Mısır'da seçimle iktidara gelen ilk Cumhurbaşkanı.?
Adı Soyadı : Muhammed MÜRSİ : 8 Ağustos 1951 tarihinde Mısır'ın kuzeyinde ki Şarkiye iline bağlı Eladva köyünde çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünya'ya geldi. Kahire Üniversitesi'nde öğrenim gördü ve daha sonra ABD'de ki Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde mühendislik alanında doktora eğitimini tamamladı? Eğitimine sırasıyla Trablus Üniversitesi, Kahire Üniversitesi ve Zagazig Üniversitesi'nde de çalışmalarda bulundu? Muhammed MÜRSİ ayrıca NASA'da da görev yaptı? Ve daha sonrasında Müslüman Kardeşler Hareketi'ne katılarak siyasete atılarak şehadetiyle sonuçlanacak olan serüvenine çıktı. O hak ve özgürlüklerden yana olan bir demokrasi kahramanı ve şehididir.
Muhammed MÜRSİ Müslüman Kardeşler'in yasal olarak seçime katılmaları mümkün olmadığından parlamentoya bağımsız siyasetçi olarak 2000 ile 2005 yıllarında da milletvekili seçilerek meclise girdi ve 2011 yılında gerçekleşen Mısır Devrimi'ne de destek veren MÜRSİ muhalif taraftarların yanında yer aldı? 30 Nisan 2011 tarihinde de Özgürlük ve Adalet Partisi'nin genel başkanı seçildi. 2002 senesinde gerçekleşen başkanlık seçimlerinde Müslüman Kardeşler'in aday gösterdiği Hayrat Şatır'ın adaylığı düşünce, yerine Muhammed MÜRSİ seçildi. Yoğun seçim kampanyası yürüttü. İlk turda %25.5 oy aldı ve ikinci tura girmeye hak kazandı. İkinci turda da %51.73 oy alarak, ülkenin yeni Cumhurbaşkanı oldu. Bu durum Mısır tarihinde ilk kez gerçekleşmiş olan bir durumdur.
Muhammed MÜRSİ 2012 - 2013 tarihlerinde Mısır protestoları adıyla bilinen, 3 Temmuz 2013 tarihinde yapılan büyük gösteriler sonucu Mısır ordusu askeri bir müdahale ile yönetime el koydu? Muhammed MURSİ ise darbeyi kabul etmediğini açıkladı ve yandaşlarına direnmelerini söyledi. İleri Demokrasi dediğimiz kurumsal yapıyı bir türlü inşa edemeyen Mısır Devleti yeniden Demokrasiye yapılan darbe iile sarsıldı? Ülkenin Cumhurbaşkanı Muhammed MÜRSİ gözaltına alındığı, ev hapsinde tutulacağı deklere edilerek bildirildi? Daha sonraları örneklerini ülkemizde de gördüğümüz düzmece mahkemelerde yargılanarak, 16 Mayıs 2015 günü mahkeme tarafından idam cezasına çarptırıldı? 16 Haziran 2015 günü hakkında açılan "Casusluk" davasından müebbet hapse mahkum olurken, "cezaevi baskınları" davasında ise mahkeme kendisine verilen idam kararını onaylandı.
Böylece Mısır ülkesinin 5. Cumhurbaşkanı Muhammed MÜRSİ ölüme mahkum edilmiş birisi olarak kamuoyunun bir anda gündemine oturdu? Zindanlarda ki baskı ve zülum hayatına daha fazla dayanamayan, Muhammed MURSİ'nin mahkeme salonunda baygınlığının ardından hayatını kaybettiğini açıklayan büyük oğlu Ahmet MÜRSİ babamla yüce ALLAH c.c huzurunda buluşacağız diyerek tepkisini dile getirdi. Böylece Mısır’ın devrik lideri ve büyük dava adamı Muhammed MÜRSİ şehit oldu. Ceza evlerinde binlerce arkadaşları ile birlikte tutuklu bulunan demokrasi şehidi Mısır ülkesinin seçilmiş devrik lideri ebediyete intikal etmiş oldu. Demokrasi bu durumdan mutlaka bir ders çıkartmak zorundadır. Uluslararası siyasetin müdahale ettiği 3. dünya ülkeleri böyle çalkantıları kaldıracak ekonomik güce ve imkanlara sahip olmadığından kolayca üzerinde tasarrufta bulunanların oyuncağı olmaktadır.
Tarih sayfasından bir altın yaprak düştü ve büyük bir dava adamı Mısır Ülkesinin seçimle iş başına gelen devrik 5. Cumhurbaşkanı Muhammed MÜRSİ demokrasi mücadelesini kaybetti, aslında insanlık kaybetti, hepimiz kaybettik? Yüce kitabımız Kuran-i Kerim'i Anayasa sevgili efendimiz Hz Muhammed (s.a.v)'in yolunu rehber edinen kutlu dava adamını ve demokrasi neferini de kaybetmiş olduk..
'' Kahramanların can vermesi idealleri uğrunda ki inançların var olmasından kaynaklanmaktadır.''
Ali KARACA
17.06.2019
İstanbul
YORUMLAR