İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, terminal içerisindeki operasyonların planlanması ve yolcu ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde karşılanması için Dubai Technology Partners (DTP) ve Xovis iş birliği ile kalabalık yönetimi sağlayan Xovis PTS (Passenger Tracking System) projesini hayata geçirdi.
2020 yılını 8. sırada tamamlayan ve CAPA verilerine göre 2021 yılının ilk 7 ayında Avrupa’nın en yoğun 4. havalimanı konumuna yükselen İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, operasyonel süreçlerinde dijital çözümler kullanarak yolcularına daha konforlu ve zaman kazandıran yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. Dubai Technology Partners (DTP) ve Xovis ile birlikte Xovis PTS projesini geliştiren İSG, operasyonlarının daha iyi kontrol edilmesi ve planlanması için havalimanı ekiplerinin yapay zeka özellikli sensörler aracılığı ile gerçek zamanlı verilere ulaşımını sağlayacak.
Xovis PTS projesi kapsamında, iç ve dış yolcu alanlarının yanı sıra terminal girişlerine, ortak kullanım alanlarına ve hollere yerleştirilen yapay zeka teknolojili 184 adet sensör, yolcu konumlarını doğru olarak yakalayarak havalimanı ekiplerine gerçek zamanlı veri akışı sunuyor. ISG ekipleri kalabalığın yönetimini kolaylaştıran bu veriler sayesinde yolcu yoğunluğu olan bölgelerde gerekli çözümler üretebiliyor ve yoğunluk oluşmadan operasyonlarını önceden planlayabiliyor. Ayrıca geçmiş verileri kullanarak verimliliği ve hizmet düzeyi anlaşmalarına bağlılığı analiz edebiliyor.
İleri teknolojiyi operasyonel süreçlerine entegre ederek yolcularına en iyi deneyimi yaşatmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten ISG CEO’su Berk Albayrak, “İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı olarak, dünya standartlarındaki hizmetimizi yeni yatırımlarla güçlendirmeye devam ediyoruz. Son olarak Dubai Technology Partners (DTP) ve Xovis iş birliğinde hem yolcularımıza hem de havalimanı ekiplerimize fayda sağlayacak Xovis PTS projesini hayata geçirdik. Havalimanının dört bir yanına yerleştirilen yapay zeka teknolojili sensörler ile terminal içerisindeki yolcu akışını kolaylıkla yönetebiliyoruz. Ekiplerimize gerçek zamanlı olarak sağlanan veri akışı ile operasyonlarımızı daha verimli hale getiriyoruz. Yolcularımızın bekleme sürelerini azaltarak onlara zaman kazandırdığımız bu teknoloji ile özellikle pandemi döneminde sıkı bir şekilde uyguladığımız tedbirlerimize ek olarak sosyal mesafe düzenlemelerine uyum konusunda da hızlı çözümler üretebiliyoruz” dedi.
DTP Genel Müdürü Abdul Razzak Mikati, “İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nın dijital dönüşümünün bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nın temel performans göstergelerine ulaşmasına yardımcı olmak ve yolcu akışında ortaya çıkabilecek zorluklara zamanında gerekli önlemleri almak için deneyim ve yeteneklerimizi kullanarak bu önemli projeyi hayata geçirdik” dedi.
Xovis CEO'su Andreas Fähndrich, “Proje ile veri akışı aracılığıyla, girişlerdeki ekranlarda canlı bekleme süreleri görüntülenerek, girişler arasında dengeli bir yolcu akışı sağlanarak müşteri memnuniyetinin artırılması hedefleniyor. Tuvalet girişlerindeki doluluk seviyelerini gösteren ekranlar aracılığıyla yolcular bekleme sürelerini takip edebiliyor. Bu teknoloji, havalimanında oluşan kalabalık bölgeleri otomatik ve doğru bir şekilde tespit edebiliyor” dedi.
İSG Hakkında
Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uygun olarak kurulu ve tescilli bir şirket olan İSG, faaliyetlerini Sabiha Gökçen Havalimanı, Pendik İstanbul adresinde sürdürüyor. 20 Şubat 2008 tarihinde kurulan ISG, 31 Aralık 2014 tarihinden itibaren % 100 Malaysia Airports Holding Berhad (MAHB) kuruluşu olarak yoluna devam ediyor. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı terminal işletmesini 1 Mayıs 2008 tarihinde devralan ISG, 2020 yılında ulaştığı 17 milyon yolcu sayısıyla Avrupa’nın en yoğun 8’inci havalimanı oldu.
DTP Hakkında
DTP, havacılık ve ulaşım sektörlerinde planlama ve operasyonları optimize etmek için tasarlanmış kapsamlı bir ürün ve hizmet portföyüne sahip bir teknoloji çözümleri sağlayıcısıdır. 2004 yılında kurulmuş olup, dünyanın en yoğun havalimanlarından bazılarına ve en büyük havayollarına Planlama Optimizasyonu, Entegrasyon, İş Zekası, Çözüm Teslimatı ve Teknik Destek hizmetleri sunmaktadır. Bu uzmanlık sayesinde DTP, havalimanları, havayolları ve yer hizmetleri şirketlerinin havacılık operasyonlarındaki en büyük zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olan operasyonel yönetim çözümleri ailesini, tNexus AOS’yi geliştirdi. DTP, olağanüstü hizmetler ve çözümler sunmak için Xovis, Dassault Systemes, IBM ve Red Hat gibi önde gelen teknoloji ve havacılık çözümü sağlayıcılarıyla ortaklık kurmuştur. Daha fazla bilgi için dtp.aero adresini ziyaret edebilirsiniz.
Xovis Hakkında
Xovis, akıllı insan akışı çözümleri için uluslararası bir pazar lideridir ve havalimanları, perakende, ulaşım ve bina yönetimindeki zorlukların üstesinden gelir. Xovis müşterileri, operasyonları optimize etmeye yardımcı olmak için yaya trafiği, kuyruk uzunluğu ve bekleme süreleri gibi temel performans göstergelerini ölçer. İnsan akışı ölçümlerinden elde edilen bilgiler, havalimanlarının yolcu deneyimini ve genel performansı iyileştirmesini sağlar. İnsan akışı ölçümleri için 3D sensörler ve yazılım çözümleri geliştiren, üreten ve dağıtan bir İsviçre yüksek teknoloji şirketi olan Xovis, 2008 yılı