik ve mutfak gibi ekstra medikal hizmetlerin hizmet satınalma yöntemiyle karşılanması projesi (1986), Eğitim hastanelerinin modernizasyonu projesi (1988), Kardiyoloji ve Kardiyovasküler cerrahi merkez ve kliniklerinin kurulması ve ülke genelinde yaygınlaştırılması projesi (1988), Organ nakli ve yanık tedavi merkezleri projesi (1988), Sosyal güvencesi olmayan fakir hastaların ücretsiz tedavilerinin sağlanması projesi (Yeşil kart)(1989), SSK’lıların devlet hastanelerinden, SSK’lı olmayanların kurum hastanelerinden yararlandırılması projesi (11 ilde pilot uygulaması) (1989), Müstakil diş tedavi ve protez merkezleri ile diş hastanelerinin kurulması projesi (1989), Kara, Deniz, Hava Acil Sistemleri ve Acil Komuta Kontrol Merkezleri projesi (1997), Deniz kirliliğinin izlenmesi ve önlenmesi projesi(1997), Kanser Erken Teşhis Merkezlerinin kurulması ve yaygınlaştırılması projesi (1998), Rehabilitasyon Merkezlerinin yaygınlaştırılması projesi, Yüksek Sağlık Şura üyeliği (1989). I.Ulusal Denizcilik Şurası (Eylül 1997); Uluslararası İlişkiler ve Çevre Çalışma Grubu (Katılımcı üye), Kıyılarda ve Denizlerde Can ve Mal Emniyeti Çalışması Grubu (Başkan), Deniz Ticareti ve Yatçılık Çalışması Grubu (Katılımcı üye).
Hazırlık çalışmalarına katıldığı yasa tasarısı, tüzük ve yönetmelikler;
Spastik Çocuklar Özel Rehabilitasyon Merkezleri Kuruluş ve İşleyişi Hakları Yönetmeliği (1986), Kamu Kurum ve Kuruluşları Bünyesinde Açılacak Huzurevlerinin Kuruluş ve İşleyiş Esasları Yönetmeliği (1987), İnvitro Fertilizasyon ve Embriyo Transferi Merkezleri Yönetmeliği (1987), Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu (1987), Gemi Sağlık Resmi Kanunu Uygulama Yönetmeliği (1996), Doğal Kaynak, Maden ve İçme Suları ile Tıbbi Suların İstihsali, Ambalajlanması ve Satışı Hakkında Yönetmelik (1987), Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği (1997), Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik (1998), Genetik Hastalıklar Tanı Merkezleri Yönetmeliği (1998), Hasta Hakları Yönetmeliği (1998), Sağlık Reformları Kanun Tasarıları (1990-1998).
Uluslararası sağlıkta ülkenin adına katıldığı ve yürüttüğü faaliyetler;
Türkiye-İtalya Sağlık Alt Komite toplantılarında Türk heyeti başkanlığı (1986, Roma), Sovyetler Birliği Acil Sağlık Sistemleri ve Rehabilitasyon Servislerinin incelenmesi (1989, Sovyetler Birliği-Moskova Leningrad) Dünya Sağlık Örgütü CIOMS Konferansı (Kasım 1989) Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Şehirler Projesi toplantısı Türk Heyeti Başkanlığı (Ekim 1997, İsrail), Dünya Sağlık Örgütü 47. Avrupa Bölge Komite toplantısı katılımcı üyesi (Eylül 1997), UNICEF-Türkiye iş birliği çerçevesinde Türkmenistan’da Demir Eksikliği Anemisinin önlenmesi Teknik Heyet Başkanlığı (Aralık 1997), D.S.D Sağlıklı Şehirler Proje toplantısı Türk Heyeti Başkanlığı (1998).
Dr.salih Zeki Kolenoğlu Kimdir
Salih Zeki Kolenoğlu, 1950 yılında Trabzon’un Of ilçesinin, Kıyıboyu(Kolenli) köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Of’ta tamamladı.1968 yılında Trabzon Lisesini bitirdi. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesine girdi; Haziran 1976'da Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra sırasıyla;
S.S.K. İstanbul Kazlıçeşme Dispanser tabipliği, Sağlık Bakanlığı İstanbul Merkez, Bakırköy, Eminönü, Üsküdar hükümet tabiplikleri, Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırma görevliliği, Tokat Almus’da serbest hekimlik yaptı.
1984-2004 yılları arasında Sağlık Bakanlığı’nda sırasıyla;
Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcılığı, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Müsteşar Yardımcılığı görevlerini yürüttü.
2004‘te Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı’ndan emekli oldu.
HABER-SADULLAH DERVİŞOĞLU
YORUMLAR