Her şeyin başladığı yer, Trabzon Of.
Baba Ali Yeşilyurt, ilçenin esnaflarından.
O da çok seviliyor.
Ali Yeşilyurt’un zahire dükkanı ilçenin ileri gelenlerinin uğrak yeri.
6 çocuğu var, ortanın bir üstü Cemal.
Okuyan parmakla gösteriliyor ama onun hayali bambaşka.
Kamyoncu olacak.
İlk babasının kamyonunda direksiyon sallamaya başlıyor. Henüz lise çağında bir delikanlının Of’taki büyük hayalini saatlerce dinlemek için Samsun’a gittim. Sene 2015.
Adını çok duyuyordum ama ilk kez tanıştık.
Of Ticaret Sanayi Odası’nın OF TSO dergisi için söyleşi yapacaktık.
Of TSO Başkanı Erdal Saral, 'Böyle bir değeri tüm Of tanımalı demişti. Oda genel sekreteri Murat Zırıh, gerekli bağlanları çoktan kurmuştu.
Sabah uçağıyla İstanbul’dan Samsun’a geçtim. Beni havalimanından aldırdı. Şirket merkezine geçtik. Orada başarı hikayesini konuştuk ve dergide de yayımladık.
Öğle yemeğimizi kendisi ve oğlu Fikret Yeşilyurt ile fabrikada birlikte yedik.
Röportaj bitince ben Trabzon’a geçeceğimi söyledim. Bunun üzerine rahmetli Cemal Yeşilyurt, ‘Evladım, nasıl gideceksin. Şirketten biriyle ben seni bıraktırırım’ dedi. Bıraktırırım dediği yol, gidiş geliş 750 kilometre. Düşünün…
Evet çok az kişinin yapacağı bir teklifti.
Onunla röportajımız 3 saatten fazla sürdü. Tabii gerçek anlamda sıfırdan zirveye çıkışın öyküsüydü onun hayat hikayesi. Aile kalabalık, baba Of’ta esnaf olsa da ailenin gurbete çıkması şart. Bunun yolunu açan rahmetli Cemal Yeşilyurt oldu.
Önce kamyon şoförlüğü ile Anadolu yollarına düştü. Sonra demir çelik endüstrisinin merkezi Karabük-Zonguldak hattında taşımacılık yaptı. O taşımacılık bütün ailenin geleceğini değiştirdi. Demir-çelik sektörüne girmek de onun fikriydi. Şoför olarak mal çektiği haddehanenin bir süre sonra patronu olacaktı.
Sonra işler o kadar büyüdü ki, Yeşilyurt ailesi, sanayici oldu. Demir-çelik, hadde hane tesisleri, liman işletmeciliği ve alış veriş merkezleri ile dev bir marka oldular. Bütün bunlar, genç bir delikanlının ‘bir kamyonum olsun’ hevesiyle başladı.
Yeşilyurt Grup, Cemal Yeşilyurt önderliğinde, Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu içinde de yer aldı. Zaman zaman bu sıralamada en önlerde oldular. Samsun’da, Karabük’te vergi şampiyonlukları var. Ve ihracatla ülkeye döviz de kazandırmaya devam ediyorlar.
Bütün bunları yaparken hayır işlerinden geri durmadılar. Cemal Yeşilyurt ve aile, el attıkları her işte başarılı olmaları bir yana, okul ihtiyacı olan yere okul, cami ihtiyacı olan yere cami yaptırdılar. Demir Çelik Karabükspor ve Samsunspor’a senelerce sponsor olup, desteklerini esirgemediler.
Of onlar için hep özel bir yer oldu. Dede, baba toprağı. Eski dostlar ve anılar hep oradaydı. Babası Ali Yeşilyurt adına İmam Hatip Ortaokulu’nu ilçeye kazandırdılar. Oflular da onu hiç boş bırakmadı. Belediye başkanları ve kaymakamlar Samsun’da onu sürekli ziyaret edip sosyal projelerine destek aldılar. Kimseyi geri çevirmediği gibi, hep daha fazlasını verirdi.
Oflular da onu her zaman taltif etti.
Dönemin Of belediye başkanı Murat Saral, şimdiki Ordu Valisi, Of Kaymakamlığında unutulmaz izler bırakan Tuncay Sonel her fırsatta Cemal Yeşilyurt’u ziyaret etmeyi ihmal etmediler. Bu ziyaretler Of’a yol-su-elektrik olarak geri döndü. Eğitim kurumları ve yetim-öksüz çocuklara bağışlar kaymakam ve belediye başkanının kurduğu ilişkiyle oluştu.
Bütün bunların yanında Of’taki mahallesi Yemişalan’ı da unutmadı. İstanbul’daki Yemişalan Derneği’nin mülk satın almasında maddi olarak en büyük desteği rahmetli Cemal Yeşilşyurt verdi. Yemişalan köy yolları ve Mimar Sinan Camii yine onun doğup büyüdüğü köyüne olan vefa borcuydu.
Bugün onun sayesinde yeni bir evi, işi olan sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Kimseyi geri çevirmeyen gerçek anlamda bir hayırsever olan ‘Cemal Ağa’yı, 26 Kasım’da kaybettik.
Yetmiş sene önce bir kamyon şoförü olarak başladığı hayatına, 2020 senesinde hayır dualarıyla veda etti.
Rahmetle… Minnetle…
YORUMLAR