Trabzonlular, kredi kullanmayı da, borçlanmayı da tercih etmiyor!

“BİREVİM”, Türkiye temsili ve 8 ile özel “Tasarruf ve Finans Davranışlarına Yönelik Tutum Araştırmaları” sonuçlarını açıkladı. İl bazlı araştırmalar devam ediyor.

Trabzonlular, kredi kullanmayı da, borçlanmayı da tercih etmiyor!

“BİREVİM”, Türkiye temsili ve 8 ile özel “Tasarruf ve Finans Davranışlarına Yönelik Tutum Araştırmaları” sonuçlarını açıkladı. İl bazlı araştırmalar devam ediyor.

Trabzonlular, kredi kullanmayı da, borçlanmayı da tercih etmiyor!
Editor: admin
08 Kasım 2020 - 22:52

BİREVİM, yılbaşında ilan ettiği Tasarruf Seferberliği kapsamındaki ‘180 Günde Tasarruf Seferberliği’ farkındalık projesi çerçevesinde, Türkiye’nin “tasarruf finansı” haritasını çıkartıyor. Bu amaçla, Türkiye temsili genel ve iller bazlı olmak kaydıyla ayrı ayrı gerçekleştirilen “Tasarruf ve Finans Davranışlarına Yönelik Tutum Araştırmaları” projesinde, şu ana kadar Türkiye geneli ve 8 ilin özel araştırmaları sonuçlandırıldı. Bu iller arasında Trabzon da bulunuyor. Trabzon’un toplam borçluluk oranı yüzde 13, kredi kullanmama oranı yüzde 85 ve kredi dışı borçluluk oranı yüzde 10’dur. Trabzon’da kişi başı aylık tasarruf miktarı ortalama 1306 TL olarak Türkiye ortalamasının epey üstündedir.

 

 

 

  • Türk insanının en önemli tasarruf yapma amacı yüzde 50 ile konut sahibi olmaktır. Bunu yüzde 22 ile araba sahibi olmak takip etmektedir. Trabzon’da da en yüksek konut sahibi çıkmıştır.
  • Türkiye genelinde tasarruf yapma oranı yüzde 72’dir. İmkanların zorlanması halindeki tasarruf yapabilme oranı ise, yüzde 28’dir. Trabzon’da ise, tasarruf yapma oranı yüzde 11’dir. Trabzon, tasarruf yapma oranı açısından diğer illerle karşılaştırıldığında Samsun’dan sonra en düşük orana sahip il olarak belirlenmiştir. İmkanların zorlanması halindeki tasarruf yapabilme oranı ise, yüzde 35’dir. Bu oranda ise ülke ortalamasının biraz üstündedir.
  • Türkiye genelinde banka vadesiz mevduat hesabı kullanma oranı yüzde 40; vadeli mevduat kullanma oranı ise yüzde 23’tür. Tasarruf araçları arasında altın yüzde 22 ve evde nakit yüzde 12 oranında kullanılmaktadır. Trabzonluların vadesiz mevduat oranı yüzde 81 ve vadeli mevduat oranı yüzde 19’dur. Bununla beraber Trabzon’da tasarruf yapanların %37’sinin katılım bankasında vadesiz hesabı bulunmaktadır.
  • İnsanımızın ülke genelinde kişi başı aylık tasarruf miktarı ortalaması 719 TL ve imkanların zorlanması halinde tasarruf edilebilecek aylık kişi başı miktar ise ortalama 657 TL’dir. Trabzon’da kişi başı aylık tasarruf miktarı ortalama 1306 TL olarak Türkiye ortalamasının epey üstündedir. İmkanların zorlanması halindeki miktar ise 341 TL ile ülke ortalamasının altındadır.
  • Türk insanın yatırım için kullandığı araçlar, açık ara denebilecek farklarla konut ve otomobildir. Trabzon’da da bu doğrultudadır.
  • Türkiye genelinde toplam borçluluk oranımız yüzde 23,5 çıkmıştır. Başka bir ifadeyle, yaklaşık her 4 kişiden 1’i borçludur. Kredi kullanmama oranımız yüzde 36 ve kredi dışı borçluluk oranımız ise yüzde 11’dir. Trabzon’un ise toplam borçluluk oranı yüzde 13, kredi kullanmama oranı yüzde 85 ve kredi dışı borçluluk oranı yüzde 10’dur.
  • Türkiye genelinde Tasarruf Finansı yönteminin bilinirlik oranı, “tanım verilmeden” yüzde 9,6 ve “tanım verildikten sonra” yüzde 41,3 çıkmıştır. Trabzon’da ise tanım okunmadan yüzde 9,3, tanım okuduktan sonra yüzde 62’dir.
  • Trabzon’da ilk borçlanma yaşı da; tasarrufa başlama yaşı da ortalama 25’dir.
  • Trabzon’da en çok borç alınan yer “aile” ve borcu çalışarak kapatma oranı yüzde 4’dür.
  • Araştırma yapılan 8 ilde, pandemiden dolayı tasarruflarının azaldığını düşünenlerin en düşük oranı, yüzde 13 ile Trabzon’dan çıkmıştır. Bu kriterde ayrıca, Trabzonluların yüzde 75’inin bu dönemde tasarruflarının artığını düşünmeleri dikkat çekici bir sonuç olmuştur.
  • Trabzon’da BİREVİM’in marka bilinirlik oranı yüzde 95’dir

