TBB Akıllı Şehirler Kongresi

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından düzenlenen Akıllı Şehirler Kongresi, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TÜRKSAT ve belediyelerden üst düzey yöneticilerin katılımıyla 23 Ekim 2019 tarihinde TBB hizmet binasında gerçekleştirildi.

TBB Akıllı Şehirler Kongresi

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından düzenlenen Akıllı Şehirler Kongresi, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TÜRKSAT ve belediyelerden üst düzey yöneticilerin katılımıyla 23 Ekim 2019 tarihinde TBB hizmet binasında gerçekleştirildi.

TBB Akıllı Şehirler Kongresi
Editor: admin
23 Ekim 2019 - 23:00

Belediyelerde akıllı kent uygulamalarının değerlendirildiği toplantının açılışında söz alan TBB Genel Sekreteri Birol Ekici, 20. yüzyılın ulusların yüzyılı, 21. yüzyılın ise şehirlerin yüzyılı olarak adlandırıldığını belirterek şehirlerin artık ülkelerin önüne geçtiğini kaydetti. Şehirlerde yaşayan nüfusun hızla arttığına dikkat çeken Ekici, Birleşmiş Milletler'in öngörülerine göre yüzyılın sonunda şehirlerde yaşayan nüfus oranının %85’e ulaşacağını ifade etti. Dünyadaki üçyüz şehrin dünya ekonomisinin %48’ini kontrol ettiğinin altını çizen Ekici, şehirlerin dünya ile rekabet gücünü artırmak için bilgi işlem altyapılarının çok güçlü olması gerektiğini vurguladı.  Ekici konuşmasını şöyle sürdürdü: “Başkanlarımız kentlerimizi ileri götürebilmek için var güçleriyle çalışmaktadır. Artık günümüzde belediyelerimizin beyni bilgi işlem daire başkanlıklarıdır. Şehirlerinizden verileri toplayabiliyorsanız ve insanların hayat kalitesinin geliştirilmesi için kullanabiliyorsanız başarılısınız demektir. Şehirlerimizin dünya şehirleriyle rekabet edebilmeleri belediye başkanlarımızın ve bizim en önemli görevimizdir. Her şehrin üstün olduğu alanlarda mutlaka öne çıkması gerekiyor. Rakiplerimizin ne yaptığını bilmeden rekabet edemeyiz. Bilgi işlem sistemleri kentin ekonomisine, trafiğine, sağlığına, çevresine günlük yaşamdaki her hizmet alanına sirayet etmiş durumda. Dünya ile rekabet edebilecek genç, çalışkan ve eğitimli bir nüfusumuz var. Bu yüzyılın Türk şehirlerinin yüzyılı olacağına inanıyorum.”

Genel Sekreter Ekici’nin ardından kürsüye gelen İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Osman Hacıbektaşoğlu, "e-belediye" sisteminin önemine dikkat çekerek, “Bizim görevimiz, çağımızın gereklerini yerine getirerek toplumumuzun şehirleşen dünyada, refah ve huzur içerisinde yaşamalarını ve kaynakların etkin kullanılmasını sağlamaktır. Bu noktada tek çare e-belediye sistemidir. Her türlü kamu hizmetinin dijital ortamda hazırlanması ve sunulması için Türkiye’nin bir eylem planı var. Özellikle yerel yönetimlerin mali ve teknik altyapıları yetersiz belediyelerin bu altyapıya kavuşması için çalışmalarımız devam ediyor.” dedi. 2017’de başlayan belediye bilgi sistemi projesinin safhalarına ilişkin detaylar veren Hacıbektaşoğlu, hazırlık sürecinde belediyeler, akademisyenler ve diğer paydaşlar ile analiz çalışmaları yapıldığını kaydetti. E-belediye sisteminin modülleri ile ilgili bilgiler aktaran Hacıbektaşoğlu, bu projenin ülkenin bilişim hedefleri doğrultusunda bağımlılıklarını azaltmak, açık kaynak kodlu uygulamalar ile minimum kaynak kullanarak çözümler geliştirmek için yerli mühendisler tarafından geliştirildiğini ifade etti.

Ülkelerin değil şehirlerin birbirleriyle yarıştığı ve nüfusun çok büyük bir kısmının kentlerde yaşadığını günümüzde artık yeni çözümler üretmenin zorunlu olduğunu belirten Çevre Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Bayraktar, akıllı şehir, ulusal akıllı şehir stratejisi ve eylem planı, dünya eğilimleri, akıllı şehir esenler ve proje uygulamaları başlıklarını içeren bir sunum gerçekleştirdi. Akıllı şehirleri sensör ağlarla trafiği, hava durumunu, toplumsal gelişmeleri vb. dikkate alan ve kendi kendine karar veren şehirler olarak tanımlayan Bayraktar, ülkemizin Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’nın dünyada ulusal ölçekte hazırlanan dördüncü stratejik plan olduğunu söyledi ve çalışmalarına destek olan Birliğimize teşekkürlerini iletti.

Toplantı kapsamında TÜRKSAT’ta ve belediyelerde hayata geçirilen örnek akıllı şehir uygulamaları değerlendirildi.