• Reklam

Kurtuluş Anısına Trabzon

İçinde olduğumuz günlere Trabzon sivil toplumu için mübarek günler diyebiliriz. 

Kurtuluş Anısına Trabzon

İçinde olduğumuz günlere Trabzon sivil toplumu için mübarek günler diyebiliriz. 

Kurtuluş Anısına Trabzon
Editor: admin
09 Mart 2019 - 01:39


 İstanbul’daki Trabzon derneklerin bir kısmı, şehrin tarihi ve kültürüyle ilgili etkinlikler düzenliyor. 
 
Geçtiğimiz Şubat ayı bilindiği gibi kurtuluş demek. 
 
Trabzon’un fethi, Fatih Sultan Mehmet Han’ın, Trabzon’u Trabzon Rum İmparatorluğu’nun elinden alması.. 
 
Trabzon’un kurtuluşu ise çok daha yakın bir tarih, şehrin 1.Dünya Savaşı’nda Ruslar’ın elinden alınmasıdır. 
 
Kimileri Bolşevik ihtilali oldu, kendileri çekildiler dese de, Sultan Murat Yaylası, Of Baltacı, Arsin Yanbolu deresindeki milis kuvvetlerinin direnişlerini herkes dedelerinden dinlemiştir.
 
Avrupa Yakası Akçaabatlılar Derneği
 
Bütün bunları niye anlattık?
Hem fetih hem de kurtuluş, İstanbul’da Trabzonluların biraraya geldiği iki ayrı büyük GÜN…
Kurtuluş haftasında, İstanbul Avrupa Yakası Akçaabatlılar Derneği, İstanbul Anadolu Yakası Trabzonlular Derneği ayrı ayrı kurtuluş günü etkinliği düzenledi. Avrupa Yakası Akçaabatlılar Derneği Başkan Metin Akın, Baykal Kazancıoğlu gibi eski Akçaabatlıları toplayarak nostaljik bir güne imza attı. Tarihçi Osman Baş, 1.Dünya Savaşı’nda Trabzon’u-Akçaabat’ı anlattı ki, herkes o günleri bir daha yaşadı.
 
Anadolu Yakası Trabzonlular Derneği
 
Sultanbeyli’deki Anadolu Yakası Trabzonlular Derneği, kurtuluş günü anısına özel bir etkinliğe imza attı. Başkanları Alaattin Aksoy ve yönetim kurulu bu etkinlik için herhalde haftalarca çalışmıştır. Yoksa bu kadar keyif aldığımız bir gece ortaya çıkmazdı. Gecede hem tarih hem de müzik vardı. Geceyarısı olduğunda horon halkası bozulmamıştı bile. 
 
Maçka Dernekler Federasyonu ve Bıçak Horonu
 
Maçkalıların Cevahir Otel’de yine birlik beraberlik gecesi de akılda kalan akşamlardan biriydi.
Yine büyük horon halkası ve unutulmaz bıçak horonu; Horonevi Ajlan Genç, amcası Nihat Genç’le. Ben bu bıçak horonunu 10 sene önce yine Soldoy Derneği’nde izlemiştim. Bıçak horonunda direnme var, savunmadan hücuma strateji var, başlı başına bir folklor. 
 
 İzlerken, Trabzon’un kurtuluşu gözümüzde canlandı. Esas olan şu; Nihat Genç ve Ajlan Genç bu kültürü devam ettiriyor ancak geleceğe bunu taşımak lazım. Maçkalılara burada büyük iş düşüyor.
 
Her iki etkinlikte Zeynep Başkan, Trabzonluları ve Trabzon dostlarını kah yaylaya çıkardı, kah yol havası verdi; hüzünlendirdi.
 
Bütün etkinliklerde şunu düşündüm; İstanbul’da Trabzonlu bir kentli özgürlüğüyle horona durabilmek büyük gurur. Sonuçta bir sürü mutlu insan görüyorsunuz ve diyorsunuz ki, ‘Demek ki yapılan işler doğru.