 

Geliştirdiği özgün ve sürdürülebilir “Birlikte Tasarruf Finansı” yöntemiyle sektörünün lokomotif gücü haline gelen “BİREVİM”; yılbaşında ilan ettiği Tasarruf Seferberliği kapsamında Türkiye’nin tasarruf finansı haritasını çıkartıyor.

 

Tasarruf Seferberliği kapsamında uygulamaya koyduğu başka aksiyonları da içeren “180 Günde Tasarruf Seferberliği ” farkındalık projesi çerçevesinde, Türkiye temsili genel ve iller bazlı ayrı ayrı olmak kaydıyla, Akademetre araştırma şirketiyle gerçekleştirilen “Tasarruf ve Finans Davranışlarına Yönelik Tutum Araştırmaları” projesinde, şu ana kadar Türkiye geneli ve 8 ilin özel araştırmaları sonuçlandırıldı. Türkiye temsili ve TrabzonAnkara, İzmir, Bursa, Konya, Samsun, Giresun ve Adıyaman özel araştırmalarında ilginç sonuçlar elde edildi.

 

BİREVİM ayrıca, araştırma yaptığı her ilin sonuçlarını “Kırmızı Tim” iletişim ve farkındalık projesiyle illerde kamuoyuna duyuruyor.

 

Mahir Orak: “Birevim’in, Trabzon’daki marka bilinirlik oranının yüzde 95 çıkması, şaşırmadığımız ama gururlandığımız bir sonuç oldu.”

 

Şu ana kadar 8 ilde gerçekleştirdikleri “Yerel Halkın Tasarruf ve Finans Davranışlarına Yönelik Tutum Araştırmaları”nın son ayağının Trabzon olduğunu belirten BİREVİM Genel Müdürü Mahir Orak; “Trabzon ilimize özel gerçekleştirdiğimiz araştırma çalışmamızdan, Trabzon halkının tasarruf ve finans tutumuna ilişkin önemli sonuçlar çıktı. Birevim’in, Trabzon halkı tarafından marka bilinirlik oranının yüzde 95 çıkması, şaşırmadığımız ama gururlandığımız bir sonuç oldu. Ayrıca Trabzon’un, kredi kullanmayı da, borçlanmayı da sevmemesi ve her 10 kişiden sadece 1’nin borcunun olması oldukça sevindirici sonuçlardır.” dedi.

