Bahçelievler Çevre Koruma Derneği Başkanı Hasan Fettahoğlu, Kentsel Dönüşüm ile ilgili Gazete 365’e önemli açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda Bahçelievler Belediyesi eski Meclis Üyesi olan AK Partili Hasan Fettahoğlu, Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Aykut Kaya’ya verdiği röportajda; ‘Çılgın Projesi’ni anlattı. 2009 yılından beri bu proje için hazırlandığını belirten Başkan Fettahoğlu, “5 yıl içinde Fetih Caddesi ile E-5 arasındaki tüm binaları yenileyip, otopark sorunu olmayan, yeşil alanı, sosyal donatı alanları olması gereken akıllı şehri inşa edeceğiz. Bu vesileyle bu şehrin trafik, yeşil alan, alt yapı gibi sorunları da çözeceğiz” dedi.
Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır’ın Kentsel Dönüşüm ile ilgili attığı adımları doğru bulduğunu ancak yetersiz olduğunu ifade eden Fettahoğlu, “Bu iş gerçekten başarılmak isteniyorsa bir an önce harekete geçilmelidir. Bu iş sabah 8 akşam 5 mesaisi ile olacak iş değildir. Yangından mal kaçırırcasına bir otoparkı, bir metrekare yeşil alanı olmayan bir bina yapmanın da anlamı yoktur. Bu nedenle bir süreliğine Yerinde Dönüşüm projelerine de ‘Dur’ denilmelidir. Yoksa onlar tekrar yıkılacaktır” açıklamasında bulundu.
DÖNÜŞÜMÜ İLK KEZ BAŞKAN BULUT DİLE GETİRDİ
Daha önce kendi yaptığı bazı projelerle konuya giren Fettahoğlu, “Türkiye’de ilk kentsel dönüşüm ifadesini 1999 tarihindeki büyük Marmara Depremi sonrasında zamanın Bahçelievler Belediye Başkanı Saffet Bulut konuştu. Kendisine teşekkür ediyorum. 2009 yılında belediye meclisine seçilir seçilmez kentsel dönüşümle ilgili beyanatları vererek, bu çalışmayı ilk ben başlattım. İlk ada bazlı dönüşümü Cumhuriyet Mahallesi Mesut Sokak ve Kula Sokak arasında 10 parselde yaptık. Kapalı otoparklı 50 ailenin yaşadığı bir site inşa ettik orada. Çıkmaz kapalı bir sokak olan Kula Sokak’ı yaklaşık 500 m2 arsayı satın alıp, bedelsiz belediyeye terk ederek, sorunu çözdük ve o sokağı halkın hizmetine açtık. Bu projede; 1000 m2 sadece otopark alanı oluşturarak, 100 araçlık otoparkı hizmete sunduk” diye konuştu.
PİLOT BÖLGE; ŞİRİNEVLER! 6 AYA BAŞLAR 5 YILA BİTİRİRİZ
Bu projeye yıllarını verdiğini söyleyen ve geç olmadan, olası bir depremde büyük kayıplar yaşanmadan harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Fettahoğlu, “İlçemizde belirlediğimiz mahalleler için planlarımız, her şey hazır. Pilot bölge; Şirinevler. Mehmet Akif Caddesi, Mithatpaşa Caddesi, Kocasinan Caddesi, Tevfik Fikret Caddesi, Karaoğlanoğlu Caddesi, işte bu alanlar ada bazlı dönüşüme çok uygun. Ve bu alan E-5 kenarında ve ilçemizin için aynı zamanda bir prestij projesi. Bu mahallemizde 6 aylık bir çalışmayla yıkımları başlatabilecek durumdayız. İnsanlar bu dönüşüme hazır durumdular. Çünkü çok riskli bir yapı stoğu üzerinde yaşamlarını sürdürüyorlar. Bu mahalleyle ilgili projemizi ben 2009 yılında ilk sizin gazetenizde paylaşmıştım ve bu ilk sizde haber olmuştu. Ama dönemin belediye başkanını hiç heyecanlandırmadığı, hiç ilgisini çekmediği için maalesef hayata geçiremedik. Ama biz bu konuda hiç heyecanımızı kaybetmedik. Umudumuz devam ediyor ve fırsatını bulduğumuz anda 6 ay içinde yıkımlara geçerek, 5 yıl içinde Fetih Caddesi ile E-5 arasındaki tüm binaları yenileyip, otopark sorunu olmayan, yeşil alanı, sosyal donatı alanları olması gereken akıllı şehri inşa edeceğiz. Bu vesileyle bu şehrin trafik, yeşil alan, alt yapı gibi sorunları da çözeceğiz. Bitişik nizamın kalkıp, blok imarlı binaların inşasıyla şehrin seyrelmesi sağlanacak ve hava koridorları yeniden hayat bulacak. Bu ilçe 70’li, 80’li yıllarda nasıl ise yine o eski günlerine dönecek, temiz bir hava ve temiz bir çevreye kavuşmuş olacak. Olası bir depremde on binlerce insanımızı kaybedip, on milyarlarca dolar zarara uğramanın da önüne geçilmiş olacak. Hatta bırakın depremi, kendi kendine çöken binalar var. Bunlar Allah korusun giderek daha da artacak” şeklinde konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM OFİSİ HER MAHALLEDE OLMALI
Mahalle mahalle vatandaşlarla görüşülerek ciddi yol katedileceğini belirten Fettahoğlu, “Bugün Belediye Başkanımız Sayın Dr. Hakan Bahadır’ın bu konuya olan ilgisi bizleri sevindirmektedir. İmar Müdürlüğümüzde Kentsel Dönüşüm İrtibat Ofisi’ni kurması çok önemli sayılabilecek bir adımdır. Atılan bu adımların devamının gelmesi tüm Bahçelievler için hayati önem taşımaktadır. Kentsel Dönüşüm İrtibat Ofislerinin belirlenen pilot bölgelerde (mahallelerde) ivedi bir şekilde açılması daha uygun olacağını düşünüyorum. ‘Bakın işte burada bu şekilde çalışmalar olacak, örnek projeler böyle’ şeklinde yerinde görsel anlatımlarla sahada ikna modeliyle yeni şehir anlayışı ortaya konulmalıdır. Kentsel Dönüşüm; bilgi, deneyim ve birikim gerektiren bir iştir. Bu işi de ancak sahayı bilen, bu ilçenin geçmişinde olan, toplumun tanıdığı, bildiği, güvendiği insanlar, birebir iletişim, birebir ikna ve memnuniyet yoluyla, ‘Kazan, kazan’ taktiği uygulanarak, başarılabilir. Bu kişi ve kurumların önü açılmalı ve uygulamalar başlamalı. Biz bunları defalarca söyledik, dağın arkasındaki sıkıntıları belirttik, yukarıya tebliğ ettik. Uygulamak, onların yüreğini ortaya koymasıyla olacaktır” ifadelerini kullandı.
YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJELERİ DURDURULMALI
Bu projenin tarihe geçecek bir iş olduğunun altını çizen Fettahoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu iş, sabah 8 akşam 5 mesaisi ile olacak iş değildir. Hayatınızın tamamını ortaya koyacaksınız. Gündüzlerinizi, gecelerinizi feda edeceksiniz. Gerekirse ailenizi görmeyeceksiniz. Ve sonunda başararak, tarihe geçeceksiniz. Aradan 50 yıl geçecek ve gelecek nesiller sizi konuşacak. Şehri eminlik bunu gerektirir. Bu iş için mimar, mühendis olmaya gerek yok. Ama en iyi mimar ve mühendislerle, en iyi şehir planlamacı arkadaşlarla bir ekip ruhuyla çalışarak bu işi başarmak çok kolaydır. Bu işte en önemli şey; zamandır. 12 yıl önce başlasaydık, bugün ne durumdu olurduk? Yerinde dönüşüm ile yıllardır çok şey kaybettik. Sadece bina yenilemenin yetmediğini, otopark ve çevresel sıkıntıların artan nüfusla birlikte balon gibi büyüdüğünü gördük. O zaman bu yerinde dönüşümlere ‘Dur’ dememiz lazım. Ada bazlı olmayan yerlere daha sonra yerinde dönüşüm yapılabilir. Yangından mal kaçırırcasına bir otoparkı, bir metrekare yeşil alanı olmayan bir bina yapmanın anlamı yoktur. İnsan hayatı her şeyden önce gelir. Bu toplumun kötü giden bu yaşam şekli ve mekanlarının düzenlenmesinin sorumluluğu da yerel yöneticilerindir. Seçimle gelen yöneticiler gerekirse kendi hayatlarını ortaya koyarak, hatta bazen kanunları bile çiğneyerek, inisiyatif kullanmalı ve bu şehri düzeltmelidir. İşe başlamak, işin yarısıdır. Hemen yakınımızda Bağcılar ve Esenler’de benzer örnekler var. Biz gelişmeleri yakından takip edeceğiz. İnşallah bu konuda bu şehrin önü açılır ve hızlı bir şekilde bu dönüşümü yakalayabiliriz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm Bahçelievler halkına saygılarımı sunuyor, esenlikler diliyorum.”
Hasan Fettahoğlu kimdir?
1975 Trabzon Hayrat doğumlu Hasan Fettahoğlu, Anadolu Üniversitesi Yerel Yönetimler Bölümü mezundur. Kentsel dönüşüm ve şehir planlamaları konusunda uzman olan Fettahoğlu, 2009/2014 yılları Bahçelievler Belediye Meclis Üyesidir. Bahçelievler Yeşilay Derneği’nin Kurucu Başkanıdır ve 4 yıl başkanlık görevini sürdürmüştür. Bahçelievler Trabzonlular Derneği’nde 12 yıldır Başkanvekilliği görevini sürdürmektedir. Bahçelievler Çevre Koruma Derneği’nin Kurucu Başkanı olan Fettahoğlu, birçok spor kulübü ve dernekte yöneticidir. Fettahoğlu İnşaat Gayrimenkul şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı olan Fettahoğlu, 40 yıldır Bahçelievler’de ikamet etmektedir. Evli ve 3 çocuk babasıdır.
Haber Aykut Kaya / 365
Hasan Fettahoğlu’ndan ‘Kentsel Dönüşüm’ çıkışı: Bahçelievler için “Çılgın Proje”
“Aradan 50 yıl geçecek ve gelecek nesiller bunu konuşacak” diyerek tarihe geçeceğini belirttiği Kentsel Dönüşüm projesinin detaylarını paylaşan Bahçelievler Çevre Koruma Derneği Başkanı Hasan Fettahoğlu, yerinde dönüşüm projelerinin durdurulması ve Şirinevler’den büyük bir Kentsel Dönüşüm hareketinin başlatılması gerektiğini söyledi.
Editor: admin
19 Mart 2021 - 05:30