Görüntülü Haber // Güngören'de Halk Sokağa İndi Zamları Pretesto İçin Yürüdü

İstanbul Güngören Tüketiciyi Koruma Derneği Tükoder'in Düzenlediği zamlara Hayır Basın açıklamasına Halkın katılımı yüksekti.

Görüntülü Haber // Güngören'de Halk Sokağa İndi Zamları Pretesto İçin Yürüdü

İstanbul Güngören Tüketiciyi Koruma Derneği Tükoder'in Düzenlediği zamlara Hayır Basın açıklamasına Halkın katılımı yüksekti.

Editor: admin
21 Ocak 2022 - 08:58

Güngören TÜKODER şubesi zamları protesto etmek için Haznedar Menderes Caddesi üzerinde basın açıklaması yaptı. TÜKODER genel başkanı Aziz Koçal'ın katıldığı basın açıklamasında gelecek partisi ilçe Başkanı Hasan Bozkır, CHP eski ilçe başkanı Hüseyin Konuk, büyükşehir belediye meclis üyesi  Cengiz Emektar belediye meclis üyesi Şenol Yolbir ile ismini sayamadığımız çok sayıda CHP'li yöneticiler, Deva Partisi İlçe Gençlik Kolu Başkanı Beyazıt Gökhan Çakıl ile adını sayamadığım çok sayıda katılımcı bu özel günde yerlerini aldılar . Güngören Emniyet Müdürlüğü güvenlik büro amiri Erhan Kızılduman yönetimindeki ekiplerde  baksana açıklaması alanında herhangi bir olumsuzluğa karşı çevre güvenliği aldılar.
Şube başkanı Serpil Tuğrul'un yaptığı basın açıklamasında "YAPILAN  ZAMLAR İLE BİRLİKTE YOKSULLAŞAN TÜKETİCİ AÇLIĞA MAHKUM EDİLMİŞTİR.
*KARAYA VURAN RANT VE TÜKETİM EKONOMİSİNİN VE DÖVİZ KURU YÜKSELİŞİNİN FATURASI TÜKETİCİYE KESİLİYOR
*ŞİRKETLER KURTARILIYOR, VATANDAŞLAR İFLAS ETTİRİLİYOR

Yeni yıla girerken, tüketicilere yeni yıl hediyesi olarak gelen zamlarda en büyük kalemi elektrik faturası oluşturmaktadır.
Elektrik ve Doğalgaz Temel Tüketici haklarından biridir. Elektriksiz ve doğalgazsız evlerde  yaşamak mümkün değildir.

Gelen zamlar ile elektrik tüketiciyi çarpmıştır.
Elektriğe; 2021 yılının ilk üç ayında %6  ikinci yarısında 15,90 yıl sonu itibariyle ise %50 ila %125 arası zam gelmiştir. Bu tabloya bakınca son zam hesaplamasına istinaden 150 kw baz alırsak Örneğin 2021/Şubat ayında 150,00 Tl olan bir fatura şubat/2022 ayında 276,42 TL olarak tüketici tarafından ödenmek zorunda, bu hesaplamada 150 kw üzeri hesabı yoktur. Bu hesaba göre bir yılda tüketicinin elektrik faturasına %84,5 Zam gelmiştir. Bu oran Tüik’in yıllık Üfe oranı ile hemen hemen aynı. Aylık 150 kw üzeri elektrik kullanan tüketicinin halini anlatmak mümkün değildir.
Bu zamlar neden yapıldı, bir yılda elektrik üretim maliyet birimlerinde  bu kadar artış oldu mu?
Soruyoruz neden, niçin, niye….. maliyetlerde bu artış yok ise bu zamlar neden?
Bu artışlar doğru ise bu oranda maaşlar ve ücretlere de yansıması gerekmiyor mu?.
Güçlü olan şirketleri koruyup, tüketiciyi kendi kaderiyle baş başa bırakıyorsunuz.
 
Dağıtım şirketleri, Elektrik  kaçaklarının önüne geçecek önlemleri almak, kayıplar için ise gerekli yatırımları yapmak yerine;  zam taleplerinin karşılanması için lobi çalışması yaparak, Kayıp ve kaçak bedellerini yine dürüst vatandaşın cebine yüklemektedirler.
Üstelik de artık faturalarımızın ücret tarifesi  içine gizlenerek.

