Gözlük Kullanmak Artık Tarih Oluyor !

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İlker İncebıyık konu hakkında bilgiler verdi.

Gözlük Kullanmak Artık Tarih Oluyor !

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İlker İncebıyık konu hakkında bilgiler verdi.

Gözlük Kullanmak Artık Tarih Oluyor !
Editor: admin
26 Ağustos 2021 - 15:27

Göz lazer tedavileri günümüzde sadece bir damla damlatılarak gözün uyuşturulması sonrası yapılan, oldukça kısa süren, ağrısız, acısız, bıçaksız, dikişsiz ve hastanede yatış gerektirmeyen operasyonlardır. Miyopi, hipermetropi ya da astigmatizmayı oluşturan şey aslında korneadaki bir fazlalık, eğim bozukluğu ya da düzensizliktir.  Miyop hastalarda korneanın eğimi fazladır tedavide korneayı düzleştiririz, hipermetrop hastanın korneası düzdür eğimi arttırmak isteriz, astigmatı olan hastanın korneası düzensizdir, farklı eksenlerde kırıcılığı farklıdır, astigmatizmayı yok etmek için bu düzensizliği lazerle ortadan kaldırırız. 

3 nesil kornea lazer tedavisi mevcuttur; 

Prk (1. nesil lazer tedavisi): Bir şekilde korneanın en yüzey tabakası olan epitel tabakası (derinin soyulan ve kendini yenileyen tabakası gibi düşünebiliriz bu tabakayı) alınır, daha sonra lazer yapılır, operasyon sonrası kontakt lens konulur, epitel tabakası kendini 3 gün içinde iyileştirir. 1. haftadan sonra görme gitgide artar ve birinci ayda hasta iyi görme düzeyine kavuşur. Toplam 5 numaraya kadar miyopi ve astigmatizmayı düzeltir. 

Lasik (2. Nesil lazer tedavisi): Yüzeyden flep dediğimiz korneanın yaklaşık beşte biri boyutunda bir tabaka kaldırılır. Daha sonra lazer yapılır ve flep tekrar kapatılır. Miyop, astigmat ve hipermetropik kırma kusurları düzeltilebilir. 

Smile (3. Nesil lazer tedavisi): Korneanın ne çatısı ne de tabanını hiç bozmadan cihaz aradaki miyopi ya da astigmatizmayı yapan fazlalığı lazer sayesinde ayırır ve bize de bu fazlalığı küçük bir kesiden çekip çıkarmak kalır. 10 numara miyopi ve 5 numara astigmatizmaya kadar olan kırma kusurları düzeltilebilir. 

Ameliyat öncesi hazırlık; 

Ameliyat öncesi birçok tetkik ile göz bebeğinin özellikle karanlıkta büyüklüğüne, göz kuruluğuna, korneanın eğimine, kalınlığına, düzenliliğine göre hastanın lazer ameliyatına uygunluğuna karar veriyoruz. Daha sonra ameliyat günü cihaza hastanın gözünü tanıtıyoruz ve hastayı ona göre ameliyata alıyoruz.  Cihaz ameliyat öncesi gözü ve göz bebeğini tanıdığı için hasta ameliyat sırasında gözünü oynatsa bile cihaz gözü takip edebiliyor. 

Wawefront lazer teknolojisi: 

Eskiden standart lazer teknolojilerinde sadece hastanın numarasını düşürmek, sıfıra yaklaştırmak amaçlanırdı. Günümüzde kişiye özel lazer tedavileri sayesinde (wawefront laser) sadece hastayı gözlükten kurtarmakla kalmıyoruz aynı zamanda daha kaliteli görüş sağlayabiliyoruz.  Wawefront lazer (kartal göz lazer) (NASA'nın Uzay araştırmalarında görüntünün netleştirilmesi için kullanılan tekniğin göz ameliyatlarına uyarlanması sonucu gözdeki aberasyonların ortadan kaldırılması amacı ile geliştirilmiş bir tekniktir.) dediğimiz yöntemde gözlük değerlerinden farklı olarak kişiye özel görme haritası çıkartılır ve bu harita eşliğinde lazer uygulanır. Özellikle kornea düzensizliği olan ve tembelliğe bağlı görmesi az olan, gece görüş problemleri olan hastalarda standart tedavi ile elde edilemeyen daha kaliteli ve iyi görme sağlanmaktadır. 

Kimler bu ameliyata uygundur? 

Bununla ilgili uluslararası kriterler var. İki hastadan biri maalesef bu ameliyata uygun olmuyor. Göz derecesi, kornea kalınlığı ve eğimi, hastanın yaşı uygunlukta önemli kriterler. Biz bu ameliyatları 18 yaşından sonra yapıyoruz. Yaş için tam bir üst sınır ise yok. Ameliyat öncesi göz numarasının durduğunu ispat etmemiz gerekir. Bunun için de en az 6 ay önce yapılmış göz muayenesindeki numarası ile kıyaslıyoruz. 

Lazer olamayan ve gözlükten kurtulmak isteyen hastalarda ne yapılabiliyor? 

Lazer ameliyatına uygun olmayan hastalarda göz içi mercekleri (fakik mercekler) yerleştirilebiliyor. Bu mercekler çok ince kontakt lens gibi, ameliyatla iris ve gözün doğal merceği arasına yerleştiriliyor. Miyop hipermetrop ve astigmat bu şekilde tedavi edilebiliyor.