Yazın plaja kışlık kaban ve botlarınızla gider misiniz? Mevsimine uygun giyinmek gibi, her gün kullandığımız araçlarımızda mevsimine uygun hazırlıkları yapmak da büyük önem taşıyor. Son yıllarda bilinçlendirme kampanyaları ve trafik kontrolleri sayesinde ülkemizde kış lastiği kullanımında belirli bir noktaya gelindi. Ancak, yaz aylarına girerken, sıcak havalarda kullanıma uygun olmayan kış lastiklerinin değişimi, yazın kış lastiği kullanılmaması da aynı şekilde kritik bir önem arz ediyor.
Türkiye’nin lastiği Petlas, gündemde çok fazla yer etmeyen, ancak sürüş güvenliği ve ekonomisi başta birçok konuda önem taşıyan yazın kış lastiği kullanılmaması konusuna dikkat çekiyor. Lastik sektörünün Ar-Ge lideri unvanını elinde bulunduran Petlas, yazın kış lastiği kullanılmaması için, kendimizin ve sevdiklerimizin can güvenliğinden yakıt ekonomisine, doğa korunmasından sürüş keyfine 6 önemli nedeni vurguluyor.
Yazın Kış Lastiklerinin Fren Mesafesi Artar: 7°C’nin altında kullanım için tasarlanan ve üretilen kış lastikleri, sıcak havalarda istenilen performansı sergilemekten uzak kalıyor. Test ve araştırma sonuçları, sıcak havalarda kış lastiklerinin fren mesafesinin, yaz lastiklerine oranla dramatik şekilde uzadığını kanıtlıyor. Örneğin saatte 100 kilometre hızla ilerlerken, ani bir fren durumunda, aracımız yaz lastiği kullanan bir araca nazaran 16 metre daha uzun bir mesafede durabiliyor. Ayrıca kış lastikleri, yaz şartlarında daha büyük bir aquaplaning (su yastığında kızaklama) sergiliyor.Kış Lastiklerinin Yaz Koşullarında Yol Tutuş Performansı Azalır: Kendimizin ve sevdiklerimizin trafikte can güvenliği açısından önem taşıyan diğer nokta, soğuk havalarda kullanıma uygun kış lastiklerinin, yol tutuşunda da bir azalma olması. Bu durum araç üzerindeki kontrolü olumsuz etkileyebiliyor.Kış Lastikleri Yazın Daha Fazla Yakıt Tüketimine Neden Olur: Düşük sıcaklıkta daha iyi performans sağlayan kış lastikleri, gerek bu nedenle kullanılan yumuşak kauçuk hammaddesi, gerekse desen özellikleriyle yaz şartlarında daha fazla yakıt tüketimine neden oluyor. Yazın kış lastiği kullandığımızda, daha fazla yakıt tüketiyor, yakıta daha fazla para harcıyoruz.Kış Lastiklerini Yazın Kullanmak Lastiğin Ömrünü Azaltır: Kış lastiklerinin düşük sıcaklıklarda daha çabuk ısınıp, daha iyi performans vermesini sağlayan yumuşak kauçuk hammadde, lastiğin yaz şartlarında daha çabuk yıpranmasına neden oluyor. Kış lastiklerimizi yazın kullandığımızda, lastiğimizin kullanım ömründen gereksiz yiyoruz.Yazın Kış Lastiği Kullanmak, Daha Fazla CO2 Salınımına Neden Olur: Kış lastiklerinin yazın artan yakıt tüketimi, aynı zamanda doğaya daha fazla CO2 gazı salımı anlamına geliyor. Yazın kış lastikleri kullanmayarak, doğa sürdürülebilirliğine katkıda bulunabiliriz.Kış Lastikleri Yaz Şartlarında Sürüş Konforunu Azaltır: Yaz döneminde kış lastiği kullanılması durumunda yoldan gelen sesler, özellikle belirli bir hızın üzerinde rahatsız edici bir uğultu şeklini alıyor, bu da sürüş konforunu azaltıyor.
Lastik Diş Derinliği Her Şeyden Daha Önemli
Bu konuda kamuoyu bilgisi çok fazla olmasa da, lastiklerde aşınma göstergesi olan ‘diş derinliği’, sürüş güvenliği açısından dönemsel lastik kullanımından daha büyük önem arz ediyor. Lastiklerin düzenli şekilde kontrol edilmesi ve kış ya da yaz olması fark etmeksizin, ‘diş derinliği’ 3 mm’den az olan tüm lastiklerin değiştirilmesi gerekiyor.
Hiçbir Lastik Bizi ve Değer Verdiklerimizi Dikkatimiz Kadar Koruyamaz
Diğer yandan, unutmamamız gerekiyor ki, en iyi lastikler ve en güvenlikli araçlar bile sürücü dikkatinin yerini dolduramaz. Trafikte kendimizin, değer verdiklerimizin ve başkalarının can ve mal güvenliği sorumluluğunu taşıdığımızı unutmamalı, trafik kurallarına ve hız limitlerine uyarak araç kullanmalıyız.
Stratejik öneme sahip lastik üretiminde Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmak için 1976 yılında kurulan Petlas, 2005 yılından bu yana AKO Grup bünyesinde dev Ar-Ge ve üretim yatırımlarıyla ülkemizin yerli sermayeli küresel markası kimliği taşıyor. Petlas, kendi geliştirdiği teknolojileriyle, binek araçlardan kamyon ve otobüslere, traktörlerden askeri birlik ve güvenlik güçlerinin kullandığı araçlara, iş makinelerinden savaş jetlerine, ülkemizi geleceğe taşıyan lastikleri üretiyor.
