KÜÇÜKÇEKMECE'DEN PROF. DR. FUAT SEZGİN'E VEFA

Küçükçekmece Belediyesi ünlü Arap-İslam Bilimi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin’i anlamlı bir sergi ve panelle andı.

KÜÇÜKÇEKMECE'DEN PROF. DR. FUAT SEZGİN'E VEFA

Küçükçekmece Belediyesi ünlü Arap-İslam Bilimi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin’i anlamlı bir sergi ve panelle andı.

KÜÇÜKÇEKMECE'DEN PROF. DR. FUAT SEZGİN'E VEFA
Editor: admin
14 Ocak 2019 - 13:11

2019 yılının Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Yılı olması dolayısıyla düzenlenen programa Küçükçekmece Belediye Başkan Vekili Besim Müftüoğlu, akademisyenler, Avrasya Bir Vakfı Başkanı Şaban Gülbahar, Küçükçekmece Belediyesi Çocuk Üniversitesi üyeleri ve çok sayıda sanatsever katıldı.
 
KÜÇÜKÇEKMECE’NİN MUCİTLERİNDEN PROF. DR. FUAT SEZGİN’E VEFA
 
Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılışı gerçekleştirilen ‘Kökler’ isimli sergide Küçükçekmece Belediyesi Çocuk Üniversitesi’nin mucit öğrencilerinin bir yıllık çalışma sonucunda hazırladıkları Prof. Dr. Fuat Sezgin’in eserlerinin replikaları ile hayatından önemli kesitler taşıyan çalışmalar yer aldı.
 
“RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUZ”
 
Açılışta konuşan Küçükçekmece Belediyesi Başkan Vekili Besim Müftüoğlu, “Rahmetli hocamız Fuat Sezgin’i anmak ve onun aziz hatırasını genç nesillere duyurmaktan memnuniyet duyuyoruz. 2019 yılı Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından da Türk bilim dünyasının kıymetli hocası Fuat Sezgin yılı olarak duyurulmuştur. Hayatını bilime adayan Fuat Sezgin hocamıza Küçükçekmece Belediyesi olarak Allah’tan rahmet diliyor, kendisini minnetle anıyoruz” diye konuştu. Müftüoğlu, Çocuk Üniversitesi öğrencilerine, hazırladıkları proje için teşekkür belgesi takdim etti. Avrasya Bir  Vakfı Başkanı Şaban Gülbahar da programı düzenleyen Küçükçekmece Belediyesi’ne ve Başkan Temel Karadeniz’e teşekkür etti.
Bilim ve teknoloji tarihine altın çağını yaşatan Türk ve Müslüman bilim insanı Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatı sergi açılışının ardından moderatörlüğünü Harun Yöndem’in gerçekleştirdiği panelde masaya yatırıldı.
 
“GÜNDE 14 SAAT ÇALIŞIRDI”
 
Sezgin’in yaşamına tanıklık eden Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği Şeref Başkanı Musa Serdar Çelebi Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çalışma hayatına dikkat çekerek, hocasını şu sözlerle anlattı:
“ Hocam günde 17 saat çalışarak Arapça öğrendiğini anlatmıştı bana. Her gün 6.30’da vakfa gelir, çalışmaya başlardı. 24 m2 bir odası vardı. 13-14 saatlik bir çalışma hayatı vardı. 10 dakikasını yemek için harcardı. Yemek için bile daha fazla zamanı boşa geçen zaman olarak görürdü. Kim büyük bir eser vermek istiyorsa bir mürşid gibi çalışmalı derdi. Prof. Dr. Fuat Sezgin, günün her saniyesini davasına adamış bir ilim insanıydı. ”
 
“FUAT HOCA, BİR UYANIŞIN TEMSİLİDİR”
 
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçar ise, “ Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam ve Türk dünyasında yeni bir uyanışın temsilidir. 19. yy’ın ortalarından itibaren Batıda gelişmiş olan pozitivist, natüralist ve materyalist düşünce akımlarının etkisi altında öğrenilmiş çaresizlik içinde hayatımızı devam ettirmek zorunda kaldık. Batı, bizde modernleşme demek. Bu çaresizlik bizi öz kültürümüzden uzaklaştırmıştır. Fuat hoca, bu uyanışın Batıya meydan okumasının temsili olmuştur. Ülkemizde onu bu arenaya taşıyan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik ederken, programı düzenleyen Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz’e de teşekkür ederim” dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Başkanı Prof. Dr. Tuncay Zorlu ise “İslam- Bilim Tarihinde Öne Çıkan Unsurlar” konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Program sonunda Küçükçekmece Belediye Başkan Vekili Besim Müftüoğlu, konuklara teşekkür ederek, plaket takdim etti.