 

Kırmızı Tim Canlı Yayını

 

BİREVİM Pazarlama ve Pazarlama İletişiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Didem Sübar Özdemir, Trabzon Şube Müdürü Mert Kurucu, şube yöneticileri ve çalışanlarının katılımıyla gerçekleşen ve tüm BİREVİM Türkiye ailesinin izlediği Kırmızı Tim canlı yayınında, şehrin, tasarrufun bir finans aracı haline geldiği Tasarruf Finansı alanındaki yükselen grafiğiyle kendileri için yıldız şehirlerden birisi olduğunu vurgulayan Didem Sübar Özdemir şunları söyledi: “Bu çalışmamızın ve ‘Birlikte Tasarruf Finansı’ yöntemimizin ülke genelindeki sonuçları ne kadar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. 4 yıl gibi kısa bir zamanda sektörde faaliyet gösteren bir marka olarak, sektördeki her 3 müşteriden 1’inin ev ve araba sahibi olmasına vesile olduğumuz gibi, emekliden çiftçiye; yeni evli çiftten tüm aile bireylerine, her kesimin farklı ihtiyaçlarına paylaşım ekonomisinin bir parçası olması için çalışıyoruz.”

 

Didem Sübar Özdemir: “Trabzonlular hiçbir kriterde borcu sevmiyor, bu umut verici ama tasarruf yapma oranının yükselmesi gerekiyor.”

 

Özdemir, BİREVİM olarak en büyük farklarından birinin de, tasarrufları planlanabilir temel ihtiyaçlara yönlendirmeleri olduğunu vurgulayarak; “Trabzon araştırmamızın sonuçları, genel olarak hem marka olarak bizim var olma sebeplerimize çok yakın hem de Giresun’un ve Türkiye’nin geleceği için umut verici. Örneğin, Trabzon’un toplam borçluluk oranı yüzde 13, kredi kullanmama oranı yüzde 85 ve kredi dışı borçluluk oranı yüzde 10’dur. Ya da Tasarruf Finansı yönteminin tanımı okuduktan sonra bilinirlik oranı yüzde 62 gibi yüksek bir nokradadır. Ama üzerinde çalışmamız, iyileştirmemiz gereken sonuçlar da var. Örneğin, Trabzon’da, tasarruf yapma oranı yüzde 11’dir. Bu oran, araştırma yaptığımız iller arasında, Samsun’dan sonra en düşük orandır. Bu konularda iyileştirmeler yapmak gerekiyor ve Tasarruf Finansı yönteminin varlık nedeni de tam olarak bu.” dedi.

 

Trabzon’da kişi başı aylık tasarruf miktarı ortalama 1306 TL olarak Türkiye ortalamasının epey üstünde…

 

Öncelikle, Trabzon’a özel gerçekleştirdikleri araştırmanın sonuçları ve bunların Türkiye geneliyle karşılaştırılmasına değinen Trabzon Şube Müdürü Mert Kurucu ise şunları söyledi: “Türk insanının en önemli tasarruf yapma amacı yüzde 50 ile konut sahibi olmaktır. Bunu yüzde 22 ile araba sahibi olmak takip etmektedir. Trabzon’da da benzer bir durum çıktı. Türkiye genelinde tasarruf yapma oranı yüzde 72’dir. İmkanların zorlanması halindeki tasarruf yapabilme oranı ise, yüzde 28’dir. Trabzon’da ise, tasarruf yapma oranı maalesef yüzde 11’dir. İmkanların zorlanması halindeki tasarruf yapabilme oranı ise, yüzde 35’dir. Bu oranda ise ülke ortalamasının biraz üstündedir. Türkiye genelinde banka vadesiz mevduat hesabı kullanma oranı yüzde 40; vadeli mevduat kullanma oranı ise yüzde 23’tür. Trabzonluların vadesiz mevduat oranı ise, yüzde 81 gibi, Samsun’dan sonra en yüksek oranlardan birisidir. Bununla beraber Trabzon’da tasarruf yapanların %37’sinin katılım bankasında vadesiz hesabı bulunmaktadır. Türkiye genelinde kişi başı aylık tasarruf miktarı ortalaması 719 TL ve imkanların zorlanması halinde tasarruf edilebilecek aylık kişi başı miktar ise ortalama 657 TL’dir. Trabzon’da ise kişi başı aylık tasarruf miktarı ortalama 1306 TL olarak Türkiye ortalamasının epey üstündedir. Bu şehrimiz için oldukça sevindirici bir sonuçtur. İmkanların zorlanması halindeki miktar ise, 341 TL ile ülke ortalamasının altındadır. Trabzon’da ilk borçlanma yaşı da; tasarrufa başlama yaşı da ortalama 25’dir. İlk borçlanma yaşının biraz erken olduğu görülüyor. Trabzon’da en çok borç alınan yer ise “aile”dir ve bu bizi şaşırtmadı.”

