Ekim ayı ile birlikte başlayacak ve mayısa kadar devam edecek olan yeni yağışlı mevsime girilirken İstanbul’daki barajların doluluk oranı yüzde 51,19 olarak ölçüldü. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde bu oran yüzde 37,32 olarak gerçekleşmişti.
Mevcut tabloda İstanbul’da yakın zamanda bir susuzluk tehlikesi öngörülmüyor. Önümüzdeki dönemde alınacak yağışlarla, barajlardaki su miktarının çok daha yukarılara çıkması bekleniyor. Buna rağmen suyun verimli ve israf edilmeden kullanılması, her zaman olduğu gibi bugün de büyük önem taşıyor.
İÇMESUYU YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR!
Toplamda 23 bin kilometrelik bir hat ile İstanbul’a 365 gün 24 saat içilebilir ve kesintisiz su sağlayan İSKİ, bununla birlikte şehrin geleceğini de planlıyor. İdare, şehrin birçok noktasında dev içmesuyu yatırımlarını hayata geçirmeye devam ediyor.
İSTANBUL’A 4 YENİ İÇMESUYU ARITMA TESİSİ
Anadolu Yakası’nın tamamına yakını ve Avrupa Yakası’nda da 5 ilçeye su sağlayan Ömerli İçmesuyu Arıtma Tesisi’nin kapasitesini günlük 500 bin metreküp arttıracak Emirli 2. Kademe İçmesuyu Arıtma Tesisi çalışmalarında sona gelindi.
Yine Şile’de özellikle yaz aylarında yaşanan su stresini önlemek amacıyla inşa edilen günlük 20 bin metreküp kapasiteli Şile Darlık İçmesuyu Arıtma Tesisi’nin yaklaşık yüzde 75’i tamamlandı.
120 bin m3 kapasiteli Terkosİçmesuyu Arıtma Tesisi ve 100 bin metreküplük Taşoluk İçmesuyu Arıtma Tesislerinde de çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
TERKOS-İKİTELLİ İSALE HATTI İNŞAATINDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
33,5 kilometre uzunluğundaki Terkos-İkitelli İsale Hattı’nda çalışmalar devam ediyor. İnşaat tamamlandığında İkitelli İçmesuyu Arıtma Tesisi, daha verimli çalışacak. Böylece Avrupa Yakası’nın artan su ihtiyacı karşılanmış olacak.
MELEN SİSTEMİ’NİN KAPASİTESİ ARTIYOR
Öte yandan İSKİ, İstanbul’a su sağlayan Melen Sistemi’nin kapasitesinin arttırılması için de çalışmalarına devam ediyor. Yeni pompaların eklenmesi ile birlikte sistemin kapasitesi günlük 735 bin metreküp artacak.
İSTANBUL’DA SU SIKINTISI YOK AMA SUYU TASARRUFLU KULLANMAMIZ ŞART
İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu İstanbul’da kısa vadede su sorunu yaşanmayacağını ifade etti. Mermutlu sözlerine şöyle devam etti: “Ancak bu suyu dikkatli kullanmamız, suyu israf etmeden kullanmamız gerçeğini değiştirmiyor. Küresel iklim değişikliğine bağlı yaşanan kuraklıktan tutun da, İstanbul’a şehir dışından suyu getirmenin maliyetine kadar pek çok sebep, bizi tasarruflu su kullanımına mecbur kılıyor. Buradan İstanbullulara bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum. Suyun her bir damlasının önemini bilelim. Günlük kullanımlarımızı buna göre şekillendirelim.”
İstanbul’un gelecekte oluşabilecek su ihtiyacına dair yatırımları bugünden gerçekleştirdiklerinin de altını çizen Genel Müdür Mermutlu, “İstanbul’un gelecekteki ihtiyacını bugünden hesaplıyor ve ona göre adımlar atıyoruz. Gerek yeni yatırımlar, gerek mevcut kaynakların verimli kullanılması gerekse de kayıp kaçak oranının düşürülmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye genelinde bu oran yüzde 50’ler civarında. İstanbul’da ise 2019 yılında yüzde 22,31 olan oranı 20,68’e düşürdük. Yani Elmalı Barajı’nın yaklaşık 2 katı kadar bir suyu kurtardık. Amacımız bu oranı yüzde 15’lere çekebilmek” şeklinde konuştu.
YÜZDE 51,19 İLE YENİ YAĞIŞLI MEVSİME
Yeni yağışlı mevsime girilirken İstanbul’da barajların doluluk oranı yüzde 51,19 olarak ölçüldü.
Editor: admin
01 Ekim 2021 - 09:09