MÜSİAD GENEL BAŞKANI MAHMUT ASMALI: "TÜRKİYE EKONOMİSİ GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE DİMDİK AYAKTADIR"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen Vizyoner’21 zirvesi Haliç Kongre Merkezi’nde başladı.

MÜSİAD GENEL BAŞKANI MAHMUT ASMALI: "TÜRKİYE EKONOMİSİ GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE DİMDİK AYAKTADIR"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen Vizyoner’21 zirvesi Haliç Kongre Merkezi’nde başladı.

 MÜSİAD GENEL BAŞKANI MAHMUT ASMALI:
Editor: admin
22 Aralık 2021 - 19:48

T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ve MÜSİAD Vizyoner 21 İcra Kurulu Başkanı Erkan Gül’ün açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlik, “Dijitali Fark Et”, “İklimi Fark Et”, “Girişimi Fark Et”, “Dönüşümü Fark Et” ana başlıklarıyla gerçekleşiyor ve birçok ünlü isimi başarı öyküleriyle ağırlıyor.

 

 T.C SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI MUSTAFA VARANK: “HİÇBİR DÖVİZ KURU, TÜRKİYE EKONOMİSİNİN İKTİSADİ GERÇEKLİĞİNDEN DAHA GÜÇLÜ DEĞİLDİR”

 

“Fark et” temasıyla düzenlenen MÜSİAD VİZYONER 2021’de açılış konuşmasını gerçekleştiren T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Hiçbir döviz kuru, Türkiye ekonomisinin iktisadi gerçekliğinden daha güçlü değildir. Türkiye ekonomisinin geldiği seviyeyi, sahip olduğu kapasiteyi, herkesten daha çok iş insanlarımızın bilmesi gerek. Sağ olsun, MÜSİAD bunu bilerek konuştu, konuşmaya da devam ediyor. İşte geçtiğimiz gün sayın Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği yeni enstrümanlar ve ekonomik manifesto sonucunda piyasalarda yaşanan Türk lirası lehine gelişmeleri hep birlikte izliyoruz. Türkiye’de fabrika açılmıyor, üretim yapılmıyor, istihdam olmuyor diye alenen yalan söyleyenlerin, bu yeni finansal araçlara da bin bir türlü kulp bulmasına şaşırıyor muyuz? Elbette şaşırmıyoruz. Ama biz bunlara aldırış etmeyeceğiz. İşimize bakacağız. Temel önceliğimiz, kurda ve fiyatlarda istikrarı sağlamak” şeklinde konuştu. 

 

Dünyada her geçen gün yeni teknolojilerin, yeni uygulamaların geliştirildiğini ve   bu alandaki yatırımların sürekliliğinin önem kazandığının altını çizen Varank, “Biz de KOBİ’lerimizin bu konudaki yatırım yükünü hafifletmek için gerekli adımları atıyoruz. KOSGEB’in farklı programlarıyla, dijital dönüşüm kapsamındaki harcamalara maddi destek sağlıyoruz“ dedi. 2002 yılında sadece 5 olan teknopark sayısını bugün 89’a çıktığına dikkat çeken Varank, ”Girişimcilik  ekosisteminin geliştirilmesi Bakanlığımızın en önemli hedeflerinden birini teşkil ediyor“ dedi. 

 

 “AYRINTILARI FARK ETMEK ÖNEMLİ”

 “Dijitali Fark Et”, “İklimi Fark Et”, “Girişimi Fark Et”, “Dönüşümü Fark Et” ana başlıklarıyla iş dünyasının geleceğine kılavuzluk eden etkinliğin açılışında konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Müslüman bilim adamı El-Cezeri; yapmış olduğu mühendislik harikası çalışmalarıyla ilk robotik, basit makinelerin oluşturulabileceğini fark etti, günümüz yazılım sisteminin temellerini atmış oldu.  Astronom Ali Kuşcu, kafasını uçsuz bucaksız semaya kaldırarak güneş sistemini ve yıldızları fark etti, bilime ışık tutan uzay çağının açılmasına vesile oldu. Tıbbın dahisi Avicenna, bizim bildiğimiz ismi ile ibn-i Sina narkozu icat etti, modern çağın ameliyatları ağrısız bir şekilde başlamış oldu. Hz. Mevlâna yediden yetmişe herkese ulaşmanın gönül dili ile olacağını fark etti, eseri olan Mesnevi, günümüzde dahi ilmi bir kaynak olarak birçok dünya üniversitesinde okutulmaktadır. Nobel ödüllü Türk Bilim İnsanımız Aziz Sancar, DNA’daki o küçük ayrıntıyı fark etti, kanser araştırmalarında yeni bir dönem başladı” sözleriyle cesaret etmenin, fark etmenin önemine dikkat çekti. 