 

Pandemi Trabzonluları olumsuz etkilemedi

 

Konuşmasında, araştırma yapılan 8 ilde, pandemiden dolayı tasarruflarının azaldığını düşünenlerin en düşük oranı, yüzde 13 ile Trabzon’dan çıktığını vurgulayan Kurucu. “Trabzonluların yüzde 75’inin bu dönemde tasarruflarının artığını düşünmeleri de ayrıca dikkat çekici bir sonuçtur. Açıkçası, tasarruf oranı düşük olmakla birlikte borçlanmayı da hiç sevemeyen, 10 kişiden sadece 1’inin borçlu olduğu bir şehrimiz var. Ben bardağın dolu tarafına bakanlardanım. Trabzon’un sosyal finans anlamında büyük potansiyeli var ve bu potansiyeli daha fazla harekete geçirmek için, tasarruf etme potansiyeli olanları sosyal finans konusunda motive etmek önem taşıyor. Bu nedenle, başta Tasarrufa İlk Adım olmak üzere, farklı kampanya ve ürünler geliştirerek tasarruf sahiplerimize sunmaya başladık.” dedi.

 

Mert Kurucu: “Tasarrufa İlk Adım Paketimize (TİAP) Trabzon’da ilgi büyük. Her 10 tasarruf sahibimizden X’ü TİAP’ı tercih ederek hayallerine yeni bir adım attı.”

 

Kırmızı Tim canlı yayınında, sektörde bir ilk olan ve yenilikçi bir yaklaşım getiren Tasarrufa İlk Adım Paketine de değinen, BİREVİM Trabzon Şube Müdürü Mert Kurucu; sözlerini şöyle tamamladı: “Trabzon olarak sadece 2020 yılının ilk 10 ayında 15.000 başvuru alarak, diğer yıllara oranla büyük bir gelişme kaydettik. Bu yılın ilk 10 ayında teslimat adetlerimizde ise geçen yılın aynı dönemine göre 2 kat artış yaşandı. Ayrıca, ilk 10 ayda sözleşme sayımızda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52’ye ulaşan büyük bir artış gerçekleştirdik. Bir yandan Trabzon’daki tasarruf sahiplerimizin ev ve araba hayalini gerçekleştirirken, diğer yandan, ilk 10 ayda yaptığımız teslimatlarla Trabzon ekonomisine 14 milyon TL katkıda bulunduk. Tasarrufa İlk Adım Paketimize (TİAP) ilgi de büyük. Her 10 tasarruf sahibimizden 3’ü TİAP’ı tercih ederek hayallerine yeni bir adım attı. İlimiz özelinde bu yılın sonuna kadar hedefimiz, 3 bin Trabzonluyu daha BİREVİM yöntemleri ile tanıştırmaktır.”

