Meme kanseri farkındalığını artırmak ve hastalıkla ilgili soru işaretlerini uzman onkolog ve cerrahların paylaşacağı doğru ve güvenilir bilgilerle gidermek için hayata geçirilen “Merakına Yenilsin” halk buluşmaları, Meme Kanseri Farkındalık Ayı olarak kabul edilen Ekim ayında Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde ziyaretçilerini ağırlıyor. Roche İlaç Türkiye ile Kanser Savaşçıları Derneği iş birliği ve Multi Türkiye’nin çatısı altındaki AVM’lerin desteğiyle organize edilen buluşmaların Trabzon durağında, kansere yakalanan her dört kadından birinin mücadele ettiği meme kanserinde teşhisten tedaviye tüm hastalık sürecine yönelik önemli bilgiler paylaşıldı.
19 Ekim Cumartesi günü Trabzon’da Forum Trabzon AVM’de, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyyaz Özdemir ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çalık’ın katılımıyla düzenlenen buluşma ilgiyle karşılandı.
Her bir meme kanseri türünün farklı bir tedavi gerektirdiğini söyleyen Prof. Dr. Feyyaz Özdemir, “Tedavi sürecinde ana amacımızı kanserin büyümesini engellemek, kontrol altına almak ve büyümenin yol açtığı şikayetleri azaltmak veya yok etmek olarak sayabiliriz. Ayrıca elbette hastanın yaşam süresini ve kalitesini de uzatmayı amaçlıyoruz. Evre ne kadar ilerlemişse hastalığın tedavisi de o kadar zorlaşabiliyor.Meme kanserinin erken teşhis ile tamamen tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu unutmamalıyız. Bu yüzden kadınların meme kanseriyle ilgili doğru bilgileri edinmesi ve gerek kendi kendine muayene yoluyla gerekse de doktor kontrolleriyle bu hastalığa karşı tetikte olması çok önemli” yorumunda bulundu.
Prof. Dr. Adnan Çalık ise “Kadınlarda en sık teşhis edilen kanser türü olan meme kanseri son derece ciddi bir hastalık. Özellikle genetik risk faktörü taşıyan ve 40 sonrası yaş grubunda yer alan kişilerin, sağlıklı olduklarını düşünseler dahi belirli aralıklarla doktorlarına başvurmaları önem taşıyor. Bununla beraber ülkemizde meme kanseri görülme yaşı da geriye çekilmiş durumda. Dolayısıyla 20 yaşından itibaren kadınların kendi kendine elle muayene yapmalarını tavsiye ediyoruz. Meme kanserini erken yakaladığımız zaman hem hastaların hayatlarını kurtarma hem de memelerini kaybetmelerine engel olma şansımız çok büyük ölçüde artıyor” dedi.
Etkinliğin moderatörlüğünü yürüten ünlü oyuncu ve sunucu Derya Baykal ile birlikte gerçekleştirilen boyama aktivitesiyle katılımcılar, meme kanserine ilişkin sorularına cevap bulmanın yanı sıra keyifli zamanlar da geçirdi.