Bir yarıyıl tatili döneminde hayaller, gelecek umutlar karardı ve çok büyük bir acıya dönüştü.!
Bolu Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otel’de çıkan yangının bu kadar fazla ölüme sebebiyet vermesi hepimizi ve tüm Türkiye'yi yasa boğmuştur.
Küçük yangınlar önce bir tas su, sonrada bir kova su ile söndürülebilir. Fakat yangın büyüdükten sonra onu bir tanker su bile söndüremez.! Yangında su soğutucu olarak kullanılır esas söndürücü olarak nelerin kullanılacağını birer birer anlatmaya çalışacağız.
Öncelikle böyle büyük bir Kayak merkezlerinde bulunan Turizm Otelleri için tabiatla uyumlu eski veya yeni ahşap yapılar için burada eğitimli ve yangın sertifikası olan personelin çalıştırılması ve mutlaka, bu büyük işletmelerde bir itfaiye ekibi bulunulması zorunlu olmalıdır.
Bu büyük facia da ki acıların bir daha yaşanmaması için yapılan ihmallerin neler olduğunu ve bu tür Oteller de yapısal sorunların, dikkat çeken eksikliklerinin ana sebeplerini şöyle teker teker sıralayabiliriz. Her şey olduktan sonra aklımız başımıza geliyor. Bu alan Turizm bölgesi olduğuna göre burada yetkili Kültür ve Turizm Bakanlığıdır.
Yakın tarihte 7 Ocak 2025 günü Amerika Birleşik Devletlerinin Kaliforniya eyaletinin Los Angeles Şehri'nin "Pacific Palisades" bölgesinde başlayan yangın hızla çevreye yayıldı ve çok büyük bir alanı küle çevirdi. Bu kadar büyük yangında 27 kişinin hayatını kaybettiğini Los Angeles Adlı Tıp Kurumu bildirmektedir. Yangının ekonomik kaybın 250 ila 275 milyar $ olması felaketin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.
Bolu Kartalkaya Grand Otel'in Restoranda çıkan yangının bütün binaya yayılmaması, için daha çıktığı yerde, yangına dayanıklı malzemeler, yangın söndürücü sistemlerle engellenmiş olması gerekirdi. Bina eski dahi olsa bunlar sonradan ilave edilerek ciddi önlemler alınabilirdi. İşletmeciler bu tür hayati tedbirleri angarya veya büyük külfet olarak görüyorlar.
Ne yazık ki ülkemizde tamir tadilat konusunda bir yangın güvenliği mevzuatımız yok. Bunun derhal çıkarılması ve uygulanması gerekiyor. Mesela Kartalkaya’daki Grand Otel de otomatik springler, yağmurlama sistemi olsaydı, yangınla birlikte anında devreye gireceği için yangın daha başladığı yerde söner, restoranın dışına dahi, çıkmazdı. Bu büyük bir ihmaldir, özellikle kış sezonu ve yarı yıl tatilinde ki izdiham hiç bir zaman hesaba katılmaması çok büyük bir hatadır.
Yapısal önlemler alınmış olsa yangın en fazla bir kata hapsedilir, insanlar ateşten ve dumandan etkilenmeden binayı boşaltabilirdi. Yine ölümlerin çoğu duman zehirlenmesi sonucu gerçekleşmiştir. İtfaiye gelene kadar bina boşaltılmış olur, onlar da sadece yangının olduğu küçük bir alana müdahale ederek kısa sürede görevlerini yerine getirerek, yangını söndürürlerdi. Oysa burada yayılmış bir yangın var, itfaiye nereden başlayacak söndürmeye, kurtarmaya kimden başlayacak, böyle büyük bir yangına müdahale etmek kolay bir şey değildir.
Otel eski olduğu için dış cephesi ahşap kaplama yapılmış ve yangına dayanıklı yalıtımlı, doğru malzeme kullanılmış. Görüldüğü gibi Onlarca saati aşan bir yangına rağmen ne cephesi ne de pencereleri yandı. Merdivenler de yangın merdiveni olarak kullanılabilir ama yangına en az 2 saat dayanıklı ve özel yangın kapıları olması şartıyla. Böylece hem içerdeki insanlar yanmadan, dumana boğulmadan tahliye olabilsinler hem de itfaiye oradan teçhizatıyla girsin, dinlenmek istediğinde oraya çıkabilsin. Dış cepheye gösterilen ehemmiyet içeriye mutfak ve restoran kısmına da gösterilseyedi yangın daha başlamadan kontrol altına alınabilirdi.
Eski binalarda itfaiye için ring yolu yok, Kartalkaya’da da ki Grand Otel'de de yok. Oysa yangın yönetmeliğinde itfaiye erişim yolu zorunluluğu var, yoksa katiyen ruhsat verilmiyor. Demek ki eski binaların tümden yıkılması gerekiyor ama birileri buna yanaşmıyor, işlerine gelmiyor. Yangın tehlikesi her zaman vardır, fakat zamanında tedbir alarak gerekli önlemlerle ölümleri engellemek ve hasarı azaltmak için bütün imkanlarımızı kullanmak zorundayız. Zira insan hayatı çok kıymetli, şu ana kadar 76 kişi hayatını kaybetti onlarca kişi de yaralı tarifi mümkün olmayan bir acı bu.!
Genç öğrenciler ve aileler yarıyıl tatilinde hayatlarının baharında bizlere büyük acılar yaşattılar.
Başın sağolsun Türkiye yüce Allah rahmetler eylesin..
Ali KARACA
Araştırmacı Tarihçi
Yazar ve Şair
İSTANBUL
YORUMLAR