İMEF UZMANLARI UYARIYOR “İNTERNETİNİZ GÜVENLİ Mİ? ”

İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) tarafından Ankara’nınBeypazarı ve Nallıhan ilçelerinde"Güvenli İnternet Projesi" eğitimleri çerçevesinde konferanslar düzenlendi.

İMEF UZMANLARI UYARIYOR “İNTERNETİNİZ GÜVENLİ Mİ? ”

İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) tarafından Ankara’nınBeypazarı ve Nallıhan ilçelerinde"Güvenli İnternet Projesi" eğitimleri çerçevesinde konferanslar düzenlendi.

İMEF UZMANLARI UYARIYOR “İNTERNETİNİZ GÜVENLİ Mİ? ”
Editor: admin
14 Aralık 2014 - 13:02

İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) tarafından Ankara’nınBeypazarı ve Nallıhan ilçelerinde"Güvenli İnternet Projesi" eğitimleri çerçevesinde konferanslar düzenlendi.

İMEF Başkanı Dr. Süleyman Basa,İçişleri Bakanlığı’nın desteklediği proje kapsamında Beypazarı Ticaret Meslek Lisesi konferans salonu ile Nallıhan Ayhan Sümer Kültür Merkezinde düzenlenen seminerlere katıldı.Dr. Süleyman Basa buradayaptığı konuşmada, internetin güzel olduğu kadar sakıncalarının olduğuna da dikkati çekti.Basa, "Ankara'nın 24 ilçesindeki okullarımızda idarecilerimize ve öğrencilerimize güvenli internet kullanımı konusunda konferanslar, seminerler vermekteyiz. Bu konferanslar ve seminerlerde Türkiye'de internet kullanımı, güvenli internet ve internet hukuku konularında detaylı bilgiler paylaşılmaktadır.Bir süre sonra da bu kapsamda "internet editörlüğü" eğitimleri vereceğiz. Bu proje sayesinde, engellilere evlerinde iş olanağı imkânı sağlayacağız. Engelliler için çağın mesleği olarak internet editörü yetiştireceğiz. Federasyonumuza bu fırsatı verdikleri için, destekleri için İçişleri Bakanlığımıza ve Milli Eğitim Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. İlçe ve okul yöneticilerimize, öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. İnşallah bu programlar ülkemizde güvenli internet kullanımının yaygınlaştırılması konusunda çok faydalı olacaktır. “dedi.

İMEF Kurucu Başkanı ve Dünya E-Basın Konseyi Birliği Kurucusu Nizamettin Bilici seminerde yaptığı konuşmada Türkiye'de 40 milyonu aşkın internet abonesinin olduğunu belirterek, "İnternet kullanımı ülkemizde mobile doğru ilerliyor. İnternet kullanımı ülke nüfusuna göre yüzde 54. Günde ortalama 4,9 saatimizi kişisel bilgisayar üzerinde, 1,9 saatimizi de mobil cihazlar aracılığı ile internette harcıyoruz. Günde ortalama 2 saat 32 dakikamızı sosyal medyada geçiriyoruz.” dedi. Sanal tartışmalar ve sosyal medya arşivleri konusunda da bilgi veren Bilici, “Sanal tartışmalarda tacizkar sohbetlerin parçası olup söylenenleri ciddiye almayın. Tacizcileri yok sayarak hayatınızdan çıkarmak size sadece bir tık ötede.Sevgili gençler artık dünyanın en büyük bilgi arşivi sosyal medya siteleri. Bu nedenle gerek iş başvuruları, gerekse uluslararası hareketler sosyal medya profilleri üzerinden takip edilmektedir.Bu nedenle interneti size ve diğer insanlara katkı sağlayacak şekilde kullanmanız size yakışan davranış biçimidir.” dedi.

Bilişim Hukuku Uzmanı Av. Özgür Eralp konferanslarda yaptığı sunumlarda, Bilişim suçu, İnternet üzerinden hakaret, İnteraktif dolandırıcılık (internet bankacılığı, kredi kartı dolandırıcılığı vb.),siber tehditler, şifre ve kişisel bilgilerin korunması ve paylaşımı, kurumsal sistemler, toplu kullanım sağlayıcıların teknik sorumlulukları, sanal kumar, müstehcenlik, kişisel, kurumsal ve finansal verilerin ihlali, özel hayatın gizliliği, telif hakları, internet ve sosyal medya hesapları üzerinde sahte hesap oluşturma,bilgisayar ve akıllı cep telefonlarının satılması veya bir başkasına verilmesinin riskleri, mesafeli sözleşmeler gibi konular ile bunların hukuki sonuçları hakkında detaylı bilgiler verdi.

Başkent Üniversitesi Öğr. Gör. Gizem Öğütçü ise sosyal medya ve sosyal ağlar konularında yaptığı sunumlarda, en fazla kullanılan sosyal ağların Facebook, Twitter, Foursquare, Instagram (Fotoğraf) olduğuna dikkat çekti. Öğütçü, sosyal medyadaki bilgi güvenliğinin önemine vurgu yaptı.

Başkent Üniversitesi Öğr. Gör. Çığır İlbaş, seminerlerde yaptığı sunumlarda İnternet Güvenliği (Internet Security), güvenlik açıkları, virüsler, siber saldırılar, şifre güvenliği, web site güvenliği, e-posta güvenliği veveri iletişimi güvenliği konularında bilgiler verdi. İlbaş, herkese açık paylaşım, yer bildirimi ve gizlilik ayarları konusunda uyarılar yaparak, dolandırıcılık tuzaklarına dikkat çekti ve istemeden suçlu duruma düşebileceğimizi söyledi. Üzerinde tıklandığında yazılım yüklenmesi veya güncellenmesini isteyen bağlantıların bu isteğini reddetmemiz gerektiğini belirtti.

Seminerlere İMEF Genel Başkan Yardımcıları Baykal Yaylı,  Abdullah Türker, İMEF Proje Sorumlusu Mehmet Akif Bulur, ilçe yöneticileri, okul idarecileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.Seminer sonlarında uzmanlar katılımcıların ve öğrencilerin sorularını yanıtladı.

YORUMLAR