       Yeni Zamlarla birlikte 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standartları için tüketeceği varsayılan  230 kw/saatlik tüketim üzerinden aylık elektrik faturası 400,00 TL yi geçmektedir. Bu mudur Türkiyenin çağ atlaması.?
Bu mudur haktan ve tüketiciden yana olmak?
Çekin artık elinizi cebimizden.

Ocak ayında okunan sayaçlar nedeniyle  ödenecek olan elektrik faturalarının 31/12/2021 tarihine kadar olan tüketim tutarı eski fiyattan,  2022 de kullanılan ise yeni fiyattan hesaplanması gerekiyor. Ancak tüketicilere gelen faturalarda hiçbir ayrıntı bulunmamaktadır. Gelen faturaların içinden çıkabilmek için matematik profesörü olmak gerekiyor. Neden tüketicilere ayrıntılı fatura gönderilmemektedir.
Ödediğimiz faturaların enerji bedelleri içerisinde hangi kalemler vardır. Örneğin kayıp kaçak varmı dır? Var ise oran ve tutarı ne kadardır. Teknolojinin bu denli geliştiği bir çağda neden başkasının kullandığı elektriğin bedelini ödüyoruz.
Zam furyasından Doğalgaz da nasibini almış, kapıya dayanmış olan bu kış ayında, tüketici ısınamaz, soğuğa mahkum edilerek, aydınlatılamaz duruma düşürülmüştür.
Döviz kurlarındaki artışların, Uygulanan Tüketim Ekonomisi ve kamu  yönetimindeki israflar  nedeniyle artan Bütçe  açığının faturası,  yapılan zamlar  ve artırılan vergiler aracılığıyla yine tüketiciye kesilmektedir.

       Özelleştirmeler, tüketime dayalı ekonomi politikalar, yanlış enerji politikaları ve plansızlığın ülkemizi getirdiği nokta ortadadır.  Önümüzdeki dönemlerde Elektrik ve doğalgaz ile diğer temel ihtiyaçlarımız olan bir çok ürünün fiyatlarına artış olarak yansımaya devam edecek, yaşanan krizin daha da derinleşmesine neden olacaktır.
Şubat döneminde ödenecek faturalar çok canımızı yakacaktır.
       Gittikçe yoksullaşan Tüketici yapılan zamlar ile alım gücünün düşmesi nedeniyle   açlığa mahkum edilmektedir. Tüketicinin gücü tükendi, ZAMLARI GERİ ALIN. Anayasanın 172. Maddesi gereği devlet tüketiciyi koruma görevini yerine getirmeli, Evrensel tüketici haklarımızdan biri olan Temel İhtiyaçların karşılanması sağlanmalıdır.
       Har vurup harman savurarak, lüks yaşamlarını sürdürmek adına  şirketlerini ve yatırımlarını doğru yönetmeyen/yönlendirmeyerek  şirketlerini batıran bazı iş adamlarının şirketlerini kurtaran anlayış bunun faturasını tüketiciye kesemezO zaman sormak gerekir, ekonomik krize giren Tüketiciyi kim kurtaracak? Yoksa vur abalıya siyaseti devam mı edecek.  
         
       TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) yaptığı araştırmaya göre,  Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 4.013,00 TL, olmuştur.
        Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 13.072,00TL,  dir. Görüldüğü üzere asgari ücretle bir ailede üç kişi dahi çalışsa yoksulluk sınırının altında kalıyor. Türkiye de  insanca yaşam hakkı sadece şirketleri kurtarılan patronlara mı ait? Bu rakamlar adaletsiz gelir dağılımının somut yansıması değilmi dir?

       Tüketicinin maruz kaldığı yaşam koşulları “insana yakışır” olmaktan uzaklaşmıştır.
Acil Olarak Vatandaşlarımızın insanca yaşam standartlarına kavuşması için zamlar durdurularak, yapılan zamlar geri alınmalı, asgari ücret ve emekli maaşları yeniden güncellenmelidir. Elektrikte özelleştirilmeden geri dönülmeli, kamusal hizmet olarak vatandaşlarımızın ihtiyacı karşılanmalıdır. Özelleştirme devlete ve vatandaşa artı yük getirmiş ve getirmeye devam etmektedir.
       Tek çalışanı olan ve asgari ücretle çalışan aileler ile emeklilere elektrik ücretlerinde indirim uygulanmalıdır.

YETER ARTIK USANDIK ZAMLARDAN BUNALDIK
YAŞASIN TÜKODER
YAŞASIN TÜKETİCİNİN ÖRGÜTLÜ MÜCADELESİ " dedi.

YORUMLAR