İtfaiyenin yangına müdahale süresi uzuyor, binalarda önlem almak şart

Türkiye’de binalar büyük yangın riski taşıyor. Üstelik binaların yüzde 80’inde yangın önlemi yok. İtfaiyenin yangına müdahale süresi ise her yıl uzuyor.

İtfaiyenin yangına müdahale süresi uzuyor, binalarda önlem almak şart

Türkiye’de binalar büyük yangın riski taşıyor. Üstelik binaların yüzde 80’inde yangın önlemi yok. İtfaiyenin yangına müdahale süresi ise her yıl uzuyor.

İtfaiyenin yangına müdahale süresi uzuyor, binalarda önlem almak şart
Editor: admin
02 Şubat 2024 - 12:33

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İtfaiye Dairesi Başkanlığı verilerinden derlenen bilgiye göre, 2022 yılında yangınlara ortalama müdahale süresi 6 dakika 30 saniye iken 2023 yılında bu süre 6 dakika 40 saniyeye çıktı.

Peki, binaları yangına karşı korumak için ne tür önlemler almak gerekiyor? İşte detaylar…

Yangın, binalardaki yaşamı tehlikeye sokan ve en sık karşılaşılan felaketler arasında yer alıyor. Üstelik ülkemizdeki yangınların yüzde 45’i binalarda meydana geliyor. Ancak uzmanlar, Türkiye’de ki binaların yüzde 80’inde yangın önlemi olmadığını söylüyor.

“Yangının ne zaman çıkacağını tahmin edemezsiniz. Bu nedenle binanızı yangına hazırlamanız gerekiyor” diyen Masdaf Satış ve Pazarlama Direktörü Barış Geren, 2023 yılında İstanbul’da meydana gelen yangınlara dikkat çekti:

İstanbul'da her 21,6 dakikada bir yangın çıkıyor

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İtfaiye Dairesi Başkanlığı verilerinden derlenen bilgiye göre, 2023 yılında İstanbul’da meydana gelen toplam 24 bin 285 yangının 6 bin 456'sı evlerde, 1986'sı ise iş yerlerinde gerçekleşti.

İstanbul'da her 21,6 dakikada bir çıkan yangınlara müdahale süresi de uzadı. 2022 yılında yangınlara ortalama müdahale süresi 6 dakika 30 saniye iken 2023 yılında bu sürenin 6 dakika 40 saniyeye çıktığı tespit edildi. İtfaiyeyi beklerken geçen bu süre can ve mal güvenliğine zarar verebilir. Bu nedenle erken müdahale için binaların yangınlara hazırlıklı olması gerekiyor” dedi.

Binalarda yangınla mücadelede “konteyner tipi yangın sistemleri”nin önemine de değinen Barış Geren, şunları söyledi:

Sulu yangın söndürme sistemlerinin basınçlandırılmasında kullanılan yangın pompaları ile binalarda meydana gelen yangınlara, itfaiye ekipleri olay yerine ulaşmadan önce müdahale etmek mümkün. Özellikle konteyner tipi yangın sistemi, binalar için paket çözümler sunuyor. Binalarda ki su kaynağına yakın bir alanda konumlandırılan konteynır sistemi, pompanın dış ortamın olumsuz etkilerinden korunmasını sağlıyor. Ayrıca ihtiyaca göre birden fazla sayıda pompa kullanımına da olanak tanıyor.

Masdaf olarak, dünyada en çok tercih edilen NFPA (National Protection Association) ve UL/FM standartlarına uygun olarak geliştirdiğimiz yangın pompalarımız ve konteyner tipi yangın sistemlerimiz ile yangınla mücadelede etkili çözümler sunuyoruz.

Bu sistemleri, binalarda yaygın olarak kullanmak; yangına hazırlıklı olmak ve yangınla mücadelede başarılı sonuçlar almak için kritik önem taşıyor. Bu noktada bina ve site yönetimlerinin sistem tedariki konusuna hassasiyetle yaklaşmaları da oldukça önemli” diyerek sözlerini tamamladı.

Masdafkonteyner kabin sistemli pompalar; kamyon, tır, tren ve gemi ile taşınabiliyor ve vinç ile kolaylıkla kaldırılabiliyor.

 

 

YORUMLAR