 

BİREVİM Trabzon şube çalışanları izlenimlerini aktardılar

 

Kırmızı Tim canlı yayınına katılan şube yöneticileriyle, uzman ve çalışanları,

Emine Karal, Emrah Bülbül, Ayşenur Akat, Emel Şahin, Ali Kemal Aygün, Yusuf Zahit Kahveci, Taner Ustaoğlu, Aleyna Akbulut ve Ayşe Soytürk Aydın da, sıcağı sıcağına sahadan ve şubeden değerlendirmelerini aktardılar.

 

BİREVİM Trabzon şube çalışanları, özellikle son dönem ulaşılan başarının nedenleri şu başlıklarla özetlediler:

 

Portföy yönetimini çeşitlendirip, derinleştirerek ve her tasarruf sahibini, referans getiren çok nadide bir kaynak olarak görmek…

 

Yeni bir tasarruf sahibini portföyümüze kazandırdıktan sonra, tüm süreçleri düzenli, sürekli ve doğru şekilde takip etmek…

 

Kodlarımızda var olan “Borçlanmadan olmaz!” şiarı yerine; BİREVİM’in “Borçlanmadan mümkün!” şiarını yeşertmek için çalışmak…

 

Karşılaşılan olumsuz dönüşlerde motivasyonu düşürmeden, olumsuz yanıtları kişiselleştirmeden işe devam etmek..

 

Portföyümüzdeki pasif, aktif, kayıtlı ya da henüz aday ayrımı yapmaksızın, belirli bir plan dahilinde BİREVİM’i doğru anlatmak ve tasarruf sahiplerimize doğru öneriyi sunmak…

 

Satışın değil, karşılıklı faydanın ve bütünün hayrının elzem olduğunu asla unutmamak…

 

 

 

BİREVİM Hakkında:

Tasarrufun bir finans aracı olarak kullanıldığı, tümüyle özgün bir iş modeli olan “Birlikte Tasarruf Finansı” yöntemiyle çalışan BİREVİM firması, 2016 yılında kurulmuştur. Bir finans şirketi olarak kurulduğu 4 yıl gibi kısa bir zamanda sektörünün lokomotif markası haline gelen BİREVİM; bireysel girişimci olarak da tanımladığı tasarruf sahiplerinin, başta ev, araba olmak üzere, tüm temel ve dönemsel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için, kendi geliştirdiği insan merkezli sosyal finans anlayışı çerçevesinde çözümler üretmektedir. Üretilen bu çözümlerde, Türkiye şartlarında olabilecek en kısa sürelerde, tasarruf sahiplerinin bütçelerine en uygun koşullarla ve tamamen kendilerinin belirledikleri taksit oranlarıyla karşılamalarına vesile olmak esastır. BİREVİM’in geliştirdiği insan merkezli sosyal finans modeli olan “Birlikte Tasarruf Finansı” yönteminin temel hedefi; ülkemizdeki tasarruf sahiplerinin sayısının hızla artırılması ve güçlerinin, borca dayalı olmayantasarruf ve varlık temellikitlesel bir şekilde birleştirilmesidir. Marka, bu yılın Ağustos ayı sonu itibariyle, 2 bin 500 adede ulaşan tasarruf finansı teslimatıyla, alanında yeni bir ilke imza atmıştır. Ayrıca, ekonomik açıdan geleneksel olarak durgun geçen yaz döneminde, toplamda 5 bin adede ulaşan teslimat ve 20 bin adede yakın yeni sözleşme sayısıyla, sürdürülebilir büyüme yolculuğuna sağlam adımlarla devam etmektedir. Ve sadece 4 yıl içinde, sektördeki her 3 müşteriden 1’inin ev ve arabasına kavuşmasına vesile olmuş ve sektörde çok uzun süredir faaliyet gösteren rakiplerinin aylık teslimat adetlerine ulaşmıştır. Markanın 2020 yılsonu temel hedeflerinden birisi, ortalama 35 bin yeni sözleşme sayısına ulaşmaktır.