DERNEKLER DE SİYASET VARMI OLMALI MI?
Zeki Gökçe

Zeki Gökçe

DERNEKLER DE SİYASET VARMI OLMALI MI?

02 Şubat 2022 - 23:07


Türkiye de siyaset günümüzde her yer de var.
Yok diyene de inanmam. Ancak siyaset dürüst temiz olmalı. Yani bir oluşum varsa elbette içinde her görüş olmalı. Sadece vatan bayrak millet aşkıyla var olduklarını belirten siyaset olmalı. Yani açıkça bu ülke birliğine göz diken bölücü HDP hariç tüm partilerin görüşleri olabilir dernekler ve de olmalı. 
Özellikle İstanbul da hemşeri derneklerinin amaçları önce gurbette ki hemşerilerinin birlik berberlik içinde daha çok tanışma kaynaşma ve yardımlaşma amacında olmalı. Yoksa derneklerin asli amaçları siyaset yapmak veya siyasi amaçlı tek taraflı olmamalı. 
Yapılan bazı dernek toplantılarına baktığımız da fotoğraflarda sadece tek taraflı fotoğraflar verildiğini görüyoruz. Yani bir dernek yapacağı toplantının salonunu belediyeden alıyorsa o fotoğraflarda o partinin temsilcileri de onur konuğu olarak yer alıyorsa siyasi görüntü vermeleri doğru olmaz. 
Geçenler de bir dernek fotoğrafına bakıyorum belli ki ilçesinde ki belediyenin salonun da kongre yapmış ve fotoğrafta onur konukları da o partinin siyasi yüzleri de onurlandırılmış. Olabilir ama hemşeri dernekleri birleştirici özellikleriyle ön planda olacaksa o derneğin 1 parti hariç tüm temsilcileri de o fotoğraflarda olmalı.
Şimdilerde bakıyoruz İstanbul da Hamsi Festivalleri afişleri paylaşılıyor. Her afişin altında o ilçenin belediye başkanının imzası bulunuyor. Bu neyi gösteriyor, demek ki bu siyasi bir hamsi festivalidir. 
Oysa bir dernek hamsi festivali yapacaksa elbette ki belediyenin gösterdiği alanda Hamsi festivali yapsın ama orada kendi yöresinin bayraklarıyla kendi insanının birlik beraberlik içerisinde yöresinin kemençesiyle el ele horonlar oynansın hamsiler yensin ama bu etkinlik belediyenin bütçesiyle olursa o zaman bu belediyenin şovu olur. Daha önceleri bunları çok gördük. Hatta o ilçenin dernek yöneticilerinin de uzaktan bu etkinliğe seyirci olduklarını da gördük. 
Yani dernekler bir etkinlik yapacaklarsa sanatçılarıyla etkinlik alanlarının süslemeleriyle bir belediyenin isteği ve maddi katkısıyla değil de kendi bütçeleriyle kendi insanlarının bir arada buluşmasını sağlamak olmalıdır.
Oysa parayı verenin düdüğü çaldığı etkinliklerde kendi siyasi düşüncesinde ki insanlarının katıldığı siyasi bir şova dönüşür ve böylece de hemşeriler arasında siyasi bölünmeler ve ayrıştırmalar öne geçer. Bu da hemşeri derneklerinde siyasi bölünmelere yol açar. 
Elbette dernekler de siyaset olur ama bu ayrıştırma boyutunda olmamalı. Elbette dernekler de 1 parti haricinde değişik siyasi fikirler olmalı da ama bu kavga boyutunda değil demokratik düşünce özgürlüğü ve hoş görüşünde olmalı.
Son zamanlar da  gördüğümüz kadarıyla İstanbul da derneklerde genellikle muhalefet yanlılarının pek bir arada hareket ettiklerini göremiyoruz bu da gizli gizli hemşeri  derneklerinde ayrıştırmalara neden oluyor.
Şubat ayı içerisinde yapılacak özellikle Hamsi Festivali adında ki Karadeniz bölgesinin simgesi olan hamsi festival adıyla  belediyelerin şovuna dönüşecek ve asıl amacından da uzaklaşmış olacaktır. Kemençe var hamsi var horon var ama futbolda tüm spor camiasında takdirleri kazanmış Trabzonspor’un ne marşı ne bir türküsü ne de bir bayrağı o festivallerde olmayacaksa demek ki bu siyasi bir festivaldir.
Onun için yapılacak olan etkinliklerde belediyelerden alınacak katkılar yerine 10 ton hamsi değil de  3 ton hamsi dağıt ama kendi bütçenizde özgürce siyaset yapmadan temsil ettiğiniz il ve ilçeniz adına yapın bu etkinlikleri.
Belediyelerin afiş ve davetiyeleriyle bütçeleriyle yapılan hamsi festivalleri gibi etkinlikler hemşeri derneklerinin belediyelerin arka bahçesi olması gibi söylemlerle olumsuz etkiler yaratır. 
Hemşeri dernekleri hemşerilerinin bahçesi olması gerekir.

YORUMLAR