 

MÜSİAD GENEL BAŞKANI MAHMUT ASMALI: “TÜRKİYE EKONOMİSİ GEREK İÇ GEREKSE DIŞ KAYNAKLI BÜTÜN ALGI MANİPÜLASYONLARINA KARŞI, GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE DİMDİK AYAKTADIR”

“Hepimizin bildiği üzere ülke olarak son dönemde dar kapılardan geçiyoruz. Üzülerek görmekteyiz ki son dönemde, makroekonomik temellere dayanmayan suni bir güvensizlik ortamı oluşturulmaya çalışılmaktadır. MÜSİAD olarak bizler, reel ekonomik göstergeler değil algılara yön verilen her türlü ekonomik iklimin karşısındayız. Türkiye ekonomisi gerek iç gerekse dış kaynaklı bütün algı manipülasyonlarına karşı, geçmişte olduğu gibi bugün de dimdik ayaktadır” şeklinde konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, sözlerine şöyle devam etti: “Son 20 yıldır serbest piyasa koşullarından ödün vermeden yıllık ortalama %5,3 büyümeyi başaran ekonomimizin, bu süreci de en hafif hasarla atlatacağına inanıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde temelleri atılan Yeni Ekonomik Model’in; üretim, ihracat, istihdam ve büyüme odaklı kazanımlarımızı katbekat artıracağına inandığımız “düşük faiz odaklı” yeni politikamızın destekçisi olduğumuzu yineliyoruz. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın söz konusu tedbir ve teşvikleri açıklamasını müteakiben piyasalarda gözlenen rahatlama, orta ve uzun vadede de sürecek ve Türk Lirası eski gücüne kavuşacaktır. Bu vesileyle; reel ekonomik gelişmelere yaslanmayan, geçici ve sun’i gelişmelere göre yapılan fiyatlamaların her daim kaybetmeye mahkûm olduğunu, huzurlarınızda tekrardan ifade etmek istiyoruz. Bunun yanında, hepimiz biliyoruz ki faiz, finansmana erişimin önüne ciddi bir set çekmekte ve yeni yatırımlara yönelik artışı büyük oranda engellemektedir.  Faiz oranlarındaki geri çekilmenin başta ticari olmak üzere bütün finansman maliyetlerine yansımasıyla birlikte, yatırımların da hızlı bir şekilde artış kaydedeceğine inanıyoruz.”

 

“E-TİCARET HACMİ SON 10 YILDA 15 KAT ARTTI”

Bilgi teknolojisi ve küreselleşmenin etkisiyle pazarlama uygulamalarında geleneksel stratejilerin yerini dijital stratejilere bıraktığını dile getiren Asmalı, e-ticaret hacminin son 10 yılda 15 kat artarak 4.2 trilyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Dünyada hızla büyüyen e-ticaret sektörü artık hepimizin hayatında önemli bir yere sahip. Bu hacimde ülkemizin de büyük bir paya sahip olmasını istiyoruz o yüzden e-ticareti Fark Et, kısacası Dijitali Fark Et diyoruz.”

 

MAHMUT ASMALI: MÜSİAD’IN İKLİM MANİFESTOSUNU AÇIKLADI

“Ne yazık ki ülkemiz günden güne 4 mevsim olma özelliğini kaybediyor, İstanbul’un ortasında hortum çıkabiliyor ya da Antalya’ya görülmemiş bir şekilde kar düşebiliyor kısacası iklimler değişiyor, küresel ısınma hayatımızı etkiliyor” diyen Asmalı, Vizyoner 21’de MÜSİAD’IN iklim manifestosunu açıkladı ve ortak paydası insanlığa fayda üretmek olan herkes ile görüşmeye, iş birliği yapmaya ve gücünü birleştirmeye hazır olduğunu söyledi. 

 

MÜSİAD VİZYONER 21 İCRA KURULU BAŞKANI ERKAN GÜL: “HER ŞEY FARK EDEREK BAŞLADI!”

MÜSİAD Vizyoner 21 İcra Kurulu Başkanı Erkan Gül, zirvenin açılışında yaptığı konuşmasında fark etmenin önemine değinerek şöyle dedi: “Geçmişten aldığımız tecrübeler ile bugünü daha iyi inşa etmeye çalışırken, yarınlarımız için de vizyon katan değerler oluşturmak istiyoruz. Bu nedenle Vizyoner’21 Zirvesinde dijitali, iklimi, girişimi ve dönüşümü fark et diyoruz. Bildiğiniz üzere iklimler değişiyor, şehirler su altında kalma riski ile karşı karşıya… Hayvanların nesli tükeniyor… İklimsel kriz artık kendini çarpıcı bir şekilde gösteriyor. Bugün şüphesiz ekonomik, politik, kültürel ve sosyal düzeye yayılan mevcut çok boyutlu krizin en önemli kısmını da iklim krizi oluşturuyor. Paris İklim Anlaşması ile Sanayi Devriminden bu yana artan küresel ısınma için +1,5 derece sınır kabul edildi. Sera gazları salımı, küresel ısınmayı arttırmaktadır ve bu durum iklim krizidir … Dünyada ilk kez bir kadına hastalık sebebi “iklim değişikliği” tanısı konuldu... Dünya Sağlık Örgütü iklim değişikliği sebebiyle yılda 150 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor… Kısacası değerli misafirler hepimizin İklimi Fark Etmesi gerekiyor… Dünya çapında artan iklim felaketlerini fark ediyoruz ama eyleme ne kadar geçiyoruz?” 

