TÜRKİYE, DÜNYADAKİ 10 RÜZGAR ÜLKESİ ARASINDA YER ALIYOR

Ember’in Global Electricity Review 2020 raporuna göre, rüzgar ve güneş enerjisi üretimi 2019’da %15 oranında artarak dünya elektriğinin %8’ini oluşturdu.

TÜRKİYE, DÜNYADAKİ 10 RÜZGAR ÜLKESİ ARASINDA YER ALIYOR

Ember’in Global Electricity Review 2020 raporuna göre, rüzgar ve güneş enerjisi üretimi 2019’da %15 oranında artarak dünya elektriğinin %8’ini oluşturdu.

TÜRKİYE, DÜNYADAKİ 10 RÜZGAR ÜLKESİ ARASINDA YER ALIYOR
Editor: admin
06 Nisan 2020 - 22:16

 Rapora göre 2019’da dünyadaki 10 rüzgar ülkesi arasına Türkiye de girdi. Kömürden ve gazdan uzaklaşmanın ülkemize ve dünyamıza çok şeyler kazandıracağına dikkat çeken Ülke Enerji’nin Genel Müdürü Ali Aydın’a göre, Türkiye’nin rüzgar enerjisine yönelik yapacağı yatırımların devam etmesi gerektiğinin altını çiziyor.

 

İklim danışma kuruluşu olan Ember, küresel elektriğe dair 2020 değerlendirmelerini ve geçen yılın sonuçlarını raporladı. Rapora göre, dünyadaki rüzgar ve güneş enerjisi üretimi artış gösterirken, Türkiye de dünyadaki ilk 10 rüzgar ülkesi arasında gösterildi. Avrupa’nın elektrik üretimini kömürden rüzgara ve güneşe çevirdiğini belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, ülkemizin rüzgar enerjisini memleket meselesi olarak görmesinin gelecek adına önemli kazanımlar sağlayacağını aktarıyor.

 

Kömür Yakıtlı Elektrik Üretimi Düşüyor, Rüzgar Yükseliyor

 

Küresel çapta 1990’dan beri en büyük düşüşünü yaşayan kömür yakıtlı elektrik üretimi, 2019 yılında %3 düşüş sağladı. Bu düşüşün nedenleri arasında ise rüzgar ve güneş enerjisinin yükselişi, Paris İklim Anlaşması ve ekonomik sebepler bulunuyor. Rapora göre, kömürden sağlanan elektrik üretiminin %87’sinden 10 ülke sorumlu bulunuyor. Diğer taraftan ise rüzgarın yükselişi devam ediyor. Rüzgar enerjisi 2019’da 1.240 TWh’den 1.404 TWh’ye yükseldi. Dünya elektriğinin %5,44’ünü tek başına rüzgarın karşıladığını hatırlatan Ali Aydın, hem iklim hem de ekonomik gelecek adına rüzgarın yükselişinin sürdürebilirliğinin önemli olduğunu belirtiyor. Rüzgardaki yüksek büyümenin devamlılığının ülkelerin hem yaklaşımlarına hem de ekonomik kaygılarına da bağlı olduğunu aktaran Aydın, büyümeyi devam ettirebilmek için tüm bölgelerde uyumlu bir çabanın olması gerektiğini ve düşük fiyat politikasına devam edilmesi gerektiğini aktarıyor.

 

Türkiye, Arkasına Rüzgarı Alıyor

 

Yayınlanan raporda ayrıca dünyadaki rüzgardan elde edilen TWh’lere göre, ilk 10 rüzgar ülkesi açıklandı. Dünyadaki 10 rüzgar ülkesi sıralamasında birinciliği 405,7 TWh ile Çin alırken Türkiye, geçen yıl rüzgar enerjisinden elde ettiği 21,3 TWh ile 10. sırada yer aldı. WindEurope 2019 raporunda da kurulu rüzgar gücünde Avrupa’da 7. sırada bulunan Türkiye’nin rüzgarını arkasına aldığını aktaran Ali Aydın, 10 yıl öncesine kadar çok gerilerde olunan rüzgar enerjisi alanında, şimdilerde önemli gelişmişlik göstermenin her şartta çalışmaya bağlı olduğunu dile getiriyor. Özellikle devlet tarafından desteklenmenin, yatırımcıların ülkeye getirilmesinde önemli bir adım olduğunu aktaran Aydın, rüzgar enerjisinde uzman insan kaynağına ve teknolojik gelişmelere yapılan yatırımlarında Türkiye’nin rüzgarını daha sert estirdiğine dikkat çekiyor.

 

Rüzgar Enerjisi Memleket Meselesi

 

Gelecekte temiz bir çevreye ve iklime ancak temiz enerji ile ulaşılabileceğinin altını çizen Ali Aydın, rüzgar enerjisinin Türkiye için memleket meselesi olduğunu belirterek, daha çok desteklenmesi gerektiğini aktarıyor. Özellikle ekonomik açıdan da dışarıya bağlı elektrik ithalatını azaltmada önemli rol oynayan rüzgar enerjisinde devlet desteğinin devam etmesi gerektiğini belirten Aydın, YEKDEM gibi yatırımcıya ve üreticiye önemli destekler sağlayan projelerin ülkemiz enerjisine, geleceğine ve ekonomisine ciddi yardımlar sağlayacağını ifade ediyor.