80 farklı desen ve 2500 farklı ebatta ürettiği üstün nitelikli lastikleriyle, Türkiye’nin yanı sıra dünya çapında 100’ü aşkın ülkeye yayılan geniş bir coğrafyada aranılan bir marka olarak beğeni toplayan Petlas, yaz şartlarında kullanım için farklı lastik alternatifleri sunuyor.
Velox Sport PT741
Performans tutkunları için geliştirilen PT741, yüksek hız, güvenlik ve sürüş keyfini bir arada sunar. Özel geliştirilmiş lastik profili ile yüksek süratte; kusursuz performans, mükemmel direksiyon hâkimiyeti ve denge sağlar.
Eşsiz sırt karışımı ve estetik sırt desen tasarımı ile ıslak/kuru zeminde ve dönüşlerde maksimum tutunma ile güvenlikten ödün vermeden yakıt tasarrufu ve uzun ömür sunar. Her otomobil segmenti için teknolojiyi estetik ve performansla birleştiren PT741; küçük spor otomobillerden, lüks araçlara kadar geniş bir kullanım alanını hedefleyen ürün yelpazesinde sunulmuştur.
Tutkusu hız, performans ve konfor olanlar için geliştirilmiştir.
Velox Sport PT731
Aykırı sırt desen tasarımı, estetiği ve çağımızın modernizmini dinamik bir biçimde yansıtan PT731, ileri teknoloji ürünü yapısıyla sessiz, konforlu bir sürüş sunar.
Özel olarak geliştirilmiş sırt desen tasarımı ve sırt karışımıyla olağanüstü ıslak ve kuru zemin performansına sahiptir. Orta segment otomobiller için geliştirilen PT731, size üst sınıf konfor ve performans sunar.
Kusursuz dinamizmi ile yolun keyfini tatmanızı sağlar.
ProGreeen PT525
Özel sırt karışımı, optimize edilmiş sırt desen tasarımı ve üstün teknoloji lastik yapısı ile ProGreen PT525 güvenlikten ödün vermeden düşük dönme direnci oluşturarak, yakıt tasarrufu sağlar.
Uzun ömrü ve düşük yuvarlanma direnci ile ekolojiye ve çevreye duyarlı bir lastiktir.
Imperium PT535
Dört mevsim güvenli ve konforlu sürüşü, ıslak zeminde kısa fren mesafesi, virajlarda sağlam yol tutuşu ile standart lastiklere göre çok daha faza kilometre performansı sağlar.
Bilgi için: Süheyla İlhan
PETLAS Hakkında
1976 yılında askeri amaçlı lastikler için dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak amacıyla kurulan PETLAS, 2005 yılında Türk sanayiinin önde gelen kuruluşlarından Abdulkadir Özcan A.Ş. bünyesine katılarak, yapılan yatırımlarla sektörde ağırlığını hissettirdi.PETLAS, yatırımlar sonucu 365 bin metrekarelik kapalı alan ve 4000’e yakın çalışan sayısına ulaşarak, geniş ürün yelpazesi ile dünyanın tek çatı altındaki en büyük lastik fabrikalarından biri olmayı başardı. PETLAS’IN diğer büyük ve Türkiye sanayisi için hayati önem taşıyan başarısı ise gerçek bir Ar&Ge merkezine sahip olması oldu.
Üreticiler, ürün ve üretim teknolojilerinin kopyalanmasını engellemek için teknolojilerini kendi ülkelerinde geliştirerek, yüksek teknolojiye sahip ürünlerini gizlilik içerisinde ve kendi ülkelerinde üretiyor. Kendi ülkelerinin dışındaki yatırımlarını sadece üretim üssü olarak değerlendiren yabancı ya da yabancı ortaklı kuruluşlardan farklı olarak; PETLAS, Ar&Ge merkezinde, tasarım ve inovasyon ofisleri, test merkezi ve test pisti ile yerli teknoloji üreten bir kuruluş olmayı amaçlıyor.
Kendi lastik teknolojisini geliştiren PETLAS, Türkiye’de birçok ilke imza attı, bunlardan bazıları şunlardır: Türkiye’nin; İlk ve tek Uçak Lastiği, İlk Radyal Traktör Lastiği, İlk 18” üzeri “Y” Hız Sınıfı Yüksek Performans Binek Lastiği, İlk Run-Flat Binek Lastiği, İlk ve tek Tam Çelik İş Makinası Lastiği.
Türkiye’nin dışa bağımlılığını kaldırma vizyonuyla hareket eden PETLAS, Uçak, Askeri, Zirai, İş Makinası, Kamyon, Otobüs, Hafif Ticari ve Binek araç lastiklerini içeren, 4 farklı marka altında 2 bin 500’den fazla farklı ürün ile Türk tarım, sanayii, savunma ve ulaşım sektörlerinin hizmetinde.
100’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren PETLAS, kalitesi ve satış sonrası hizmetleri ile Türk üretim sektörünün önde gelen marka elçilerinden biri olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda sürdürülebilir, doğayla dost ürün ve üretim teknolojileri üzerine çalışan PETLAS, gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakabilmek için; CO2 salınımını ve temiz su kullanımını azaltmak, zararlı kimyasalların kullanımını engellemek ve düşük yakıt tüketimine sahip lastikler üretmek için adımlar atıyor.
YORUMLAR