 

Konuşmasında start-up’ların gelecek için son derece önemli olduğunu belirten Gül, Vizyoner 21’de  Start-up Exchange Sahnesinde yer aldığının altını çizdi. Girişimlerin yatırımlarla buluştuğu B2B görüşmelerine ön ayak olan Exchange sahnesinde alanında uzman kişilerin yer alacağı Star Talks sohbetlerinin de gerçekleşeceğini söyleyen Gül, ”Bu seneyi özel kılan iki farklılığımız NFT dijital sanat sergimiz ve start-up’larımıza verdiğimiz yenilikçi ödüllerimiz. Ayrıca önceki senelerden farklı olarak Vizyoner’21 Fark Et Zirvesini belli periyotlar ile 2023 yılına kadar devam ettirmeyi düşünüyoruz. Anadolu’muzun belli şehirlerinde silikon vadilerinin tohumlarını saçmak istiyoruz.” dedi.

 

İSTANBUL TİCARET ODASI BAŞKANI ŞEKİB AVDAGİÇ “TÜRKİYE’NİN YEŞİL TEKNOLOJİ PATENTLERİNDEN ALDIĞI PAY HENÜZ BİNDE 3 ORANINDA”

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Vizyoner 21’in açılışında gerçekleştirdiği konuşmasında yeşil dönüşümün önemine değindi ve şöyle konuştu: “Araştırmalara göre, dünyada ortalama sıcaklık 1880'den bu yana 1° santigrattan biraz daha fazla arttı. Isınmanın üçte ikisi 1975'ten beri, her 10 yılda kabaca 0,15 ilâ 0,20°C oranında gerçekleşti. 2021 ise, ısı ölçümlerinin yapıldığı tarihten bu yana en yüksek sıcaklıkların yaşandığı yıl oldu. Dünyanın koca bir seraya dönüşmesine sadece 2°C kaldı. Yeşil dönüşüm, yaklaşan tehlikeye karşı çözümün en önemli parçası…  AB, bu kapsamda Sınırda Karbon Düzenlemesi ve sınırda karbon vergisi takvimini açıkladı. Teknolojik dönüşüm ve ekonomik büyümede de yeni bir yol arayışı var. AB tarafından gündeme getirilen ‘Yeşil Mutabakat’ bu teknolojik dönüşüm ve ekonomik büyümeyi tetikleyici, kapsamlı bir araç olarak görülüyor. AB yeşil teknolojileri küresel çapta kendisine rekabet avantajı sağlayabileceği bir alan olarak görüyor. OECD verilerine göre son 10 yılda AB’nin yeşil teknoloji patentleri içindeki payı yüzde 25’lerde… ABD ve Japonya’nın toplam payı ise yüzde 50 civarında. Onları Almanya izliyor. Çin, Almanya’ya yetişmek üzere. Son 10 yılda Çin’in payı yüzde 3’lerden yüzde 10’ların üzerine çıktı. Ne yazık ki, Türkiye’nin yeşil teknoloji patentlerinden aldığı pay henüz binde 3 oranında. Elbette aldığımız payda artış eğilimi var. Ancak oldukça geride olduğumuz çok açık… Dolayısıyla bizim çok hızlı bir çalışmanın içinde bulunmamız gerekiyor.”

 

 Vizyoner'21 Girişimcilik Yarışması'nın ödülleri sahiplerini buldu

Açılış konuşmalarının ardından MÜSİAD Vizyoner'21 kapsamında 3 kategoride düzenlenen Girişimcilik Yarışması'nın kazanları da ödüllerine kavuştu. "Özgün Ürün" kategorisinin şampiyonu Bilişim Vadisi'nde Saha Robotik (Murat Ayrancı) olurken, "Sınır Tanımayan Ürün" kategorisinde Teknopark İstanbul'dan Çekirdek Ar-Ge (Emin Yücel), "En Çevreci Ürün"de TÜBİTAK Marmara Teknokent'ten (MARTEK) Biriktir projesi (Yağmur Gömürlü) birinciliğe layık görüldü.