Verinin sağlıklı biçimde kullanılarak analiz edilmesi, işletmeleri rekabet açısından bir adım öne taşıyor. Üretim bantlarından alınan veriler endüstrinin değerli bir kaynağı olurken, Tezmaksan’ın fabrikayı cebe sığdıran teknolojisi Kapasitematik; makine verimliliğini analiz etmesi, sorunları anlık geri bildirim yaparak raporlaması sayesinde binlerce veriyi anlamlandırmasıyla üretim süreçlerine destek oluyor.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 2020 yılında dijital cihazlara erişimi olan her bir kişinin saniyede 1,7 megabayt veri ürettiğini ve yıl sonunda oluşturulan toplam veri miktarının 44 zetabayta ulaştığını belirtiyor. Pandemi nedeniyle uygulanan uzaktan çalışma modelleri ve yeni iş yapış şekilleri, üretilen veri miktarının artmasına neden oluyor. İnsan davranışlarına dahi etki eden veriler iş dünyasındaki süreçleri iyileştirirken, verimliliği ve karlılığı artırabiliyor.
Doğru kullanılan veriler üretimde verimliliği sağlıyor
Dijital çağda veriyi doğru kullanmanın ve analiz etmenin önemine değinen Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, “Veri yönetimi sosyal hayattan iş dünyasına kadar birçok farklı noktada önemli rol üstleniyor. Endüstride ise üretim bantlarından toplanan veriler, üretim operasyonlarında müşterilere doğru bilgiler vermek ve bu doğrultuda aksiyon almak noktasında katkılar sunuyor. Veriler sayesinde hızlı adım atılarak olası sorunların önüne geçilebiliyor. Böylece işletmeler maliyet kayıplarını minimuma indiriyor, üretimde verimliliği sağlıyor. Verilerin her gün farklı bir alanda kullanılması, veri yönetiminin gelecekte önemli bir konumda olacağını bize gösteriyor” diye konuştu.
“İmalat sektöründe dijital dönüşüm hızlandıkça veri yönetiminin önemi artıyor”
İmalat sektöründe artan robotlu otomasyon yatırımları ve yapay zeka gibi uygulamaların veri yönetimine direkt olarak etki ettiğini vurgulayan Aydoğdu, sözlerine şöyle devam etti: “Herhangi bir fabrikanın dijital dönüşümünün temeli, makine verilerinin otomatik olarak toplanması, dönüştürülmesi ve birbiriyle ilişkilendirilmesiyle başlıyor. Sektördeki dijital dönüşüm hızlandıkça veri yönetiminin önemi de gittikçe artıyor. Çünkü otomasyon kullanımı yoğunlaştıkça manuel veri yönetimi aynı oranda azalıyor. Burada yapay zeka da devreye girerek veri yönetimini otomatikleştiriyor. Özel tasarlanan yapay zeka uygulamaları, üretimde hata payını en aza indirerek uzun vadede maliyet avantajı getirebiliyor. Bu noktada içinde bulunduğumuz pandemi süreci veri yönetiminin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. İvme kazanan dijital dönüşüm, üretim süreçleri hakkında verileri toplayarak bu veriler doğrultusunda daha faydalı planlamalar yapılabilmesine olanak sağlıyor.”
Kapasitematik ile binlerce veri daha anlamlı
Türkiye’nin teknoloji partneri Tezmaksan’ın veri yönetimi konusunda önemli yatırımları olduğunun altını çizen Aydoğdu, Tezmaksan Ar-Ge ekibinin geliştirdiği uzaktan izleme ve verimlilik raporlama sistemi Kapasitematik’in kritik verileri ortaya çıkardığını aktardı. Aydoğdu, “Makineler her milisaniyede yüzlerce veri oluşturuyor ve bunların tümü geçmişte ne olduğu, şimdi ne olduğu ve bundan sonra ne olacağı hakkında bir hikaye anlatıyor. Kapasitematik Endüstriyel IoT Platformu, makine verilerinin gücünü kullanarak rekabet avantajı sağlıyor. Tezmaksan tarafından geliştirilen Kapasitematik; makine verimliliğini analiz ediyor, hata ve problemleri anlık geri bildirim yaparak kullanıcısına raporluyor ve hatasız üretim çözümleri sunuyor. Kapasitematik; makinelerin günlük çalışma sürelerinin yanı sıra özellikle duruş sürelerinin; arıza, hazırlık, yükleme/boşaltma, mola gibi alt kategorilerde de raporlamasını yapıyor. Dünyanın en ücra köşesinde bile internet vasıtasıyla bu verilerin alınmasına imkan sağlayan Kapasitematik, anında müdahaleye de olanak tanıyor. İletilen veriler sayesinde problem ve hataların çözümüne dair analizlerde bulunan sistem, planlı/plansız tüm duruşları takip edebiliyor, kapasite eksikliklerinin doğru yönetilmesini, iyileştirme yapılması gereken noktalara odaklanmayı, KPI (Anahtar Performans Göstergesi) yönetimini sağlıyor, üretim adetlerini ve üretimin her sürecini takip ediyor. Doğru sunduğu raporlar sayesinde OEE ve üretim oranlarını yüzde 15’in üzerinde artmasına yardımcı olan Kapasitematik, makinelerden alınan binlerce veriyi anlamlandırarak üreticilere büyük faydalar getiriyor” şeklinde