HEMOROİD PROBLEMİNE DİKKAT !

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fahri Yetişir konu hakkında bilgiler verdi.

HEMOROİD PROBLEMİNE DİKKAT !

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fahri Yetişir konu hakkında bilgiler verdi.

HEMOROİD PROBLEMİNE DİKKAT !
Editor: admin
02 Mayıs 2021 - 22:50

Rektal kanamanız olduğunda doktora başvurmalısınız ve doktorunuz muayene ettikten sonra gerekli testleri yaptıktan sonra rektum kanseri gibi diğer hastalıkları dışlayıp hemoroit tanısını koyabilir. 

Doktora gittiğinizde daha öncesinde hemoroit tanısı konulup konulmadığı ne kadar miktarda ve sıklıkta kanamanızın olduğunu, ayrıca başka şikâyetlerin de olaya eşlik edip etmediğini detayları ile anlatılmalıdır.  O ana kadar yapılmış olan tedaviler ve etkilerini de anlatmalısınız. 

Rektal kanamanın hepsinin hemoroitten olduğunu düşünmeyin özellikle 40 yaşından büyükseniz. Rektal kanama başka hastalıklarda da oluşabilmektedir özellikle kalın bağırsak ve rektum kanserlerinde de kanama tek belirti olabilir. Büyük tuvalet alışkanlıklarındaki değişikliklerle birlikte olan kanama veya büyük tuvaletin şekil ve içeriğindeki değişikliklerle birlikte olan kanamalarda kesinlikle doktora başvurulmalı ve ileri tetkikler yapılmalıdır. 

Çok miktarda rektal kanamanız oldu ise halsizlik, güçsüzlük ve dermansızlık varsa durum çok ciddidir ve acilen doktora başvurulmalıdır. 

*Ağrısız kanama: Büyük tuvalet esnasında özellikle sonrasında kanama. Açık kırmızı renkte kanama olur. 

*Anal bölgede irritasyon ve kaşıntı olabilir. 

*Anal bölgede ağrı ve huzursuzluk hissi. 

*Anüs etrafında şişlikler ve meme. 

*Anüs çevresinde ağrılı veya hassas meme şeklinde şişlikler ( Özellikle tromboze olmuş olan hemoroit vakaları çok ağrılı olur.) 

İç hemoroit: 

Bu hemoroitler rektumun içinde yer alırlar ve genellikle ağrı veya huzursuzluk hissi vermezler. Bir şekilde gaita geçerken hemoroit üzerinde tahriş oluşturarak ağrısız kanamaya neden olabilir. 

İç hemoroit daha ileri evrelerde ıkınma esnasında rektum dışına doğru çıkabilir ve ağrı ve irritasyon yapabilir. Hasta eli ile hemoroidini içeri gönderebilir. 

Daha ileri evrede ise iç hemoroitler dışarı çıkar ve içeri gönderilemezler. Bu aşamada da sürekli ağrı ve tahriş oluşturur. 

Dış hemoroitler: 

Bu hemoroitler anüs çevresinde dışardan sürekli görülür durumdadırlar, tahriş olduklarında kaşıntıya sebep olabileceği gibi kanayabilirler. 

Tromboze hemoroit: 

Bazen kan dış hemoroit içinde göllenir ve pıhtılaşabilirler ve çok şiddetli ağrıya neden olan şişlik ve inflamasyona neden olabilirler. 

Hemoroid Tedavisinde Başarılı olmanın sırları 

Hemoroid hastalığı toplumumuzda çok sık görülen bir hastalıktır. Bu hastalık son yıllarda beslenme şeklinin ve yaşam şeklinin değişmesi sonucunda çok daha fazla artmış durumdadır. Hemoroidi tedavi ederken gözden kaçan noktalardan bir tanesi hemoroide neden olan etmenlerin yok edilmesi veya azaltılmasıdır. Eğer hemoroid etkenleri ortadan kaldırılmaz ise nasıl tedavi ederseniz edin tekrar etme riski çok fazladır. Hemoroidin bir sürü çeşidi vardır ve kendilerini farlı şekillerde de gösterebilirler.  

Bunların tedavisinde kısaca özetleyecek olursak  

1-Beslenme şeklini düzenlemek gerekli (daha çok lifli gıdalara yönelmeli)  

2-Bol su tüketilmeli  

3-Sedanter yaşam şeklini bırakmalı ve günlük ağır olmayan egzersizler yapılmalı  

4-Baharatlı ve kuru gıdalardan uzak durulmalı  

5-Anal bölge hijyenine özen gösterilmeli  

6-Günlük tuvalet alışkanlığı oluşturulmalı  

7-ishal veya kabız olmamak lazım  

8-Dar kıyafetlerden uzak durmak lazım  

9-Uzun süreli oturarak çalışmamak lazım  

10-Tuvaletimiz geldiği zaman bekletmemek lazım  

11-Şikayetimz başladığında gecikmeden bu işin uzmanı bir genel cerraha muayene olmak lazım  

12- Verilen tedaviye tamamen uygulamak lazım ve kontrollerine gitmek lazım.  

13-Hemoroidin evresine ve oluşturduğu şikayetlere göre biz doktorlar hastalara öncelikle korucu yöntemleri anlatarak medikal tedavi sunarız. Eğer hastalık geçmezse veya ilerlerse tedaviyi artırır veya başka ilaçlarla kombine ederiz hala başarısız ise o zaman müdahale edilmesini öneririz.  

Hemoroide uygulanacak müdahaleler hemoroidin derece ve durumuna göre çok geniş bir yelpaze içermektedir. Bunların içinde en bilineni; hemoroidin cerrahi olarak alınması, band uygulanması, lazer uygulaması gibi.  

14-Hemoroid tedavisi uzun süreli bir tedavi ve takip gerektirir bu nedenle tedavi tamamlanana kadar doktor takibinin sürdürülmesi gerekir.  

Hemoroid tedavisinde zorlanıyor iseniz sizin de doktorunuza başvurup tedavinizi en optimumda götürmeye çalışmalısınız. Yoksa tedavideki gecikmeler veya ihmaller sizin tedavinizi daha da zorlaştırır.