• Reklam
Aytekin Akay

Aytekin Akay

Kuzeyden

PES DOĞRUSU!

21 Ekim 2024 - 10:27

PES DOĞRUSU

Bildiğiniz üzere Trabzon Hayrat’ta bir HES olayı var. Ancumah deresi dediğimiz bölgedeki inşaat, Maki ve Baltacı deresinin su debisini de önemli ölçüde etkileyecek. Şimdi bu HES’ler nedir diye soranlar olacaktır. Hidro Elektrik Santralleri. Sudan enerji elde eder elektriğe dönüştürür ve satarsınız. Hayrat Ancumah’ta da yapılacak budur. Ne güzel işte enerji üretecek, bölge halkına daha ucuz ve kolay elektrik sağlayacak diye düşünebilirsiniz ama işin orası öyle değil. 

Ancumah vadisi dediğimiz Hayrat’a bir tarafıyla da Of’a bağlı bu bölgede yüzyıllık ağaçlar ve bitki örtüleri var. Endemik bitkilerle el değmemiş ormanlık alanlar bu inşaattan sonra ne hale geleceğini varın siz düşünün. Bunun yanında içme suyu havzalarını düşünün. Buralardan Hayrat, Of, Çaykara gibi yerleşim alanlarına su sağlanıyor. Debisi bozulan derelerdeki kırmızı benekli alabalıkları söylemiyorum bile. Bu derelerde alabalık tutmak bile yasakken, HES inşaatına izin verilecek olmasını insanın hafızası almıyor.

Bir tarafta elektrik enerjisi diğer tarafta biyolojik denge. Bölgede Ancumah vadisinden, Maki deresine kadar tüm akarsular Baltacı Deresi üzerinden Karadeniz’e dökülüyor. Doğal olarak Karadeniz’e dökülen en büyük derelerden olan Baltacı deresi de bu biyolojik dengesizlikten nasibini alacak. Yani sadece Ancumah, Yeniköy, Balaban, Hayrat’ta yaşayanlar bundan etkilenmeyecek, sahildekiler de olumsuz etkilenecek. Su kaynaklarındaki tahribatla birlikte doğal içme suyuna erişim de bozulacak.

Kısa vadede çok karlı diye böyle projelere destek verilemez. Bu işin partisi, sağcısı, solcusu olmaz. İlginç olan Ancumah’taki Barma HES regülatörü için yapılan ilk eylemde bölge halkı, Hayrat ve köylerinden yüzlerce kişi bu işi sahiplenmiştir. HES’in yapılacağı bölgede eylem yaparak, oradaki çalışmayı durdurmuştur.

HES karşıtı eylemlere karşı bölgeye asker sevk edilmiş, bölge halkı ilk kez askerle karşı karşıya getirilmiştir. Yıllardır bölgeyle yatıp kalkan biri olarak Karadeniz bölgesinde hele Of ve Hayrat’ta askerle vatandaşı karşı karşıya geldiğine ilk kez şahit oldum. Trabzon’da, Of ve Hayrat’ta halk her daim askerle, polisle, öğretmenle yan yanadır.

Olayın bir diğer yönü de sivil toplum kuruluşları. Böyle bir projeye önce STK’lar sessiz kalmasın diyorsunuz, heyhat! Onlardan ses yok. ‘İstanbul’da şu kadar derneğimiz var, Yenikapı’ya milyonları da topladık, Trabzon Türkiye’nin T’sidir’ diyen hiçbir STK’yı maalesef bu HES protestosunda göremedik. Trabzon sivil toplum kuruluşu temsilcilerine şunu söylemek lazım; ‘Bırak Türkiye’nin T’si olmayı, önce sen kendi bölgenin T’si ol. 

Karşı çıkan kimler diye baktığımızda, ‘Derelerin Kardeşliği Platformu’ üyeleri. Şimdi birileri hemen şunu söyleyecek, ‘Onlar solcu ya.’

HES protestosuna giden Hayrat halkı da solcu mu? Neredeyse 30 yıldır yapılan tüm genel ve yerel seçimlerde yüzde 90’ın üzerinde sağ partilere oy çıkar. Ancumah’taki Barma HES Regülatörü’ne işte bu yüzde 90’ın üzerindeki sağ ve muhafazakar dediğimiz vatandaş tepki gösteriyor. 

Yaşam hakkınızı, çocuklarımızın geleceğini savunmak için solcu olmak gerekiyorsa oluruz. Bu sağ-sol, seküler-dindar olayı değil, kendi öz yurdunu savunma olayıdır. Kimse şiddete başvurmadan, vatandaşlık haklarını kullanarak karşı çıkıyor.  

Farkında değilsiniz, bir kez daha söyleyeyim; Çocuklarımızın geleceği tehdit altında. 1 HES, 2 HES, bakmışsınız ki, gideceğimiz bir yaylamız olmayacak. Ayaklarımızı sokacağımız buzlu bir deremiz de.

YORUMLAR